Ljubav prema Italiji bila je glavna inspiracija za dizajn picerije koja privlači goste iz čitavog sveta.

Da su dizajn enterijera i gastronomija dve kreativne discipline pokazuje nam novi projekat koji je izradio Zabriskie za drugi restoran brenda Majstor i Margarita na novoj adresi, u Bulevaru kralja Aleksandra 248A.

Radi se o domaćem brendu koji je već uveliko prihvaćen od strane ljubitelja pice, ali i od strane kritike, koja je ovu piceriju uvrstila u Top 50 picerija u Evropi – i to treći pu zaredom.

„Ono u čemu je verovatno najveća gastronomska sličnost Srbije i Italije je kult porodičnog okupljanja za stolom. Naš restoran nastao je iz ljubavi dve porodice, prema dobroj hrani“ – navode na sajtu picerije.

Upravo je ideja porodičnog okupljanja beogradskim arhitektama poslužila kao polazna osnova za dizajn enterijera jedne od najboljih picerija na svetu.

Enterijer je životan, pun različitih detalja; Foto: Sara Pilipović

Superfunkcionalno

Na početku je uvek važno razumeti pravac u kome vlasnik želi da oblikuje svoj restoran. U slučaju novog lokala picerije Majtor i Margarita, klijent je želeo da ponudi opušteno iskustvo živopisnih napolitanskih domova, gde se pica deli sa porodicom i prijateljima.

„Iskustvo rada na ovom projektu pokazalo nam je koliko je važno da se prostor dizajnira oko menija, umesto da se meni nadovezuje na prostor“, kaže Ksenija Bajagić – kreativni direktor i jedan od partnera u Zabriskie, i dodaje:

Prostor treba da priča priču o brendu, baš kao i meni, i zato je važno da bude najistinitiji izraz ugostitelja.“

Poseban detalj u enterijeru predstavlja mural Monike Lang.

Da bi se lokal sa galerijom u bulevaru što bolje iskoristio formirane su superfunkcionalne zone. „U centralnom delu prostora kao (znak dobrodošlice) nalazi se veliki sto, da vas pozove da sa prijateljima podelite parče pice, pod drvetom masline uz omiljeno piće“, ističe Bajagić.

„Kao ljubitelji pica obično razmišljamo o nekoliko njenih elemenata: hrskavoj korici, prelivu, toliko sjajnih oblika i komplementarnih boja… Ovi elementi su pojednostavljeni, geometrizovani i pretočeni u paterne keramičkih pločica na stolovima, na koje se nadovezuje mural Monike Lang“, napominje arhitekta.

Pica je brzo jelo, pa su arhitekte birale tonove koji stvaraju dinamičnu atmosferu. Nekoliko smelih nijansi i energičnih tonova drže atmosferu živahnom, ali toplom i optimističnom.

Perfekcija je dosadna

Što se tiče opremanja, arhitekte su birale manje rafinirane komade nameštaja koji u ovom ambijentu izgledaju nenametljivo, a podržavaju opuštenu atmosferu.

Kako za naš portal objašnjava Bajagić, rasveta je u restoranima posebno važna. Vizuelni kontakt sa hranom je takođe deo gastronomskog iskustva.

U slučaju picerije Majstor i Margarita korišćeni su nenametljivi elementi plafonske i zidne rasvete, uz pažljivo birane komade stonih lampi.

Arhitekte su birale manje rafinirane komade nameštaja koji u ovom ambijentu izgledaju nenametljivo.

Jedan od detalja u enterijeru je i plakat koji je dizajnirao čuveni beogradski dizajner Slavimir Stojanović Futro „PERFECTION IS BORING“, što ukazuje i na senzibilitet i karakter prostora.

Gosti ne posećuju restorane samo da bi jeli i otišli, već da izbegnu kuvanje kod kuće. Osim toga, dolaze  da se druže, proslave posebne prilike i zato dobro dizajniran toalet uvek potvrđuje da je vlasniku stalo do ukupnog iskustva gosta.

Dizajn toaleta se zasniva na elementima koji se lako čiste i održavaju, izgledaju čisto i moderno, trajni su i mogu da izdrže redovnu upotrebu.

Toalet je dizajnira u potpuno drugačijem koloritu u odnosu na lokal; Foto: Sara Pilipović

Najbolja u gradu

Širom sveta, picerije su jedan od najpopularnijih tipova restorana, a koji privlače veliki broj gostiju i turista. Njihov koncept se obično zasniva na tradicionalnom italijanskom receptu koji doživljava najrazličitije varijacije i interpretacije.

To znači da se vlasnici picerija suočavaju sa velikom konkurencijom i jako im je važno da pronađu načine da se istaknu u odosu na svoje kolege.

Kvalitet hrane i usluge je očigledan način, dok se drugi deo te formule odnosi na prijatnu atmosferu i dizajn, što nam novi lokal Picerije Majstor i Margarita potvrđuje.

 

Grafička dokumentacija

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja

 

Foto-galerija

Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović

 

Faktografija

ICT Hub Borba – Vedar i optimističan enterijer smešten u istorijskom zdanju