Arhitekte iz studija Zabriskie su u coworking prostor pokušale da prenesu duh sindikata i plavih mantila iz prošlih vremena, ali su ga pritom razigrali kroz više zanimljivih enterijerskih elemenata.

Sedam godina nakon enterijerskog uređenja prvog ICT Huba u ulici Kralja Milana u Beogradu, nedavno realizovani projekat ICT Hub Borba predstavlja nastavak saradnje između renomiranog prestoničkog studija ZABRISKIE i njihovog dugogodišnjeg klijenta.

Rad na ovom projektu je bila olakšavajuća okolnost za arhitekte, jer su poneli bogata iskustva i zaključke iz prethodnog projekta, koji su im i omogućili da unaprede novu saradnju – ovog puta oličenu u oblikovanju prostora u kultnoj zgradi na adresi Trg Nikole Pašića 7.

Novi coworking prostor zauzima površinu od 466 kvadrata; Foto: Aleksandar Đukić

Jasno definisan zadatak

Kako za Dizajn enterijera navode iz studija ZABRISKIE, zadatak je bio da kreiraju „novi“ ICT Hub sa drugačijom energijom, koja se u vizuelnom smislu neće vezati za njegov postojeći identitet, a koja će podjednako dobro podržati inovacije, kreativnost, povezivanja i rast startap firmi.

„Odnos kapaciteta otvorenog prostoracoworkinga, naspram zasebnih kancelarija za timove, potreba za salama za sastanke i phone boothovima, bila je jasno definisana kroz projektni zadatak s obzirom na višegodišnje iskustvo koje ICT Hub ima u ovom poslu“ – navodi za naš portal Ksenija Bajagić, kreativni direktor i jedan od partnera u studiju ZABRISKIE.

Novi ICT Hub se u vizuelnom smislu ne vezuje za postojeći identitet brenda; Foto: Sara Pilipović

Ideja je bila da pokušamo da oživimo duh zajednice koji je nekada pripadao ovom prostoru na nov i moderan način.

Što se tiče inspiracije, našli su je kako u arhitekturi zgrade Borbe arhitekte Branislava Kojića, izgrađene u duhu modernizma u međuratnom periodu prošlog veka, tako i u davno napuštenom enterijeru koji su zatekli tokom prvog obilaska lokacije.

„Naša ideja je bila da pokušamo da oživimo duh zajednice koji je nekada pripadao ovom prostoru, na nov i moderan način, da kreiramo vedar i optimističan enterijer za mlade i entuzijastične ljude kao podlogu za njihovo napredovanje“ – navodi Bajagić.

Dugi hodnik sa prekinut je prostranim dvostrano prosvetljenim prostorom; Foto: Sara Pilipović

Po meri korisnika

Iz studija ZABRISKIE dalje naglašavaju da je zatečeno stanje u istorijskoj zgradi u velikoj meri uticalo na novoprojektovano rešenje.

„Jednostavnu organizaciju pojedinačnih kancelarijskih prostorija duž trakta, odvojenih dugim koridorom, zadržali smo u najvećoj mogućoj meri, trudeći se da je unapredimo na način koji odgovara projektnom zadatku i komforu korisnika“ – ističe arhitektica.

Dugi hodnik sa nepreglednim nizom vrata prekinut je prostranim dvostrano prosvetljenim prostorom.

Tako je dugi hodnik sa nepreglednim nizom vrata prekinut prostranim dvostrano prosvetljenim prostorom sa funkcijom coworkinga, a u kom su svoje mesto našle čuvene MARKUS kancelarijske stolice.

„Pune zidove duž hodnika ka kancelarijama za timove zamenili smo staklenim pregradnim stenama, i tako u njega uveli svetlost ali i zanimljiv i dinamičan život koji nam usput ispriča svaka od njih“ – navodi naša sagovornica.

Osnova novog ICT Huba – jasna podela na coworking prostor i kancelarije

Pluta kao spona starog i novog

Kada je u pitanju materijalizacija, u prostoru su koristili otporne i trajne materijale koji se već standardno koriste u prostorima ove tipologije – vinilne podove, keramiku, drvo, staklo, LED rasvetu, Knauf sisteme pregrada, zvučne izolacije i suve gradnje… izdvajajući plutu kao materijal i detalj koji su primenili na zidovima phone boothova.

