Svaku od šest različitih programskih celina unutar jedinstvenog prostora od 1.000 kvadrata definišu različiti materijali i drugačija upotreba svetla, uz najviše standarde u projektovanju i opremanju.
Koncept koji je na zapadu počeo da se razvija tokom devedesetih godina prošlog veka, konačno je stigao i u Srbiju, tačnije u Novi Sad, gde je pred sam kraj 2023. godine otvoren Park Novi Restaurants – prvi multibrend restoran u našoj zemlji.
Unutrašnje oblikovanje ovog ugostiteljskog prostora od 1.000 m² plod je saradnje arhitekte Aleksandra Davidovića, osnivača arhitektonskog studija Horkruks, i Milana Petrovića, vlasnika firme Enterijer Petrović koja je i nosilac celokupnog projekta izvedenog za investitora kompaniju Aling Conel d.o.o. iz Gajdobre.
Predstavljajući novi nivo ponude na ugostiteljskoj mapi najvećeg grada u Vojvodini, Park Novi Restaurants smešten je u okviru stambeno-poslovnog kompleksa Park Novi, u Ulici Rodoljuba Čolakovića bb, nedaleko od Bulevara Vojvode Stepe i Bulevara Evrope.
Jedinstven prostor za 6 brendova
Kako za naš portal objašnjava Aleksandar Davidović, pri samoj izradi projektnog zadatka investitor je postavio zahteve koji su podrazumevali najviše standarde u projektovanju i opremanju restoranskog kompleksa, kako po pitanju prostora kuhinje i kuhinjske tehnologije, klimatizacije i ventilacije, tako i ambijenta restoranskog dela za goste, svih programa koji se nude u kompleksu, dizajniranja unutrašnjeg prostora, ali i fasade i spoljašnjeg prostora restorana.
„Kreiranjem potpuno novog koncepta multibrend ugostiteljstva, osmišljenog od strane Creative Restaurants Group koja se bavi i upravljanjem restorana, glavni zadatak projektanata bio je stvaranje jedinstvenog prostora koji će zadovoljiti sve funkcionalne, sociološke, kulturološke, estetske i mnoge druge zahteve ovakvog programa. Ovo je podrazumevalo formiranje šest različitih programskih celina koje međusobno koreliraju“, kaže autor arhitektonskog projekta Park Novi Restaurants.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2024/01/park-novi-restaurants-7-782x522.jpg)
Različiti programi kao polazna inspiracija
Kako dalje saznajemo, polazna inspiracija za kreiranje ovog prostora proistekla je iz različitih programa ovog multibrend restorana.
Tako koncept restorana Asado Carne & Vino (fuzija ukusa argentinske i srpske kuhinje), propraćen širokom ponudom različitih vina, predstavlja ne samo specifični argentinski način pripreme mesa već i društveni događaj i deo argentinske kulture implementiran u naš kontekst.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2024/01/park-novi-restaurants-13-782x522.jpg)
Tu su i Loft Coffee And Food Bar, prodavnica sladoleda Crna Ovca, igraonica Loft Kids i poslastičarnica Mandarina.
Nasuprot tome, dodaje Davidović, italijanski restoran Pinsa – La Cucina Italiana, neguje stogodišnju tradiciju Pinsa pizze trenutno sve popularniju u svetu kao zdraviji, a podjednako ukusan oblik pice.
„Tradicionalna mediteranska kuhinja sa akcentom na savremeni način konzumiranja hrane, direktno je uticala na kreiranje enterijera u početnoj fazi. Veoma brzo različite funkcije prostora počinju da modifikuju sam koncept restorana, tako da unutrašnji prostor prati različite programe ugostiteljstva i direktno i unapred počinje da određuje mnoga svojstva ovog jedinstvenog gastronomsko-prostornog iskustva“ – objašnjava arhitekta iz Novog Sada.
