Koji dušek odabrati za bolna leđa, koji za decu, koliko oni koštaju i koje su najčešće zablude u odabiru madraca, saznajte u ovom tekstu.

Kada opremamo stan, više razmišljamo o krevetu nego o dušeku iako na njemu provedemo trećinu vremena. Dušek uglavnom biramo na osnovu izgleda, a retko kada zaista legnemo na njega da ga isprobamo. Zbog toga smo pitali Mladena Sopića iz Elastoflexa kako zaista treba odabrati odgovarajući dušek i na šta treba da obratimo pažnju prilikom kupovine.

Problemi s leđima? Tvrd dušek je greška!

Spavanje na stomaku je najnezahvalniji položaj za organizam. Ovo je iznuđena pozicija koja vam pokazuje da je dušek neodgovarajući. Najveća zabluda je da su tvrdi dušeci dobri za one koji imaju problema s kičmom. Centri koji se bave problemima spavanja izračunali su da trećina bolesti kičme dolazi zbog neadekvatnog spavanja ili sedenja. Neadekvatno spavanje je ono na previše tvrdom dušeku ili ona onom koji je ulegao u sredini. Zdravo spavanje je ono na kojem se istureni delovi tela (ramena i kukovi) oslobađaju pritiska. Zdravo spavanje je zapravo ono spavanje kada imate osećaj najpribližniji bestežinskom stanju.

Zbog toga dušek treba da je podeljen na ergonomske zone. Najmekši deo dušeka je na ramenima, kod struka je najtvrđi, a kod kukova treba da je srednje tvrd deo. Latofleks letvice se preporučuju za dušeke koji se pokreću.

Dušek se mora isprobati pre kupovine kako bi se našao onaj koji najviše odgovara telu.

Najbolje se prilagođavaju obliku tela dušeci koji su od materijala koji su fleksibilni i koji imaju ergonomske zone.

Najpogodniji materijali za izradu dušeka su hladna pena, memory pena velike gustine kao i džepasta žičana jezgra međutim najcenjeniji materijal je prirodni lateks. Prirodni lateks je prirodna guma dobijena od mleka kaučuka. Nasuprot njemu postoji i veštački lateks koji je derivat nafte koji je jeftiniji. „Kupci često dolaze u zabludu zbog sličnosti imena“ – kaže Mladen Sopić.

Kako odabrati dušek za decu

Zabluda je da za decu treba uzeti tvrde dušeke. Deca do deset godina (do oko 30 kilograma) ne mogu težinom da pokrenu dušek tako da latofleks letvice kod njih nemaju smisla.“ – dodaje Mladen.

Za decu je najbolje odabrati dušek s antialergijskom navlakom koja može da se skine i pere na 60 stepeni.

Podloga s motornim pogonom

Podnice sa motornim podizanjem ne upotrebljavaju se samo za bolničke krevete ili kao pomoć za ustajanje starijih osoba.  Način spavanja s podignutim gornjim delom je vrlo koristan za čitanje knjige, gledanje televizora, doručak u krevetu ali i za popodnevni odmor jer je dokazano da je potrebno do tri puta manje vremena za odmor u ovom položaju.

Kada je vreme za novi dušek

„Dušek treba promeniti na svakih desetak godina.“ – kaže Mladen Supić i dodaje da bi oni trebalo da se rotiraju na svakih par meseci zbog provetravanja. Ovo se često zanemaruje ali je bitan faktor u održavanju dušeka.

Ako kupujete dušek za bračni krevet, a par je drugačiji po građi i kilogramima dakle i po načinu spavanja, predlaže se dva različita jezgra u jednoj navlaci. Dušek će izgledati kao jedan, a oba će biti ergonomski odgovarajuća.

Koliko koštaju dobri dušeci

Cene za dupli dušek u dimenziji od 160×200 se kreću od 800 evra za kvalitetnije brendove (Optimo, Tempur) dok se singl dušek u dimenziji 90×200 može nabaviti za cenu od 400 evra. Naravno, postoje i jeftiniji modeli drugih brendova.

Cene latofleks letvica kvalitetnijih brendova se kreću od 80 evra za singl krevet do 160 evra za duple.

Na kraju zapamtite. Za koji god dušek da se odlučite, odvojite vreme da legnete na njega i isprobate ga jer na njemu ćete provesti trećinu dana.

Foto: Igor Conić, projekti dizajnera enterijera Sonje Brstine