Iako krši sva pravila i standarde „dobrog projektovanja“, ovaj stan korisnicima pruža sve što im je potrebno – fleksibilnu organizaciju prostora prilagođenu njihovim potrebama.

Kako u malom stanu postići što veću funkcionalnost? Odgovor na ovo pitanje pruža nam studio za dizajn enterijera Cherry Art Hub kroz projekat renoviranja stana u Novom Sadu.

Stan je projektovan za dvoje mladih arhitekata kao jedinstven prostor u kome umetnuta spavaća soba ima glavnu ulogu, dok je sve ostalo u stanu pozicionirano u odnosu na ovaj centralni element.

Naime, ovaj stan ima prolaznu spavaću sobu čija površina iznosi svega 4 kvadratna metra. I pored toga, neobična organizacija prostora u potpunosti je odgovorila na potrebe i stil života novih korisnika.

Umetnuta spavaća soba kao „parazit“ u stanu; Foto: Cherry Art Hub
Još projekata renoviranih stanova:

Kontroverzni zahtevi samih klijenata

S obzirom na to da su prostor projektovali prema ličnim potrebama, autori su, kako kažu, želeli da naglase veštinu u organizaciji stanova male kvadrature.

“Ovi prostori često kriju neiskorišćeni potencijal zbog forsiranja konvencionalnih i već viđenih rešenja. Za nas je bilo ključno istražiti mogućnosti i stvoriti mesto koje zadovoljava naizgled kontradiktorne zahteve – stvaranje prostranog ambijenta unutar vrlo ograničenog okvira, istovremeno čuvajući funkcionalnost bez kompromisa” – kaže za naš portal Bogdan Milojković iz Cherry Art Huba.

Umesto pojedinačnih prostorija, stambene funkcije razdeljene su u zone. One su međusobno povezane i razdvojene „mekanim barijerama“.

1/3
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Plafon u stanu bio je nizak svega 2.45 metara, što je pojačavalo osećaj skučenosti.

Stan nije bio u izvornom stanju kada su ga novi korisnici kupili. Umesto toga, bio je dodatno pregrađivan od strane predhodnih vlasnika. Ove izmene samo su pogoršale komfor stanovanja.

“Te intervencije rezultirale su gužvom i gomilom prepreka u prostoru. Spušteni plafon je bio nizak svega 2,45 cm što je pojačavalo osećaj skučenosti. Ipak, ono što su bile prednosti postale su ključne stvari za našu odluku o kupovini – orijentacija prema parku u dvorištu i biciklana u prizemlju”, navode autori i nastavljaju:

Orijentacija prema parku značila je da ćemo u procesu projektovanja usmeriti pažnju ka otvaranju prema spolja, dok nam je biciklana pružala dodatni slobodni prostor u stanu koji bi inače zauzeli bicikli“.

Postojeće stanje; Foto: Cherry Art Hub

Nestandardni elementi prožeti kroz prostor

Budući da je renoviranje bilo potpuno i sveobuhvatno, naši sagovornici ističu da im je najveći izazov predstavljala sopstvena doslednost u sprovođenju polazne ideje.

Uživali su u procesu projektovanja, radili su zajedno s usklađivanjem ideja. Ali, kada su počeli s realizacijom, shvatili su da je proces projektovanja u njihovim glavama još uvek traje.

„Povremeno su se javljale sumnje u neke odluke ili su se otvarale nove ideje i mogućnosti. Želeli smo da stvorimo nešto lično, a istovremeno smo eksperimentisali s pojedinim elementima. Tokom izvođenja, teško smo odolevali novim idejama koje su se pojavljivale“, objašnjavaju iz studija.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Autori su lično realizovali nekoliko nestandardnih elemenata u prostoru, poput teraco lavaboa.

 

Neke druge poteškoće krile su se u tome što su autori projekta lično realizovali nekoliko nestandardnih elemenata u prostoru. Najveću muku, kako navode, zadao im je teraco lavabo.

„Sam proces izrade kalupa za teraco lavabo zahtevao je suočavanje s postupkom s kojim do tada nismo imali iskustva, pa je realizacija uključivala i učenje“.

Uz puno strpljenja i rad sa veštim majstorima, arhitekte su uspele da sve svoje početne zamisli realizuju u praksi. Rezultat je enterijer stana koji je zaista originalan.

Kalup za lavabo; Foto: Cherry Art Hub

Mirocement estetski povezao stan

Otkrivanje postojeće međuspratne konstrukcije omogućilo je našim sagovornicima dve stvari – veću svetlu visinu prostora i vizuelno razdvajanje dnevne od noćne zone ili, bolje rečeno, javne od privatne sfere stanovanja.

„Za mikrocement smo se odlučili iz razloga što smo želeli da pod estetski povezuje čitav stan u jednu celinu, a s obzirom da se lavabo nalazi van kupatila, parket nam nije bio opcija. Još jedna prednost mikrocmeneta bila je u tome što nam je omogućio dodatnih par centimetara svetle visine“ – navode iz studija.

Foto: Cherry Art Hub
Foto: Cherry Art Hub
Foto: Cherry Art Hub
Foto: Cherry Art Hub
Foto: Cherry Art Hub
Foto: Cherry Art Hub

Organizacija osnove je drastično povećala produktivnost i spontanost, odnosno funkcionalnost i komunikaciju u stanu.

Na pitanje kojim arhitektonskim sredstvima su se služili kako bi uvećali upotrebnu vrednost stana, iz Cherry Art Huba kratko odgovaraju – tlocrtom. U tu svrhu, primenjeni su savremeni principi konfiguracije stambenog prostora.