Unutar ovog jedinstvenog sklopa, osim restorana Asado i Pinsa, tu su i Novosađanima dobro poznati Loft Coffee And Food Bar, prodavnica sladoleda Crna Ovca, igraonica Loft Kids i poslastičarnica Mandarina.
Arhitektura kao aktivan učesnik u proizvodnji događaja
Osnovna ideja za oblikovanje prostora bila je sinteza više različitih ambijentalnih celina od kojih svaka pruža određene programe gostima, bez jasno definisanih granica, što je bio i početni izazov pri projektovanju.
„Stvaranjem zajedničkog slobodnog prostora kao mesta susreta i okupljanja, nudeći korisnicima različite programe u određenim planiranim ili spontanim situacijama, arhitektura prestaje da bude materijalizovani okvir već postaje prostor događaja kreirajući jedan poseban gastronomsko-prostorni doživljaj. Ona postaje aktivan učesnik u proizvodnji događaja“ – ističe arhitekta.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2024/01/park-novi-restaurants-16-782x485.jpg)
Uz drvene obloge natur hrasta, u Asadu su dominantni i bronzani i bakarni elementi nameštaja i rasvete.
Svih šest programskih celina, definišu različiti materijali i drugačija upotreba svetla, kao osnovnog scenskog alata pri postizanju atmosfere, objašnjava dalje naš sagovornik.
„U okviru restorana Asado Carne & Vino, koji predstavlja ekskluzivni hedonistički deo mutibrenda, uz drvene obloge natur hrasta dominantni su i bronzani i bakarni elementi nameštaja i rasvete, koji konzumiranje mesa, vina i cigareta podižu na viši nivo. U večernjim časovima, zamračenu ambijentalnu celinu u kojoj od materijala preovladava koža, vizuelno ‘presecaju’ stilizovane plafonske obloge sa prostorno dominantnim kristalnim lusterima“ – navodi Davidović.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2024/01/park-novi-restaurants-17-782x522.jpg)
Ležerniji ugođaj u lounge delu kompleksa
Nasuprot tome, materijalizacija, podovi, mobilijar i rasveta restorana Pinsa predstavljaju potpuni kontrast u odnosu na prvu celinu.
„Materijalizacija podova u keramici drveta, zidovi od opeke, različite zidne obloge od furniranog i bojenog medijapana u okviru Loft Coffee And Food Bar (lounge deo kompleksa), prave potpuno drugačiji, ležerniji ugođaj za korisnike“ – kaže Davidović i nastavlja:
„U restoranskom delu kompleksa Asado i Pinsa, za vreme Dinner and Music večeri, svečano nastupaju različite muzičke grupe, dok se istovremeno u okviru Loft loungea dešavaju nastupi poznatih di-džejeva koji prave potpuno suprotnu atmosferu“.
U pomenutim celinama, kao i u okviru Crne Ovce, Mandarine i Loft Kidsa, u zavisnosti od programa i koncepta prostora, na različite načine upotrebljeni su materijali poput kamena, vinil podova, drveta i veštačke svetlosti različitih proizvođača rasvete među kojima su One Light, Ideal Lux, Sylvania, Nova Luce i mnoge druge.
„Kako bi sve vrste građevinskih i enterijerskih radova bile uspešno realizovane, za koordinaciju radova i stručni nadzor tokom gradnje bila je zadužena firma Kubus d.o.o na čelu sa Aleksandrom Pećom“ – dodaje naš sagovornik.
Retropult u okviru bara kreiran je od bronzanih kružnih cevi čija „leđa“ su napravljena od velikih ogledala.
Među dominantnim prostornim elementima poput kamenog stepeništa, masivnog drvenog ulaznog portala i unificirane fasade, svakako najznačanije mesto okupljanja predstavljaju dva bara sa retro pultovima.
