Prostor od 60 kvadrata sa vidljivim tragovima pređašnjeg života će vas svojim “nesavršenim” izgledom navesti da se tokom jela osećate kao kod kuće.
U blizini nekoliko beogradskih škola i fakulteta, u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu, u decembru prošle godine otvoren je TT Eatery, restoran brze hrane i kafe od 60 kvadrata koji polagano postaje novo mesto okupljanja đaka i studenata, ali i svih drugih Beograđana koji žele da prezalogaje nešto ili popiju piće u pomalo drugačijoj atmosferi.
Tako je polazna tačka za dizajn enterijera bila upravo hrana koja se tamo priprema, sa demokratijom i pristupačnošću kao osnovom koncepta, te gosti u ovom lokalu ne moraju da strahuju zbog toga što će uprljati ruke burgerom, budući da vas prostor svojim “nesavršenim” izgledom takoreći navodi da se tokom jela osećate kao kod kuće.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2023/02/tt-eatery-16.jpg)
Prostor ofarban u četiri osnovne boje
Tako su dizajneri iz studija FREYA Architects, nakon potpune rekonstrukcije, odlučili da sačuvaju originalne, pomalo ruinirane zidove sa rupama i drugim tragovima pređašnjeg života prostora.
“Prostor smo ofarbali u četiri osnovne boje: belu, žutu, plavu i crnu. Takođe, koristili smo bele pločice u kuhinjskom prostoru”, rekla je za portal Gradnja Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan, osnivačica FREYA Architects.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2023/02/tt-eatery-freya-osnova.webp)
Za akcente su odabrane vintidž stolice iz vremena Jugoslavije sa crvenim naslonom i nekoliko stolova iste crvene boje.
Dizajneri su za akcente odabrali vintidž stolice iz vremena Jugoslavije sa crvenim naslonom i napravili nekoliko stolova iste crvene boje. Barski pult napravljen je od građevinskih blokova i ofarban u svetlo sivu boju.
Najzanimljiviji detalji u enterijeru su PVC-zavese koje odvajaju ulaz u WC od glavnog hola, kao i veliki mural iza barskog stola, inspirisan prženim krompirom.
„Ova dva svetla oblika stvaraju kompozicijsko jezgro kafića, a plavi zidovi oko njega se skupljaju u harmoničnu kompoziciju“, kaže sagovornica Gradnje, te dodaje da su kao osvetljene korišćene plafonske i zidne svetiljke iz Ikee.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2023/02/tt-eatery-9.jpg)
Izgradnja kao najveći izazov
Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan navodi da je u realizaciji ovog projekta najteža bila sama izgradnja.
„Prostor ima potpunu konfiguraciju zakrivljenosti tako da smo morali da promenimo mnoge stvari u skladu sa iskrivljenim zidovima“, objašnjava arhitektkinja.
![](https://www.dizajnenterijera.rs/wp-content/uploads/2023/02/tt-eatery-12.jpg)
Sve dok u ljudi ispred lokala stoje u redu, mogu da pretpostavim da je mesto zaista popularno.
Na kraju, ističe da sa sigurnošću mogu reći da je koncept prihvaćen iz prvog pokušaja, da su se svi „zaljubili“ u boje i nameštaj, a da je pritom rezultat isti kao na njenim prvim skicama.
„Sve dok u ljudi ispred lokala stoje u redu, mogu da pretpostavim da je mesto zaista popularno, tako da mislim da su klijenti veoma zadovoljni“, rekla je Gradnju Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan.
Foto-galerija
Faktografija
- naziv projekta: TT Eatery
- lokacija: Beograd
- autori: FREYA Architects
- glavni arhitekta: Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan
- površina: 60 m²
- godina završetka: 2022.
- fotografije: Ilja Ivanov
Deluje u najmanju ruku – nesvakidašnje. Ali ima neki svoj industrijski šmek. Sviđaju mi se i Xenonlight visilice, baš su se dobro uklopile. Zanimljivo mesto, svakako.