Svi vole lepa kupatila! Na izgled ove prostorije najviše utiču pločice sa svojim bojama, teksturama i šarama. A koje se to boje, teksture i šare najviše kupuju?

Da bismo pronašli odgovor na ovo pitanje obišli smo salon EuroDOM-a u Beogradu i raspitali se koje to italijanske luksuzne pločice Srbi najviše kupuju i vole.

U analizu su ušla samo fizička lica koja kupuju za svoje kuće i stanove. Analiza ne uključuje velike projekte koje rade dizajneri enterijera.

Kolorit? Ne, idu bež, braon i sive

Saznali smo da Srbi najviše vole da se drže klasike. Dakle, bež, braon i sive pločice. Što se tiče teksture, to su one sa izgledom kamena i mermera dok se pločice sa teksturom drveta kupuju sve manje. Mermer je najpopularniji trenutno, ističu u salonu.

Interesovalo nas je da li više vole sjajne ili mat i očekivano ovde su podeljena mišljenja. Polovina prodaje je sjajnih, a druga polovina mat keramike.

Najprodavanije su pločice izgledom kamena i mermera dok se pločice sa teksturom drveta kupuju sve manje.

Iznenadilo nas je da u dole navedenih 5 najprodovanijih modela nema niti jednog koji je u jarkim bojama ili u manjim dimenzijama. Najviše se prodaju dimenzije 60×60 cm, 30×60 ili pak u poslednje vreme 120×60 cm.

Kako su istakli u salonu, keramika u boji uglavnom se uzima u manjim količinama i postavlja se za akcentovanje ponekog zida kao detalja. Retko kada se kupuju za celu prostoriju.

Iako zainteresovanost za pločice u teksturi drveta opada, od njih se najviše traže one u francuskom slogu.

Krenimo redom da vidimo šta se u salonu EuroDOM prodaje najbolje.

1. Kameni bež izgled – La Roche, Florim, Rex

Siguran izbor: bež kamena granitna pločica La Roch. Foto: Dizajnenterijera

Ove kamene pločice u bež nijansi su jedne od najprodovanijih modela u salonu EuroDOM-a. Proizvode se u četiri nijanse bež i sivih tonova i čak 13 dimenzija. Pored pločica dimenzija 60×60 , 60×120, 80×80, 120×120 pa čak i 120×240 cm, u ponudi su i mozaici.

Ovo je keramika sa kojom nećete pogrešiti. Ona ima interesantnu teksturu i ne izgleda monotono. Može da se postavlja kako na zidove tako i na podove.

Cena ove keramike se kreće oko 49 evra/m2.

2. Izgled mermera – Florim, Reves

I pod i zidovi u mermeru za luksuz u kupatilu. Foto: Dizajnenterijera.rs

Pored kamena, trend koji nije zaobišao ni srpska kupatila jesu mermerne pločice. Najprodavaniji modeli, pored standardnih crnih i belih mermera, jeste ovaj: Reves Bleu Glosy. Ovo je inače jedina keramika u top 5 najprodavanijih koja je u koloritu, odnosno u bledo plavoj boji. Osim u plavoj, proizvodi se i u roza, zelenoj i naravno bež, beloj i braon nijansi.

U ovom izložbenom kupatilu postavljene su u dimenziji 120×280 cm ali se proizvode i manje dimenzije (30×60, 60×60, 120×60…) ali postoje i veliki formati (160×320 cm).

Osim u sjaju, ova interesantna keramike se prodaje i u mat izgledu.

Cena keramike Reves je oko 54 evra/m2.

3. Nezaobilazan mermer – Cedit, Polchroma

Mermerne pločice su najaktuelnije trenutno. Foto: Dizajnenterijera.rs

Da Srbi vole mermer dokazuje i to da je još jedan mermer ušao u omiljene i najprodavanije pločice. To je Polchroma Breeccia mat koja je izložena u salonu EuroDOM-a u Beogradu u dimenziji 120×240 cm i debljini od 6mm.

Pored ove velike dimenzije postoje i manje: 120×120 ili 60×120 cm.

Ovaj model spada u luksuznije brendove te je njegova cena i nešto veća od ostalih i iznosi oko 100 evra/m2.

Mermer je to…

4. Kombinacija bež-braon – Matieres de Rex

Kupatila u bež i braon kombinaciji su najpopularnija trenutno . Foto: Dizajnenterijera.rs

Neutralne nijanse siguran su izbor. Tako je još jedan model keramike u ovim nijansama najčešći odabir naših ljudi. U pitanju je Matieres de Rex u boji Mou i Brun.

Osim ove dve, postoji još 4 nijanse sivih i braon nijansi kao i 8 veličina od kojih je najmanja 20×20 a najveća 120×240 cm.

Cena ove keramike je oko 48 evra/m2.

5. Ovo bismo i mi uzeli – Nature Mood, Rex

Pločica koja je i naš favorit. Foto: Dizajnenterijera.rs

Ova pločica je definitivno nešto što i dizajneri enteijera obožavaju.

Nature mood je pločica koja se proizvodi i u mat i u sjajnoj obradi. Osim ove teksture na fotografiji koja se zove Thundra u ponudi su još 4 različite teksture mermera.

Može se birati čak 9 različitih veličina pločice od koje je najmanja 120×120 a najveća čak 160×320 cm.

Cena ove keramike se kreće oko 68 evra/m2.