Radni prostor od oko 50 kvadrata osmišljen je tako da oslikava autentičnost Divna Design brenda.

Kristina Ivanović je jedna od vodećih dizajnera nove generacije u Crnoj Gori. Našoj publici poznata je kao autorka enterijera luksuznog stana u Podgorici o kome smo pisali ovog proleća.

Njeni enterijeri odišu luksuzom i elegancijom, uz umerenu i nenametljivu dozu ekstravagancije. Prepoznatljivi su po mešavini stilova, neočekivanim i egzotičnim detaljima.

Svoju autentičnost Kristina najbolje je iskazala u enterijeru njenog podgoričkog biroa DIVNA DESIGN STUDIO. Unikatan nameštaj, pregrade od stakla i biblioteka materijala čine okosnicu ambijenta.

Kristinin stil prepoznatljiv je po eklekticizmu, simetriji i eleganciji; Foto: Damjan Spasojević

Sam svoj klijent

Ideja prilikom oblikovanja ovog poslovnog enterijera bila da se osmisli prostor koji oslikava Kristinin rad i senzibilitet. Ujedno, prostor je morao biti prijatan za boravak, da ne odaje utisak dosadne kancelarije.

„Željela sam da u prostoru imamo namještaj od različitih vrsta materijala, boja i oblika kako bismo prikazali sa čime sve radimo i šta je sve moguće“, navodi naša sagovornica i dodaje:

„Office se nalazi u Donjoj Gorici u Podgorici, i to je za mene bila odlična lokacija, obzirom da okolinu čine saloni namještaja, keramike i rasvijete, koje obilazim sa svojim klijentima. Ta blizina mi omogućava da budem brza i efikasna. “

Ideja prilikom oblikovanja ovog poslovnog enterijera bila da se osmisli prostor koji oslikava njen rad i senzibilitet.

Biti istovremeno klijent i arhitekta je zahtevna i interesantna uloga. Kako je inspirišu različiti stilovi i umetnički pravci, Kristini nije bilo lako da se odluči za dobitnu kombinaciju.

„Ne znam da li se sa tim problemom susreću i moje kolege, ali najveći izazov mi je bio da prepoznam sopstveni stil. Dizajner sam i u kontaktu sam sa dosta stilskih pravaca, i dosta njih mi je privlačno  na svoj način. Bilo je teško odlučiti se za jedno“, navodi ona.

1/4
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević

 

Stakle pregrade

Osim toga, studio se nalazi na uglu poslovne zgrade koja okuplja više firmi srodnih zanimanja. Ima i izlazak na terasu, što pruža mogućnost rada na otvorenom ali i opuštenih sastanaka sa klijentima. „Terasa nam služ i za kratak predah i pauzu od posla, prvi jutarnju kafu ili telefonski poziv.“

Oblik i veličina lokala u kome se studio nalazi u bitnoj meri je odredio njegovu organizaciju.

„Geometrija radnog prostora je sama po sebi bila zahtevnije za oblikovanje jer nije standardno četvrtasta, što je zapravo sada interesantna stavka koju je na početku bilo izazovno pregraditi u funkcionalan i lijep prostor“, ističe dizajnerka.

Studio se nalazi u Podgorici, na uglu poslovne zgrade koja okuplja više firmi srodnih zanimanja.

Staklenim pregradama studio je podeljen na dva dela. Prvi predstavlja ulazni deo sa radnim mestima i bibliotekom materijala. Drugi deo je Kristinin radni prostor, koji je ujedno i kancelarija za sastanke.

„Važno mi je bilo da je prostor prozračan i svijetao, što i nije bilo teško zbog visokih prozora i dosta prirodne svijetlosti“, naglašava dizajnerka. Staklene pregrade između dve prostorije dodatno naglašavaju efekat otvorenosti.

„Uvjerena sam da su živa i interaktivna atmosfera ključ produktivnosti i to je razlog zašto se nisam odlučila za tradicionalno pregrađivanje zidovima cijelom dužinom prostorije. Osim toga, staklene pregrade doprinijeli su prozračnosti i eleganciji samog enterijera“ – napominje naša sagovornica.

Nameštaj po meri

Namještaj poput radnih stolova, mini bara, fotelje stolovače, kao i tepisi i police nose potpis DIVNA DESIGN.

„Prvi detalj koji sam napravila jeste mini bar. Iako je mnogima bilo smiješno što je baš taj detalj bio prvi nacrtan, ispostavilo se da ga danas svi obožavaju. Dizajniran je spolja i iznutra, a uvijek pun pića, kafe i zdravih grickalica. Rađen je u kombinaciji medijapana i masiva“, priseća se Ivanović.

Kristinin radni sto je takođe skulptura za sebe. Rađen je u kombinaciji drvenog masiva, furnira, čelika i keramike. Fioke su urađene od furnira izdeljenog u pregrade za olovke, papire i kancelarijski materijal.

Radni sto je zamišljen kao centralna i skulpturalna tačka u enterijeru.

„To je za mene veoma važno, je volim sto držati urednim i organizovanim“, navodi mlada dizajnera i dodaje:

Stolovaču, tradicionalno drvenu stolicu na tri noge, karakterističnu za Crnu Goru, uradili smo u modernoj interpretaciji. Tepih neobičnog oblika sa inicijalima je 100% vuna i 100% naš proizvod. Po porudžbini možemo ga raditi u bojama po izboru klijenta, sa inicijalima po želji“.

U studiju se mogu videti i trpezarijski sto, stolice i fotelje brenda MOD Furniture čiji ručno pravljen nameštaj od punog drveta Kristina često koristi u svojim enterijerima.

Crteži

Foto-album

Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević
Foto: Damjan Spasojević

 

Faktografija

Zar nije Divna? – Enterijer u Podgorici koji miri moderno i klasiku