Velika količina prirodne svetlosti nalazi se u vrhu prioriteta kada je u pitanju životni prostor. Arhitektonski studio koji je redizajnirao staru britansku kuću pobrinuo se da je pretvori u dom pun svetlosti.

Londonski studio 6a Architects renovirao je kuću na britanskoj obali, u mestu Devon. Kao potvrdu da su uradili dobar posao bio je i ulazak u uži izbor za prestižnu nagradu RIBA House of the Year 2018. godine.

Enterijer je doživeo potpunu transformaciju iz mračnog prostora u dom koji odiše velikom količinom prirodne svetlosti i topline.

Spoljašnjost ista, unutrašnjost promenjena

Projekat je potpuno transformisao zgradu i redizajnirao njen plan. Od malih, mračnih prostorija nastale su velike dvokrevetne sobe uređene oko starih dimnjaka.

Ipak, ono što arhitekte nisu menjale je spoljašnji izgled zgrade, koji je ostao vrlo tradicionalan, jer su želeli da održe prvobitni oblik i izgled. Unutra je došlo do velikih promena, a jedina stvar koja je spolja to nagoveštavala je veranda od hrastovog drveta.

Nove drvene stepenice i balkoni koji su napravljeni da kruže oko starih dimnjaka omogućili su stvaranje velikih soba.

Dizajnerski tim je za Dezeen objasnio da je bilo vrlo važno ostaviti spoljašnjost u prvobitnom stanju i napraviti kontrast naspram velikih promena unutra. Nove drvene stepenice i balkoni koji su napravljeni da kruže oko starih dimnjaka omogućili su stvaranje velikih dvokrevetnih soba. Takođe ovo je omogućilo da se veliki panoramski prozori protežu na dva ili tri sprata i na taj način spajaju unutrašnji prostor sa vrtom koji se nalazi ispred kuće.

Uklanjanje jednog dimnjka

Coastal House je prvobitno imala četiri dimnjaka, ali su arhitekte rešile da uklone jedan kako bi se prostor dodatno otvorio i omogućio što više svetlosti da prodre kroz kuću. Napravljena je i velika promena u nivou prizemlja, koje je dodatno spušteno u odnosu na prvobitno stanje. Ovo je stvorilo veće i više prostorije.

Kako bi struktura zgrade imala bolju potporu, napravljen je novi okvir od hrastovog drveta, koji obuhvata kamene zidove. U srcu novog enterijera sada se nalazi veliki hodnik u tri visine, sa drvenim stepenicama, okružen svetlarnikom i balkonima.

Zadržavanje originalnih detalja

Sobe imaju minimalne završne obrade, prisutan je beli kameni zid i mnogo drveta. Kombinacija bele boje, hrastovog drveta i puno prirodne svetlosti zaslužni su za osećaj topline u ovim velikim prostorijama.

Originalni detalji na Coastal House nisu odstranjeni, jer postojeći zidovi i ostali materijali otkrivaju kako je kuća ranije izgledala. Raniji izgled otkriva i kamin, a stari nosači greda u novom prostoru funkcionišu kao police. Shodno aktuelnim standardima održivosti, arhitekte su kuću izolovale sa drvenim vlaknima, a na krovu se nalaze solarni paneli koji smanjuju upotrebu električne energije.

Spoj tradicionalnog i modernog odgovorio je na jedan od glavnih zahteva modernog čoveka, a to je da njegov životni prostor ima što više prirodne svetlosti.

Fotografije: Johan Dehlin