Uovom lokalu jedno pokraj drugog figurišu čelično stepenište i meka zavesa, beton i teraco, ventilacija i pržionik za kafu od inoksa pored zidnih lampi od porcelana.

Studio ENND, koji su 2006. godine osnovale arhitekte Ela Nešić i Danilo Nedeljković, bavi se arhitektonskim projektovanjem i realizacijama objekata različitih namena i tipologija. Iz njihovog bogatog portfolija izabrali smo da vam predstavimo projekat enterijera izveden ove godine u Beogradu.

Dizajniran kao prostor višestruke namene, ovaj lokal od 75 kvadrata nalazi se u Nemaninoj ulici, u sklopu objekta u kom se nalazi hotel „Beograd“.

Istovremeno, on je pržionica specijalizovanih vrsta kafe, radionica gde se vrše obuke i prezentacije, prodajni prostor, kancelarija, a takođe i prostor za opuštanje i druženje ljubitelja kafe.

Spiralno stepenište deluje kao instalacija u prostoru; Foto: Relja Ivanić

Pregledan prostor velike visine

Zahtev klijenta je bio da se renoviranjem i adaptacijom dobije veća prosvetljenost i prozračnost prostora, ali i da se unapredi njegova upotrebna vrednost.

„U skladu s tim, uklonjen je deo ploče gornjeg nivoa lokala kako bi se u prednjem delu dobio pregledan prostor velike visine“ – navode iz studija za naš portal.

Konstruktivne karakteristike zgrade u čijem prizemlju se nalazi lokal, a koja je građena u međuratnom priodu, bitno su odredile prostorne kapacitete nove arhitektonske intervencije.

Deo ploče gornjeg nivoa je bio uklonjen; Foto: Relja Ivanić

Sučeljavanja materijala bila su prisutna u oblikovanju enterijera celog prostora.

Središte lokala zauzimaju konstruktivni stubovi ogoljene teksture natur betona kao kontrast teracu, nežnoj zrnastoj obradi zidova presvučenih krečnim malterom i taktilnim površinama nameštaja od recikliranog punog drveta.

Kako navode beogradske arhitekte, ova sučeljavanja materijala prisutna su u oblikovanju enterijera celog prostora. Njihovim uparivanjem formira se prostorna poetika.

„U ovom lokalu, jedno pokraj drugog figurišu čelično stepenište i meka zavesa, tehnički kanali za ventilaciju i pržionik za kafu od inoksa pored zidnih lampi od porcelana“ – objašnjavaju autori projekta.

Pržionik za kafu od inoksa; Foto: Relja Ivanić

Veliki stakleni portali

Atraktivno spiralno stepenište koje deluje kao instalacija u prostoru dodato je kao nova veza donjeg i gornjeg nivoa. Poseban dizajnerski detalj predstavlja rukohvat stepeništa od punog drveta.

Ulični front lokala oblikovan je putem velikih staklenih portala koji se mogu otvoriti u potpunosti čime se briše granica između eksterijera i enterijera. Lokal tada postaje integralni deo života i atmosfere ulice.

Stakleni portali dodatno su naglašeni drvenim ramovima, koji po boji i teksturi odgovaraju prate nameštaj u unutrašnjosti lokala.

Pržionica se nalazi u Nemanjinoj ulici i ima površinu od 75 kvadrata; Foto: Relja Ivanić

Za podnu oblogu u celom salonu odabran je bledo zeleni teraco sa diskretnom granulacijom kamena.

Prozračne zavese, duge celu duplu spratnu visinu, omogućuju laku promenu atmosfere tako da se po potrebi ostvaruje i puna intima u odnosu na spoljni prostor.

„Za podnu oblogu u celom salonu odabran je bledo zeleni teraco sa diskretnom granulacijom kamena. Ova svedena podloga svojom nijansom, između ostalog, asocira i na boju sirove kafe“ – kažu na kraju arhitekte za naš portal.

Sve u svemu, arhitekte su zatečene i nove elemente vešto uklopile u skladnu celinu, u kojoj elementi od drveta unose poseban šmek i teksturu. Ukoliko ste u blizini, a ljubitelj ste sveže kafe, obavezno svratite na šoljicu dobrog dizajna.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Izometrijski crtež stepeništa i galerije
Izometrijski crtež stepeništa i galerije

Foto-galerija

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Faktografija

  • ime projekta: Specijalizovana pržionica kafe
  • vrsta projekta: ugostiteljski enterijer
  • autor: Studio ENND
  • godina realizacije: 2023.
  • lokacija: Nemanjina ulica, Beograd
  • površina: 75 m²
  • fotografija: Relja Ivanić