Osnovni koncept dizajna je bio postizanje harmonije korišćenih boja, tekstura, materijala i oblika kako bi se dobio prijatan prostor koji skreće pažnju jednostavnošću i detaljima.

Sa radom beogradske firme Studio Prototip upoznali smo vas premijerno u aprilu ove godine kroz projekat arhitektonskog oblikovanja stana od 160 m² u kuli West 65 na Novom Beogradu.

Ovom prilikom, osvrnućemo se na „najslađi“ poduhvat u njihovom porftoliju, a u pitanju je projekat dizajna enterijera poslastičarnice „O la la“, izveden 2021. godine centru Valjeva.

Iz poslastičarnice se pruža pogled na Narodni muzej u Valjevu; Foto: Miloš Martinović

Osnovna ideja je bila da zatečeni lokal delimično otvorimo ka reci Kolubari kako bismo formirali baštu sa pogledom na reku.

Zahtev klijenta bio je da se osmisli savremeni enterijer u kome će se osećati duh gradske poslastičarnice i formirati letnja bašta lokala, objašnjavaju iz Prototipa.

„Osnovna ideja je bila da zatečeni lokal delimično otvorimo ka reci Kolubari kako bismo formirali baštu sa pogledom na reku. Na taj način dobijen je atraktivniji unutrašnji prostor koji je dodatno otvoren i osvetljen“, navode arhitekte.

Poslastičarnica zauzima površinu od 110 kvadratnih metara; Foto: Miloš Martinović

Skretanje pažnje jednostavnošću i detaljima

Kako dodaju, osnovni koncept dizajna je bio postizanje harmonije korišćenih boja, tekstura, materijala i oblika kako bi se dobio prijatan prostor koji skreće pažnju jednostavnošću i detaljima.

„Umirujući i topao ambijent postignut je kombinacijom prirodnog tona hrastovog drveta, prirodnog kamena, teraco granitne keramike, kao i bojenog medijapana u pastelnom roze tonu“, navode iz Studija Prototip.

Zadržan je i postojeći zid od opeke; Foto: Miloš Martinović

Jedan od dominantnih detalja u enterijeru i šank zbog svoje pozicije, dimenzije i materijalizacije.

Što se tiče dominantnog detalja u enterijeru, autori kažu da bi to mogao biti zid iza šanka od bojenog medijapana u pastelnom tonu ili zid od opeke zatečen u postojećem lokalu i obojen u belu boju.

„Dominantan je i šank zbog svoje pozicije, dimenzije i materijalizacije“ – naglašavaju beogradske arhitekte za naš portal.

Zid iza šanka od bojenog medijapana u pastelnom tonu; Foto: Miloš Martinović

Različiti tipovi svetiljki na visilicama

Crna boja je korišćena za metalne elemente koji daju akcenat u prostoru, dok neonski natpis sa nazivom poslastičarnice – O la la, predstavlja prepoznatljiv detalj u enterijeru.

„Raznovrsnost i dinamika dodatno su naglašeni tako što su pored klasičnog sedenja za stolovima, u delovima poslastičarnice projektovane klupe prislonjene uz zid, kao i postavljanjem različitog tipa svetiljki na visilicama u ovim zonama“, kažu arhitekte.

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

U delu lokala sa manje dnevnog svetla i manjom visinom plafona formirani su servisni sadržaji, kuhinja i toaleti za goste

U razgovoru dalje saznajemo da je najveći izazov u projektovanu bio formirati funkcionalnu organizaciju prostora i adekvatan odnos između različitih zona – kuhinje, servisnih sadržaja i dela za sedenje.

„To je postignuto tako što su u delu lokala sa manje dnevnog svetla i manjom visinom plafona formirani servisni sadržaji, kuhinja i toaleti za goste“, objašnjavaju autori.

Raspored sedenja formirali su tako što su vodili računa o kretanju gostiju i o tome da se u svakom delu prostora gost oseća prijatno.

U prostoru je izvedena i bela šinska rasveta; Foto: Miloš Martinović

Instalacione cevi potpuno uklopljene u enterijer

Po pitanju izvođenja, najveći izazov bile su mašinske instalacije, zbog ograničenja postojećeg prostora.

„Formirane su vidne instalacione cevi bele boje i na taj način, uz belu šinsku rasvetu, potpuno uklopljene u enterijer lokala“ – kažu na kraju iz Studija Prototip za naš portal.

Foto-galerija

Poslastičarnica
Poslastičarnica "O la la" u Valjevu; Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

Faktografija