Ševron izgleda sjajno, ali slaganje parketa u riblju kost povoljnije je za četvrtinu što nije malo kada se uzme ceo projekat u obzir.

Prethodnih godina ševron, odnosno francuski slog bio je vrlo popularan način slaganja parketa. Međutim, ovaj način slaganja podrazumevao je veće rasture parketa kao i skuplji materijal u nabavci.

Možda upravo iz razloga smanjenja troškova, na velika vrata ove godine nam se vraća slaganje parketa u riblju kost. Ovo slaganje pod uglom od 90 stepeni stvara interesantan izgled sličan ševronu, a po povoljnoj ceni.

Daske koje se mogu koristiti mogu biti manje od klasičnog slaganja brodskog poda, a rastur se računa oko 10% dok je kod francuskog sloga on 12-14% pa čak i do 15% kod nepravilnih ili oblih prostorija.

Levo: riblja kost Tara Concept u boji natur hrast; desno: francuski slog (ševron) Tara Concept u boji Mist 1602  100. Foto: dizajnenterijera.rs

Slaganje parketa pod uglom od 90 stepeni stvara interesantan izgled sličan ševronu a po povoljnoj ceni.

Obišli smo salon Tara Concept kako bi sagledali razliku između ova dva načina postavljanja parketa.

Gore prikazan primer je francuski slog, ševron u boji Mist 1602 sa daskama širine 12, dok je riblja kost izvedena sa manjim daskama širine 9 cm u boji natur hrast 100. Debljina daske u oba slučaja je 14 mm.

Na šemi ispod je prikazana razlika između ova dva sloga.

Ušteda oko 25%

U Tara Concept salonu smo se raspitali i kolike su uštede. Naime, cena riblje kosti je 67 evra + PDV + ugradnja dok je francuski slog 90 evra + PDV + postavka. Ovo znači da je razlika u ceni oko 25% u nabavci materijala.

Postavka je oko 12 evra, dok je lepak i prajmer još oko 7 evra + PDV i ona je ista za oba tipa parketa.

Parket u formi riblje kosti prilikom postavke; Foto: Tara Concept

Ključ u ruke

Tara concept je kompanija koja vam postavku parketa može izvesti ključ u ruke, zajedno sa kompletnim servisom od košuljice do gotovog parketa.

U ponudi je reparacija košuljice, izlivanje nivelina, lepeljenje i postavke lajsne. Ovo sve rade obučeni majstori.