„Trudili smo se da iz plana izvučemo maksimum. Organizacija osnove je drastično povećala produktivnost i spontanost, odnosno funkcionalnost i komunikaciju u stanu“ – ističu autori. S druge strane, tu je i plakar obložen ogledalom koji (osim što deli uzalnu i dnevnu zonu) celom stanu daje efekat veće prostornosti.

Poseban detalj predstavlja prolazna spavaća soba. Naime, korisnici prostora iz kreveta mogu direktno preći u dnevni boravak ili (preko garderobera) do kupatila. Kao i u slučaju stana za dvoje arhitekata u Beogradu, problematika ovog pristupa jeste zvučna izolacija između dnevne i noćne zone, a koja praktično ne postoji.

Osnova varijacija 1

Jednostavna i pristupačna rasvetna tela

Po pitanju rasvete, izbor autora pao je na jednostavna i pristupačna rasvetna tela. Ta opremanje ovog enterijera arhitekte su se odlučili za Ikea zidnu i Eglo šinsku rasvetu.

„Naš cilj je bio postizanje različitih atmosfera tokom celog dana. Stan se doživljava na potpuno drugačiji način kada se koriste različiti izvori svetla. Na primer, peskirani kružni prozor u spavaćoj sobi se ponaša kao ambijentalno svetlo, bilo da je dan ili noć“ – kažu iz studija.

Arhtekte su odabrale nenametljive elemente rasvete; Foto: Relja Ivanić

U dnevnoj sobi pažnju najviše privlači tepih toplih boja, koji je dizajnirao i ručno izradio njihov prijatelj Nenad iz Vuno Design-a.

Što se tiče nameštaja u dnevnom boravku, modularna sofa je od proizvođača Feydom. Polubarske stolice u kuhinji su od domaćeg brenda Woodmood.

Ipak, u dnevnoj sobi pažnju najviše privlači tepih toplih boja. Njega je dizajnirao i ručno izradio njihov prijatelj Nenad iz Vuno Design-a.

„Obzirom da mu je bitna autentičnost svakog proizvedenog komada, ne postoji duplikat. To je i glavna prednost saradnje sa njim – maksimalno se trudi da boje i oblike prilagodi prostoru i ljudima za koji je tepih namenjen“ – naglašavaju naši sagovornici.

Boja i oblik prilagođeni su prostoru i ljudima za koji je tepih namenjen; Foto: Cherry Art Hub

Ispunjavanje potreba bez ikakvih kompromisa

Po ugledu na dobre primere iz japanske arhitekture, u ovom renoviranom stanu u Novom Sadu za korisnika je obezbeđena funkcionalnost svakog kvadrata.

„Pored ogromnog prostora za skladištenje, nije izgubljen dominantni dnevni boravak. Nameštaj po meri koji je obgrlio zidove ostavlja mesta slobodnom prostoru. Sve je optimizovano tako da korisnik neometano, bez pravljenja kompromisa, ispunjava svoje svakodnevne potrebe izborom različitih aktivnosti. Tako, između ostalog, za rekreaciju“ – kažu iz studija i dodaju:

„Od svakodnevnih vežba za istezanje do vežbanja u paru, velika prostorija pruža dovoljnu širinu za potrebne pokrete tela. Trpezarijski sto na razvlačenje, koji je smešten u komodu na obodu dnevnog boravka, pokretan je i spreman da ugosti šestoro ljudi na večeri, dok modularna sofa obezbeđuje prenoćište za još jednu osobu„.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Modularna sofa u dnevnoj u dnevnom boravku obezbeđuje prenoćište za još jednu osobu.

Na kraju, naši sagovornici ističu da se svedenost materijala zadržava na elementima nameštaja, podu i zidovima. S druge strane, izbor umetničkih predmeta, nameštaja i male biblioteke knjiga u sadejstvu stvaraju osećaj kućevnosti i prostoru daju lični pečat korisnika.

„Ono od čega se nije odstupilo je činjenica da prostor mora da bude prilagođen potrebama i ni na koji način ne ispašta zbog estetskih elemenata. Kvalitet se ogleda u jednostavnosti projektovanog rešenja, ne u dodatnom estetskom ulepšavanju“ – zaključuju iz studija Cherry Art Hub iz Novog Sada.

Kao što smo imali prilike da vidimo, uz dosta kreativnosti moguće je postići više u malom prostoru. Ovaj renovirani stan u Novom Sadu predstavlja možda stambeni prototip koji je idealan za mladi par bez dece. Kao što znamo, strmoglavi rast cene nekretnina mladim profesionalcima je uskratio mogućnost kupovine i opremanja stana u novogradnji. No, zato je otvorio brojne mogućnosti renoviranja i adaptacije postojećeg stambenog fonda.

Brendovi 

  • modularna sofa: Feydom
  • barske stolice: Woodmood
  • rasveta: Ikea, Eglo
  • sudopera: Blanco
  • tepih: Vuno Design

Grafički prilozi

Osnova pre renoviranja
Osnova pre renoviranja
Osnova nakon renoviranja
Osnova nakon renoviranja

Postojeće stanje

Postojeće stanje; Foto: Cherry Art Hub
Postojeće stanje; Foto: Cherry Art Hub
Postojeće stanje; Foto: Cherry Art Hub
Postojeće stanje; Foto: Cherry Art Hub

Renovirano stanje

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Stan Parazit Habitat u Novom Sadu; Foto: Relja Ivanić
Stan Parazit Habitat u Novom Sadu; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Faktografija

Koliko košta renoviranje stana po kvadratu u 2023. godini