„Prvi je u okviru restorana Asado, jednostavan i potpuno simetričan, materijalizovan u crnom bojenom medijapanu sa vertikalnim elementima ispune. Retro pult u okviru bara kreiran je od bronzanih kružnih cevi čija ‘leđa’ su napravljena od velikih ogledala koja vizuelno produbljuju prostor bara i kreiraju različite atmosfere u zavisnosti od postavke sistema ‘pametne’ rasvete” – kaže arhitekta.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2024/01/park-novi-restaurants-10-782x522.jpg)
Instalacije sakrivene iza zelenih obloga
Drugi bar je u okviru Loft lounge dela, materijalizovan u masivu sa drvorezom u furniranom medijapanu, u čijem sklopu je retropult definisan lučnim nišama sa policama koje se završavaju ogledalima.
„Masivni bar dominira gotovo celom širinom restorana i u direktnoj je vezi sa zelenim oblogama na plafonu koje sakrivaju postojeće i novoprojektovane instalacije“ – navodi autor.
Osim pomenuta dva bara, u okviru restorana Asado ističu se i plafonske obloge sačinjene od armaturnih mreža plastificiranih u bronzi koje su u direktnom kontaktu sa stilizovanim belim oblogama u medijapanu i velikim kristalnim lusterima.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2024/01/park-novi-restaurants-11-782x522.jpg)
Svaka prostorna celina u kompleksu deluje pojedinačno, ali i u korelaciji sa drugima.
Pri projektovanju ovog enterijera, koji je u neraskidivoj vezi sa različitim tretiranjem, pripremom i konzumiranjem hrane, vina, kafe i drugih specijaliteta, najveći izazov prvenstveno je predstavljalo zadovoljenje svih funkcionalnih potreba različitih grupa zaposlenih i gostiju u okviru svake prostorne celine koja deluje pojedinačno, ali i u korelaciji sa drugima.
„Osnovni cilj je bilo stvaranje međusobnih odnosa između različitih delova u okviru jednog sistema usled raznovrsnih događaja i doživljaja kako bi se proizvelo mnoštvo emocionalnih, fizičkih, kognitivnih i duhovnih zadovoljstava“ – ističe naš sagovornik.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2024/01/park-novi-restaurants-2-782x536.jpg)
Snažne emocionalne reakcije stanovnika Novog Sada
Kako na kraju ističe naš sagovornik, ubrzo nakon svečanog otvaranja restorana, uz oduševljenje i pozitivne kritike gostiju, svi strahovi o načinu funkcionisanja novog tipa ugostiteljstva su nestali, jer i nakon proširenja kapaciteta sedećih mesta uvek se traži „stolica više“.
„Visokokvalitetna kuhinja lokalnih i svetskih specijaliteta i svi aspekti onoga što je bitno kod konzumiranja hrane – ukus, prezentacija, tekstura, temperatura, svežina i mirisi – prošireni su prostornim iskustvom u kome arhitektura igra veoma bitnu ulogu i predstavlja meru svakog pojedinca ili grupe, zaposlenih ili gostiju, kreirajući snažne emocionalne reakcije koje su stanovnici Novog Sada sa oduševljenjem veoma brzo prihvatili“ – zaključuje arhitekta Aleksandar Davidović.
Foto-galerija
Faktografija
- naziv projekta: Park Novi Restaurants
- lokacija: Novi Sad
- investitor: Aling Conel d.o.o.
- koncept ugostiteljstva: Creative Restaurants Group
- autori: Aleksandar Davidović, Milan Petrović
- saradnici: Tamara Bajić, Jelena Maletić Lasković, Luka Radosavljević, Katarina Dojčev, Branislav Opačić
- izvođenje: Enterijer Petrović
- stručni nadzor: Kubus d.o.o.
- kvadratura: 1.000 m²
- godina projektovanja: 2022.
- godina realizacije: 2023.
- fotografija: Jovana Todorović
Konacno da Novo Naselje ima ovakav restoran, sve pohvale !!!
Hrana 5/5
Usluga 5/5
Ambijent 5/5
Skoro sam posetila restoran, svakako je osveženje za Novi Sad. Mali Davidović je projektovao i splav Suvenir, koji još bolje izgleda.