Neka od najvećih umetničkih dela žive u pariskim muzejima. Slike Franciska da Goje, Paula Sezana, Kloda Monea kao i brojnih drugih velikana već godinama borave u riznicama kulturnih institucija Grada svetlosti, izložene kako bi zaljubljenici u umetnost mogli da uživaju u njima. A zahvaljujući instituciji Paris Musées koja okuplja 14 gradskih muzeja, uživanje u remek-delima svetske umetnosti od sad će biti još jednostavnije.

Francisco da Goya, „La mujer y el potro, que los dome otro. El caballo raptor, disparate desenfrenado, n° 10“

Institucija Paris Musées je na svojoj web stranici objavila fotografije 321.178 umetničkih dela, uključujući fotografije, slike, novčiće i grafike, od kojih njih čak 150 hiljade spada u kategoriju javnog dobra što znači da ih korisnici mogu potpuno besplatno skinuti i to u visokoj rezoluciji (300 dpi), sasvim dovoljnoj da dnevni boravak ukrasite jednim povećim Moneom ili Pikasom. I ne samo to, s obzirom na to da se radi o „javnom dobru“, te je fotografije moguće koristiti i u komercijalne svrhe bez ikakve finansijske naknade, piše Buro247.

Uz to, korisnici od sada mogu pregledati i specijalno uređene digitalne izložbe, te na taj načina „jednostavno, trajno i besplatno koristiti fotografije u visokoj rezoluciji kao pomoć u istraživanju, predavanju i publikacijama“, stoji u saopštenju.

Pogledajte i kojih su to 5 grešaka koje činite kada kačite slike na zid.