Knjižara 21. veka treba čitaocu i posetiocu da ponudi mnogo više od puke mogućnosti odabira novog naslova za kućnu biblioteku. Treba da bude mesto susreta umetnosti i hedonističkog uživanja, a kada pričamo o enterijeru ovakvih prostora on je tu da zaokruži celu priču.

Kafe knjižara Zenit, smeštena u Njegoševoj ulici u Novom Sadu, na broju 24, predstavlja novi koncept koji je spojio knjižarstvo i ugostiteljstvo, a u isto vreme se može smatrati i kulturnim centrom, gde se organizuju književne večeri i razni događaji.

Radovi na renoviranju i adaptaciji prostora trajali su više od 9 meseci, a kao rezultat nastala je kafe knjižara savremenog enterijera i autentičnog izgleda, otvorena krajem septembra 2019. godine. Projekat potpisuje beogradski arhitekta Željko Kerleta.

Neonski znak, detalj koji se izdvaja. Fotografija: Mirela Babić

Prostorom dominira dugačak šank, čija je površina napravljena od belog Kerrocka.

Specifičan koncept Zenita podelio je prostor na dva dela, odnosno na kafe i na knjižaru. Iako u gornjem delu postoje police sa knjigama, njegova glavna funkcija je ugostiteljski deo, gde posetioci mogu da uživaju u kafi ili nekom drugom piću. Pored polica sa knjigama, gornji deo je ispunjen stolicama i stolovima, a prostorom dominira dugačak šank, čija je površina napravljena od belog Kerrock-a, a ovaj izdržljivi materijal korišten je i toaletima.

Ogoljeni zidovi

Zidovi su nakon adaptacije ostali u ogoljenom stanju, sa vidljivim betonom, ciglom i ostatkom boje starog enterijera, što u kombinaciji sa sivim policama, osvetljenjem i modernim nameštajem asocira na industrijski stil. Ograda stepenica koje zauzimaju središnji deo prostora i vode posetioca u donji deo, napravljena je od metalne konstrukcije koja takođe doprinosi ovom stilu.

Ovim delom dominira siva boja, a drveni i beli delovi razbijaju monotoniju i hladnoću ove monohromatske nijanse.

Neonski znak i Miloš Crnjanski

Desno od šanka nalazi se veliki neonski Zenit znak. Na istom tom zidu, nalaze su 3D slike ikona pop kulture današnjice za čije gledanje možete koristiti 3D naočare koje se nalaze u knjižari. Površinu zida levo od šanka prekrivaju uramljeni stihovi pesme Život, Miloša Crnjanskog. Ovi detalji koji se primete već na ulazu u prostoru simbolično aludiraju na to kakvo je ovo mesto.

Pametno osvetljenje

U skladu sa savremenim tokovima, Zenit ima pametno osvetljenje kojim se upravlja uz pomoć aplikacije. U zavisnosti od trenutno potrebe svetlo može biti jačeg ili slabijeg intenziteta. U gornjem delu lampe su kružno postavljene sa središnjeg dela prostora, osvetljen je šank i postoje lampe koje su posebno okrenute ka policama sa knjigama. Takođe, u donjem delu osvetljenje igra veliku ulogu i nadoknađuje nedostatak prirodnog svetla. Lampe su posebno podešene, i u gornjem i u donjem delu, da svetlo usmere ka knjigama na policama.

Donji deo – knjižara

Za razliku od gornjeg dela gde dominira siva boja, donji deo ispunjava toplina prirodnih boja, odnosno boje drveta. Do ovog dela Zenita vode betonske stepenice sa metalnom konstrukcijom, gde se nalazi najveći deo knjiga za prodaju.

Drvene police ispunjavaju najveći deo površine zidova, a unutar polica napravljena su i mesta za čitanje.

Samim tim, ovaj prostor je na taj način organizovan – središnji deo ispunjen je stolovima sa najpopularnijim naslovima, a zidovi su ispunjeni policama. Levo od stepenica nalazi se kutak za decu sa knjigama namenjenim njihovom uzrastu i on je prilagođen za boravak najmlađih.

Tribine za publiku

Drvene police ispunjavaju najveći deo površine zidova, a unutar polica napravljena su i mesta za čitanje, odnosno udubljenja gde svako može da provede vreme čitajući knjigu ili jednostavno razgledajući naslove. Ovaj deo namenjen je za održavanje književnih večeri, pa se tako prostor završava stepenicama koje se pretvore u tribinu za publiku. Kako se ovaj deo nalazi u samom dnu knjižare, ovde je osvetljenje odigralo veoma važnu ulogu i nadomestilo nedostatak prirodnog svetla.

Domaći brendovi

Ono što nam je posebno zapalo za oko je da u kafe knjižari Zenit podržavaju domaće brendove, te imaju kutak za Ikos keramiku, Škrabac, Samo nežno prema sebi, Berkesel, Tzar i mnoge druge…Kada poručite kafu, dobićete posluženu u šolji koja je posebno za Zenit izrađena od strane brenda Tonovi zemlje.

Podela na gornji i donji deo, jasna razlika u tonovima i organizaciji, osvetljenje koje ističe ono što je najvažnije i detalji koji daju autentičnost, čine da enterijer kafe knjižare Zenit bude ono što zaokružuje ovakav koncept.

Pogledajte ostale fotografije:

Tekst i fotografije: Mirela Babić

Kad ste već ovde…

Enterijer knjižare Laguna u Knez Mihailovoj ulici / Proambo