Kupovina nameštaja može biti vrlo zabavna, ukoliko umete u njoj da uživate. Preduslov za uživanje je da znate tačno šta vam treba i da se prepustite procesu pronalaženja savršenog komada za vas.

Ništa drugačije nije ni kada je u pitanju trpezarijski sto. Ovaj komad nameštaja može definisati stil trpezarije i posebno morate paziti na neke određene karakteristike. Kupovina može potrajati nedeljama ili je možete završiti za par sati, zavisi od toga koliko ste vremena potrošili na istraživanje pre odlaska u salone.

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta za sve one kojima je potreban novi trpezarijski sto ili se prvi put susreću sa ovakvom kupovinom. Prateći ove savete uštedećete vreme, ali i više uživati u kupovini.

Veličina trpezarije je najvažnija

Verujemo da se slažete sa ovim savetom, jasno je da je prvi i osnovni kriterijum po kome birate trpezarijski sto veličina prostorije u kojoj će on biti. Pre nego što odete u kupovinu, izmerite sobu u kojoj će biti trpezarijski sto i na osnovu toga odaberite njegovu veličinu.

Minimalne dimenzije kvadratnog stola za četvoro su 75×75 ali se preporučuje 90×90, ili kružni prečnika 110 centimetra. Optimalna dimenzija stola za četiri osobe (jedna naspram druge) je 120/80. Sto za šest osoba ne treba da je manji od 140×80 ili kružni prečnika 140 centimetra.

Minimalne dimenzije kvadratnog stola za četvoro su 75×75 ali se preporučuje 90×90, ili kružni prečnika 110 centimetra.

Za sve popularnije male stanove najbolje je odlučiti se za sklopivi trpezarijski sto koji se vrlo lako skloni kada nije u upotrebi. Štedi prostor, a ne gubi na svojoj funkcionalnosti. Mogu biti dizajnerski vrlo dobro osmišljeni.

Dodatni savet je za one koji imaju otvorene kuhinje i nemaju posebnu sobu koja je namenjena za ručavanje. Upotrebite tepih ili bilo kakvu podnu prostirku da ograničite prostor koji će vam služiti kao trpezarija i na sredini postavite sto.

Fotografija: Cameronbraun/Twenty20

Pažljivo odaberite stil i materijal

Kada ste odredili veličinu, sledeće što vas zanima jeste stil stola, ali i od kakvog materijala je on napravljen. Možda mislite da tu nema previše izbora i da jednostavno odaberete drveni sto, ali svaki materijal ili stil različito se uklapa sa ostatkom vašeg životnog prostora.

Ukoliko u vašem domu dominira klasični stil najbolji izbor su stolovi sa bogatim drvenim teksturama i tamnijim nijansama. Savremeni stil dobro se slaže sa minimalističkim jednostavnim stolovima, dok za industrijski stil odaberite sto sa metalnim elementima. Stolovi sa drvenim pločama nepravilne ivice su dosta popularni i koriste se u savremenim enterijerima u koje želite da unesete dašak prirode.

Fotografija: Statusdog/Twenty20

Ovo su samo neki od saveta koji će vam pomoći pri odabiru, ali to je najčešće vrlo individualan proces. Imajte na umu ove savete, razmišljajte o stilu vaše trpezarije i spremni ste za kupovinu.