Velike drvene građevine smeštene na farmama služile su za čuvanje stoke, skladištenje žitarica i druge praktične svrhe. Jedan ovakav objekat poslužio je za stvaranje prostranog i udobnog porodičnog doma.

Smešten u kanadskom Kvebeku, drveni ambar pretvoren je u modernu i komfornu kuću. Za restauraciju ovog objekta pobrinuo se studio La Firme, koji je ovu tradicionalnu građevinu spasio od rušenja.

Prvobitni izgled ambara očuvan je u potpunosti i svaki komad materijala koji se nalazio na njemu ponovo je upotrebljen, prenosi Contemporist.

Visina centralne prostorije od preko 9 metara iskorišćen je do maksimuma.

Kako se izgled ambara značajno promenio i zbog toga su neki delovi morali biti premešteni, svaki komad je bio numerisan i iznova upotrebljen u procesu rekonstrukcije. Stara fasada od drveta zasijala je novim sjajem, a unutrašnjost je napravljena da odgovara pravom porodičnom domu.

Visina centralne prostorije od preko 9 metara značajno je uticala na izgled celog prostora, koji je istovremeno otvoren i prijatan.Zadržavanjem i reparacijom originalne drvene konstrukcije postignuto da ovaj ambijent deluje u duhu lokacije nekadašnjeg ambara.

Otvorena kuhinja

Netipična visina učinila je sve delove ove kuće povezanim, prostorije su odvojene gredama ili staklenim zidovima. Trpezarija i kuhinja su povezane, a između nosećih stubova ugrađene su otvorene police na kojima je smešteno posuđe.

Enterijer u službi arhitekture

S druge strane trpezarije nalazi se dnevni boravak sa tamnim, kontrasnim zidom gde je smešten kamin. Pored njega nalazi se uspravna polica za knjige. Na ovom glavnom, donjem spratu nalazi se i soba za zabavu, u koju je smešten bilijarski sto. Ovaj deo kuće odvojen je staklenim zidom. Ostali delovi su povezani sa drvenim ili belim stepenicama. Ništa u enterijeru nije napadno niti štrči u odnosu na zatečenu arhitekturu koja je u potpunosti zadržana.

Pre i posle

Stari ambar koji je bio spreman za rušenje danas je pretvoren u velelepni objekat, potpuno funkcionalan za život i potpuno moderno opremljen i dizajniran.

I tako je od ovoga…

Nastalo ovo:

Pogledajte još fotografija: 

Fotografije: Ulysse Lemerise Bouchard