Inspiraciju za ovaj prirodni raj arhitektonski studio pronašao je u brazilskoj arhitekturi, a oblik objekta otežao im je posao, ali učinio ovaj prostor jedinstvenim.

Kuća je dizajnirana za mladi bračni par sa troje dece, sa obaveznim prostorom gde mogu da se smeste prijatelji, jer ovo je pravi mali raj za provođenje kvalitetnog i opuštajućeg vremena. Dizajnerski studio Aguirre Arquitetura bio je zadužen da sve želje klijenta pretvori u stvarnost.

Ukupne površine nešto malo preko 800 kvadratnih metara, ovaj prostor okružen je prirodnom oazom s smirujućim pogledom i nalazi se u Brazilu, prenosi ArchDaily.

Oblik objekta kao poteškoća

Kada su krenuli sa realizacijom projekta, arhitekte su naišle na jednu otežavajuću okolnost – oblik samog objekta. Trouglasti oblik odredio je mnogo stvari, pa je tako sve urađeno u obliku slova L, radi što bolje upotrebe prostora. Ovaj format omogućio je maksimalnu funkcionalnost prostora, ali i okrenutost ka spoljašnjim delovima.

Dnevna soba ima izlaz na bazen tako da roditelji mogu da uživaju u udobnosti i posmatraju decu kako se igraju u vodi.

Prostrana dnevna soba okrenuta je ka vrtu i ima izlaz na terasu sa bazenom. Sa ove tačke roditelji bezbedno mogu da uživaju u udobnosti svog doma i posmatraju decu kako se zabavljaju u vodi. Prostorije za spavanje, kupatilo i intimnije prostorije smeštene su sa unutrašnje, zaštićene strane.

Strujanje vazduha

Kuća je potpunosti otvorena kao spoljašnjosti što omogućava veliko strujanje vazduha, a bujna vegetacija doprinosi njegovoj svežini. Velika količina prirodne svetlosti obasjava ceo dnevni prostor koji se sastoji od dnevne sobe, trpezarije i velike kuhinje.

U kasnim večernjim satima pruža se pogled na zalazak sunca, a velike i guste krošnje čuvaju intimu ukućana.

Studio je ovde želeo da napravi koncept ”urbane džungle”, okruženu bujnim zelenilom, sa puno drveća na koju se pruža galerijski pogled uz udobnosti unutrašnjeg dela kuće. U kasnim večernjim satima pruža se pogled na zalazak sunca, a velike i guste krošnje čuvaju intimu ukućana. Pogled je okrenut prema zapadu, ali kako bi se sprečila prevelika količina sunčeve svetlosti panoramski otvori imaju zaštitu koju je moguće iskoristiti kada za tim ima potrebe.

Minimalistički enterijer unutrašnjosti i raskošna priroda spoljašnjosti čine ovaj prostor mestom gde je jednostavnost života u dodiru sa prirodom glavni prioritet.

Grafičke osnove: 

Fotografije: Leonardo Finotti