Da li krečenje zidova radite sami ili to prepuštate majstorima? Uz dekorativne valjke i malo kreativnosti taj majstor možete biti baš vi, a ovaj alat s istom lakoćom možete koristiti i na ostalim površinama.

Tokom jednog raspremanja tavana, naša sagovornica Nataša Šuka, naletela je na stare kalupe za pravljenje dekorativnih valjaka, koje je još davnih godina izradio otac njenog svekra. Iako na početku nije znala šta da radi sa njima, vrlo brzo je shvatila da ove starinske mustre mogu odlično izgledati u savremenim enterijerima, a da se stari zanati na velika vrata vraćaju u naše domove. Popričali smo sa njom o tome kako se proizvode dekorativni valjci i zamolili je da nam otkrije kako da pri rukovanju sa ovim starinskim alatom budemo što bolji.

Kako i kada je započela priča o dekorativnim valjcima?

– Pre 50 godina nastaje naša priča o dekorativnim valjcima, koja je u jednom trenutku prestala, ali je ponovo oživljena 2018. godine nakon prolećnog raspremanja tavana. Sasvim slučajno pronašli smo zaboravljene alate za proizvodnju valjaka, i odmah se javila ideja da sve to ponovo može biti pokrenuto. Molovanje je davno zaboravljena tehnika, došlo je vreme drugih tehnika dekorisanja enterijera, i bilo je pravo vreme da se točak istorije malo okrene unazad.

Imali smo puno problema kada je počela proizvodnja – trebalo je pronaći pravi materijal, naučiti kako da se na valjak lako nanese boja i kako da se ravnomerno otiskuje na zid. Uz pomoć cele porodice uspeli smo da rešimo sve tehničke probleme i tada su proizvedeni prvi valjci od silikonske gume. Onda smo naleteli na drugi problem – trebalo je objasniti ljudima da danas sa novim bojama svako može da bude vešt poput starih majstora. Najbolja stvar kod naših valjaka i jeste upravo ta što svako može da bude „sam svoj majstor“.

Molovanje je davno zaboravljena tehnika, i bilo je pravo vreme da se točak istorije malo okrene unazad. Mustre su ponovo u modi!

Gde nastaju dekorativni valjci?

– Proizvodnja je nastala u Novom Sadu, u međuvremenu je osnovana i firma RollerRock sa središtem u Begeču.

Kako izgleda izrada jednog valjka i koliko traje postupak izrade? Od kojih materijala je napravljen?

– Proizvodnja svakog valjka podrazumeva ručno pripremanje sirovog materijala, zatim pečenje sirove gume, seckanje viška materijala, proizvodnja osnove za valjak i na kraju sklapanje valjka, i sve to da bi se dobio jedan kompletan valjak koji je spreman za upotrebu. Pre nego što završi u rukama nekog kreativca ili majstora, svaki valjak bude dobro testiran radi provere pritiska i preslikavanja šare na površinu.

Postupak molovanja dekorativnim valjkom s mustrom

Koliko je teška upotreba valjka? Imate li neki savet kako bi dekoracija bila što lepša i uspešnija?

– Bitno je obezbediti sve što je potrebno od materijala za dekorisanja željene površine: dekorativni valjak, aplikator sa sunđerom, odgovarajuću boju i posudu za boju.

Pre dekorisanja željene površine, najbolje je odraditi probni otisak radi prenošenja bolje na dekorativni valjak. Samim tim, ako niste sigurni, bićete u prilici da se izvežbate pre samog početka i pri tom proverite da li ste dobro okrenuli dekorativni valjak.

Namestite sunđer na aplikator, zatim u posudu sipajte željenu boju. Sunđer ravnomerno natopite bojom, a tek potom stavite dekorativni valjak. Valjak se vuče od vrha ka dole ravnomernim pritiskom, sledeći red isto bez nepotrebnog odvajanja.

Valjci se uvek koriste u istoj tački ili naizmenično za postizanje ujednačenog otiska. Neki valjci zahtevaju uklapanje i u tom slučaju svaki red počinjete naizmenično.

Ako je u pitanju farbanje tekstila, podloga na kojoj se radi mora biti zategnuta i ravna. U zavisnosti od površine farbanja npr. zida, sunđer se mora ponovo natopiti bojom nakon 1-3 kruga (u zavisnosti od dezena valjka). To se radi tako što se skine dekorativni valjak, sunđer ponovo natopi bojom, a zatim vrati valjak.

Valjak i sunđer se lako održavaju, pranjem sa četkicom mlakom vodom. Ono što je, pored valjaka, neophodno za rad jeste aplikator sa sunđerom koji služi za prenošenje boje na valjak. Njegova upotreba je takođe jednostavna, sunđer se natopi bojom i to je upravo ono što prenosi boju na valjak pa na zid.

Osim za dekoraciju zidova, na kojim se sve materijalima i predmetima može koristiti valjak?

– Upotreba ovih valjaka ne zaustavlja se na dekoraciji zidova. Mogu se ukrašavati drveni nameštaj, tkanine, papir ili bilo koja druga ravna površina uz korišćenje odgovarajuće vrste boje.

Ne, ovo nije tapet! Ovo je metoda krečenja dekorativnim valjkom s originalnim mustrama.

Koje boje preporučujete za upotrebu sa valjkom?

– Ukoliko se radi o dekoracija zidova, dovoljno je da se u bilo kojoj farbari kupi boja za zidove, možete kupiti gotovu boju, a možete (ako ste slobodnijeg duha) kupiti belu, pa uz pomoć raznih tonera praviti boje po svom ukusu. Uvek preporučujemo da za farbanje svih površina koristite akrilne boje iz tri razloga: nemaju miris, brzo se suše i lako peru.

Koliko različitih šara postoji? Da li izrađujete mustre po želji kupca?

– U našoj ponudi imamo preko 200 različitih dezena. Izrada mustri po želji još uvek nije moguća.

Uvek preporučujemo da za farbanje svih površina koristite akrilne boje iz tri razloga: nemaju miris, brzo se suše i lako peru.

Kako kupci mogu doći do vaših proizvoda? Imate li prodajno mesto, da li izlažete negde? 

– Sve naše proizvode možete pronaći na našem sajtu, gde je moguća online kupovina, ili možete doći lično u našu proizvodnju gde se uz kafu može dobiti i po koji dobar savet. Takođe, naše valjke možete pronaći u Beogradu, u prodavnici boja „Pulena“ na Kalenić pijaci i na Zvezdari. Aktivni smo članovi društvenih mreža, tako da naš rad možete pratiti na Facebook stranici i na Instagramu.

Cena dekorativnog valjka je 1.500 dinara, a isto toliko košta i aplikator sa sunđerom, dok je sam sunđer 500 dinara.

Uz koji tip enterijera preporučujete upotrebu dekorativnih valjaka?

– Što se tiče enterijera, dekorativni valjci se uklapaju u dosta različitih prostora. Najbolji su možda za shabby chic stil, ali se podjednako dobro uklapaju u moderne i savremene prostore, Svaka mustra je priča za sebe, i u zavisnosti u kojoj je boji, i kakav je kontrast između boje šare i boje zida, ostavlja drugačiji utisak na posmatrača.

Razgovarala: Mirela Babić; fotografije: RollerRock