„U ovom izolacionom, potpuno prirodnom i ekološkom materijalu, donekle zaboravljenom u opremanju savremenih prostora, pronašli smo idealnu sponu između akustičkih zahteva novog prostora i estetike s polovine prošlog veka“ – objašnjavaju iz ZABRISKIE studija.

Detalj iz jednog od phone boothova; Foto: Aleksandar Đukić

Duh sindikata i plavih mantila

U enterijeru su dominantne vibrantne i intenzivne boje – žuta, narandžasta, plava, a posebno teget, koja prema rečima beogradskih arhitekata nosi duh sindikata i plavih mantila.

„Tokom rada na projektu, imali smo ideju da taj duh prenesemo, ali i da ga razigramo i osavremenimo kroz enterijerske elemente kao što su geometrijske forme obloga u phone boothovima, grafičke aplikacije i slično“, objašnjava arhitektica iz Beograda.

Duh prošlih vremena osavremenjen je raznovrsnim enterijerskim elementima; Foto: Aleksandar Đukić

Grube radove u enterijeru arhitekte su svele na minimum, a „mokre“ radove većinski zamenile suvomontažnim.

Specifična pozicija objekta u prometnoj ulici, u samom centru grada, na 6. spratu i sa jednim liftom malih dimenzija, uz nemogućnost prilaza kamiona za dovoz i odvoz materijala, uslovila je da grube radove u enterijeru arhitekte svedu na minimum, a „mokre“ radove većinski zamene suvomontažnim.

Ovaj izazov, uz jasno definisan budžet i optimizaciju vrednosti radova, bio je zajednički za ZABRISKIE kao projektante, za izvođača radova, i na kraju za ICT Hub kao klijenta.

„Određene neizvesnosti u izvođenju koje nose renoviranja generalno, pa tako i kada je enterijer u pitanju, mi kao ZABRISKIE tim vidimo kao izazov i priliku da očuvamo postojeće vrednosti, prostorima damo novi, savremeniji život, oplemenimo okruženje svake nove mikrozajednice koja se kreira ili iznova nastaje u datim prostornim okvirima“, ističe Bajagić.

Prostor se nalazi na šestom spratu Borbine zgrade; Foto: Sara Pilipović

Najavljen i treći zajednički projekat

Kao zaključak, naša sagovornica navodi da uspešne saradnje sa klijentima ne rezultiraju samo dobrim projektom, već da su i uzajamno poštovanje, poverenje i podrška od izuzetne važnosti za vrednovanje uspešnosti saradnje. Ovo je naročito važno u izradi dizajna kancelarija i coworking prostora.

Kako navodi, zadovoljstvo klijenta, a i njih samih, utoliko je veće kada kroz taj dug proces, od prve ideje do realizovanog projekta, dođu sledeći ove principe.

Uspešna saradnja ne rezultira samo dobrim projektom, već su i uzajamno poštovanje, poverenje i podrška od izuzetne važnosti.

„Kada je ICT Hub u pitanju, u prilog tome govori činjenica da je ovo drugi projekat koji su nam poverili, dok ćemo treći samo najaviti i ostaviti detalje za neku drugu priliku“, kaže Ksenija Bajagić na kraju i dodaje:

„Pozitivne reakcije od korisnika očekujemo kroz dinamičan život timova, pojedinaca, kreativne ideje, dobre konekcije i snažne poslovne inicijative, čijih će domaćin biti, između ostalog, i naš enterijer“.

Foto-galerija

Novi ICT Hub nalazi se u zgradi Borbe u Beogradu; Foto: Sara Pilipović
Novi ICT Hub nalazi se u zgradi Borbe u Beogradu; Foto: Sara Pilipović
Foto: Aleksandar Đukić
Foto: Aleksandar Đukić
Foto: Aleksandar Đukić
Foto: Aleksandar Đukić
Foto: Aleksandar Đukić
Foto: Aleksandar Đukić
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović

Faktografija

  • naziv projekta: ICT Hub Borba
  • tip projekta: poslovni enterijer
  • autor: ZABRISKIE
  • autorski tim: Ksenija Bajagić, Staša Simenović i Mirjana Lazić
  • kvadratura: 466 m2
  • lokacija: Trg Nikole Pašića 7, Beograd
  • godina: 2023.
  • fotografija: Aleksandar Đukić i Sara Pilipović