Enterijer kafea prožet je prirodnim materijalima i motivima koji zajedno stvaraju ugodnu atmosferu za opuštanje uz šoljicu kafe.

Od studija AUTORI stiže nam novi atraktivan projekat – GIR kafe koji je zapravo dodatak na salon nameštaja GIR u Novom Beogradu, čiji enterijer takođe potpisuju ove arhitekte. Pet godina nakon otvaranja showrooma, došlo je na red da se zaokruži cela priča.

Ogledalo koje vodi u novi svet pića

GIR kafe na 60 m2 naslanja se na showroom kojim dominiraju zavese visoke 6 metara, veliko belo spiralno stepenište ali i belina prostora. Upravo ova koloritna paleta poslužila je i za oblikovanje GIR kafea u koji se ulazi preko ogromnih vrata u ogledalu.

„Kao u Alisi iz zemlje čuda, monumentalni otvor u ogledalu vodi u novi čarobni svet pića“ – kažu arhitekte.

 

Hrastov furnir proteže se od poda do plafona, a akcenat je dat crnim komadima nameštaja.

Zajednička stvar za oba prostora jeste da oni odaju počast drvetu koje je u fokusu dizajnerskog promišljanja kompanije GIR. Dok se u showroomu posetioci upoznaju sa procesom pravljenja nameštaja, u kafeu je centralni motiv šuma. Hrastov furnir proteže se od poda do plafona, a akcenat je dat crnim nameštajem koji poziva da sednete i popijete kafu.

Crni bar od mermera

Studio Autori je nedavno dosta eksperimentisao sa kamenom, kao što je to slučaj u enterijeru prodavnice kozmetike Sofi u Beogradu, pa se tako ovaj prirodni materijal našao i u ovom prostoru. Polukružni bar je kompletno napravljen od crnog mermera Nero Marquina koji je prožet karakterističnim belim žilama.

Bele rasvetne kugle spuštaju se sa crnog plafona i i čine atmosferu intimnijom.

Ispod crnog plafona i iznad prostora za sedenje, nadvijaju se bele rasvetne kugle koje čine atmosferu intimnijom. S druge strane, mala kvadratura lokala obezbeđuje prisnu atmosferu.

Zeleni detalji

Enterijer je dodatno razbijen visokim zelenilom u crnim saksijama, kao i tabureima u zelenoj boji.

Planine u toaletu

Da je priroda bila osnovni motiv za dizajn enterijera kafića, svedoči i fotografija planine Mangart u toaletu koja je nastala tokom planinarenja jednog od arhitekata iz studija Autori.

Fotogalerija

Grafički prilozi

Osnova GIR kafea

Faktografija:

  • ime projekta: GIR kafe
  • arhitektonski biro: Studio Autori
  • kvadratura: 60 m2
  • lokacija: Novi Beograd
  • klijent: GIR
  • godina: 2020.
  • fotografije: Relja Ivanić