Enterijer od 130 m² postiže sintezu lokalnog i globalnog, koristeći restaurirane elemente u kombinaciji s modernim dizajnom.

Za ovaj nesvakidašnji poslovni prostor odabran je lokal koji se nalazi u sklopu Beograda na vodi, na adresi Hercegovačka 16. Ideja klijenta je bila da se kroz njegov dizajn pruži podrška domaćim umetnicima i lokalnim proizvođačima nameštaja.

Enterijer poslovnog prostora KADENA Sotheby’s spaja duh Savamale sa atmosferom svetskih metropola. Prostor od 130 m² uređen je tako da odgovara estetici poslovnih prostora jedne prestižne agencije za nekretnine, a da pritom u sebi zadrži lokalni šmek.

Na koji način je ovo postignuto saznali smo u razgovoru sa arhitektom Aleksom Babićem, jednim od osnivača studija BAAL Design. Kako on navodi, osnovni cilj je bio da se osmisli prijatan prostor u kom će se klijenti osećati dobrodošlo i uživati u izloženim komadima nameštaja i mnogobrojnim umetninama.

Arhitekta Aleksa Babić; Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević

Još projekata BAAL Designa:

Duh Savamale – ali i Londona i Njujorka

Arhitekte su za input dobile zahtev klijenta o sintezi lokalnog i globalnog. Zadatak je bio da se arhitektonskim sredstvima poveže duh svetskih metropola sa lokalnim prostorom i duhom mesta karakterističnim za Beograd.

„To je bila inspirativna tema za koju bilo potrebno proći kroz misaoni proces kako je materijalizovati. Karakterističan duh Savamale je protkan u restauriranom vintage lusteru sa kuglama, patiniranom ogledalu, aluminijumskim pregradama, malterisanim zidovima, dok se opet svetski duh Londona i Njujorka prožima dizajnom biblioteke, šanka, toaleta i izabranom kolor paletom“ – ističe arhitekta Babić.

Osim rešenja u enterijeru, ovu vezu smo pronašli i u samo korisničkom momentu. Sotheby’s, kao izvorno aukcijska kuća koja se bavi prodajom umetnina, u svom prostoru je ugostila i dizajnirani nameštaj, slike, skulpture i radove domaćih umetnika.

Nesvakidašnji dizajn miks; Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević

Šank kao centar enterijera

Kako klijent nije bio tipičan, tako ni dizajn enterijera nije mogao biti već viđen. Kompletno radno okruženje organizovano je u Open space konceptu i ima dva ulaza. Iako je zamišljen kao celovit, prostor je nameštajem podeljen u celine.

U radnoj zoni postoje četiri radna mesta sa clear-desk politikom. Tu su stolovima koji poseduju skrivene utičnice, prikrivaju kablove i tako doprinose opštem vizuelnom utisku. No, bar sa mermernim šankom ipak predstavlja težište prostora.

Centralno mesto u prostoru zauzima bar sa šankom, koji je prekriven mermerom.

“Želeli smo da osmislimo nekoliko različitih ambijentalnih celina i da se u svakoj od njih nađe određeni akcenat, tako da to učini da enterijer bude izbalansiran. Ipak, momenat šanka sa ogledalom i lusterom koji se nalazi u centralnom delu prostora deluje da privlači najviše pažnje i izaziva onaj ‘wow’ momenat” – navodi Babić.

Na samom uglu  nalazi se konferencijska sala koja je odvojena staklenom pregradom i elegantnim bordo draperima visine preko 4 metra, koje omogućavaju korisnicima punu vizuelnu privatnost.

Lokalni šmek u kombinaciji sa duhom svetskih metropola; Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević

Promocija domaćih umetnika i dizajnera

Kako je arhitekta u ovaj poduhvat ušao sa idejom o različitostima spojenim u jednu celinu, bilo je neophodno naći i realizatore za sve detalje koji ovaj prostor čine efektnim. Ovde su na scenu stupili domaći proizvođači, brendovi i dizajneri kako bi se prvobitna zamisao pretvorila u delo.

“Ideja je bila da se koriste isključivo domaće proizvodnje stolarskog i komadnog nameštaja. Brendovi poput Sitforma, Hookl und Stool, Mod Furniture, Woak Design, Handmade Sofas samo su neki koji su mesto našli u ovom lokalu. Pri projektovanju izbor brendova zavisi od mnogo faktora. Često je to mešavina različitih stilskih pravaca, te za svaki projekat biramo konkretne komade koji odgovaraju viziji“ – ističe Babić i dodaje:

“Kako je Sotheby’s najznačajnija aukcijska kuća na svetu, vrlo nam je bilo važno da se umetnost provlači kroz ceo ambijent”.

U enterijeru se mogu naći skulpture i slike istaknutih domaćih umetnika.

Zanimalo nas je i šta su sve isplanirali kada je reč o umetninama u prostoru, imajući u vidu to da su klijenti od samog početka jasno izrazili želju da se umetnost predstavlja i oglašava kroz Sotheby’s kancelariju u Beogradu.

“U umetničkoj postavci, između ostalih, nalaze se dela Koste Bogdanovića, Zorana Kuzmanovića, Joškina Šiljana, Bratislava Stankovića, Svetlane Ninković, Bogdane Perić, Marije Nikolić. Zamisao je da se u saradnji sa Galerijom Štab na svakih par meseci postavka rotira, tako stalno menjajući doživljaj prostora. Trenutno se u prostoru nalazi treća rotirana postavka po redu i interesantno je koliko se promenom umetničkih dela u prostoru potpuno menja atmosfera i doživljaj istog“ – ističe arhitekta Babić.

Stiče se utisak da se u ovakvim okolnostima, tokom stalnih izmena svojih umetničkih postavki, prostor menja i razvija. Fluidan karakter odražava suštinu brenda Sotheby’s – galerija, aukcijska kuća, kuća umetnosti. U skladu sa tim, svaki novi period donosi neka nova iznenađenja i drugačija korisnička iskustva.

 Foto-galerija

Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević
Foto: BAAL Design + Mirko Tabašević

 

Faktografija:

 

Beograd na vodi u foksu: