Jedan italijanski restoran ima minimalistički enterijer zahvaljujući monohromatskim nijansama, ali u isto vreme odiše toplinom zbog parketa od hrastovog drveta.

Studio Didea zaslužan je za izgled enterijera restorana smeštenog u zgradu koja datira iz 18. veka, a nalazi se u italijanskom gradu Palermo. U ovom prostoru od 125 kvadratnih metara nekada je bila smeštena prodavnica za trgovinu kožom, a arhitekte su ga preuredile u ugostiteljski objekat.

Materijali koji dominiraju prostorom su mermer, drvo, aluminijum i gips, prenosi Designboom.

Tri kao jedan

Nasuprot mirnim sivim nijansama koje su prisutne unutra, svaki posetilac može pomno da prati šta se dešava na ulici ka kojoj je okrenut restoran. Veliki panoramski izlozi omogućavaju prirodnoj svetlosti da prodre u prostor i svima prisutnima da uživaju u pogledu na grad.

Parket od hrastovog drveta prolazi kroz sve prostorije i vizuelno deluje kao da prolazi čak ispod zidova.

Nekadašnja prodavnica bila je podeljena na tri dela i prostor je tako bio uređen. Promena delatnosti i prelazak u ugostiteljski objekat zahtevao je od arhitektonskog studija da učini ova tri dela ujedinjenim. To su učinili tako što su otvorili pregradne zidove i napravili prostor fluidnijim, ali opet dovoljno razdvojenim, jer nekim gostima je potrebno više privatnosti.

Parket iz prostorije u prostoriju

Parket od hrastovog drveta prolazi kroz sve prostorije i vizuelno deluje kao da prolazi čak ispod zidova. To je postignuto tako što je urađena smaknuta lajsna u crnoj boji.

Na podu je jedini kontrast u boji, jer je ostatak restorana siv ili crn, sa belim mermernim šankom. Nameštaj, odnosno sto i stolice, su strogo minimalistički crne bez ikakvih detalja. Najveću pažnju u prostoru privlači polica sa ekskluzivnim vinima, koja ima svoje posebno osvetljenje.

U ovom restoranu osetićete duh Palerma uz uživanje u italijanskim vinima i minimalističkom enterijeru.

Pogledajte grafičku osnovu restorana: 

Fotografije: Nanni Culotta