Enterijer ovog lokala lišen je pretrpavanja i suvišnih detalja, te su prirodni materijali kao kamen, drvo i metal korišćeni u toj meri da posluže svrsi i ne iskaču dalje iz svoje uloge.

Beograd je u novu godinu ušao bogatiji za novu gastro oazu u samom centru. Gastrošor, najavljen kao prvi regionalni gastro-park u svojoj ponudi sada ima 17 ugostiteljskih imena, od kojih je većina otvorila svoja vrata gostima i slučajnim posetiocima. Razgovarali smo o 8 Baru sa njegovim autorima kako bismo saznali šta sve možemo očekivati na ovoj lokaciji.

Vina, kokteli i idealno uparena jela su lajtmotiv kojim se predstavlja ekipa bara. Gastronomski plan spakovan je u prostor minimalističkog dizajna koji bi trebalo da u prvi plan ispostavi dobru hranu, koktele, druženje i energiju.  Za dizajn prostora zadužen je Architales studio. Nama se njihovo rešenje enterijera poprilično dopalo.

Prostorom dominira centralni šank; Foto: Ilya Ivanov

Ambijent Sankt Peterburga preseljen kod nas

“Naša zamisao je bila da prenesemo ambijent i energiju Sankt Peterburškog bara ovde – minimalistički enterijer, sa akcentom na toplu atmosferu i druženje” – započinju svoju priču autori, “oduvek nas je inspirisala funkcionalnost prostora. Posebno cenimo dobro promišljene ideje i imamo zaista duboko poštovanje prema arhitekturi.”

Ukoliko ovdašnjoj publici nije bilo poznato šta to Sankt Peterburg drugačije ima, sada su tu pokazni primeri prilagođeni domaćem tržištu. Jasna je razlika u pristupu i izabranoj estetici u enterijeru: prostori su manji, minimalistički, otvoreni. Centralni šank i povezanost sa ugostiteljskom stranom jedan od motiva koji sve češće viđamo u uređenju.

Ovim se realizuje potreba za okupljanjem i druženjem kao primarni cilj. Nešto što su ovdašnji objekti izgubili odavno, čestom segregacijom prostora i odvajanjem u manje celine. Bar 8, nasuprot tome predstavlja jednu koherentnu otvorenu celinu.

Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov

Maksimalno korišćenje prirodnih materijala

Enterijer bara 8 lišen je pretrpavanja i suvišnih detalja. Posebno se cene prirodni materijali i osnovne sirovine: kamen, drvo, metal. Korišćeni u toj meri da posluže svrsi i ne iskaču dalje iz svoje uloge.

Zanimljiva i verovatno zahtevna upotreba kvarca, brenda TechniStone, desila se i samom šanku: pored osnovne ploče kojom je završena konstrukcija, napravljen je i “džep” za odlaganje i rashlađivanje boca šampanjca.

Džep u šanku za odlaganje i rashlađivanje boca šampanjca; Foto: Ilya Ivanov

Red visilica je urađen iznad šanka, dok se ostatak osvetljenja pruža po obodnim zidovima lokala i plafonu.

Stolovi su izrađeni od mermernih ploča u izvedbi kompanije Teofanov, dok su drvene stolice delo dobro poznatog proivođača Thonet. Ostatak nameštaja koji je rađen po meri dolazi iz domaće radionice Object Constructors i ruskog tima Tekstura Biro.

Red visilica je urađen iznad šanka, dok se ostatak osvetljenja pruža po obodnim zidovima lokala i plafonu, izbegavajući strogu centriranost. Osvetljenje u prostoru rešeno je korišćenjem proizvoda belgijskog proizvođača Zangra.

Kao poslednji detalj, ako se zbog veličine i prostiranja tako može nazvati, je zelenilo u prostoru. Korišćenje prirodnih biljaka i zelenila je definitivno novost koji su doneli ruski investitori i za koju se nadamo da će je i ovdašnja scena prihvatiti kao daleko bolje rešenje od slabih i najčešće neuverljivih replika.

Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov

Šampanjac i branč od 11 do 17 sati

Svašta se može pronaći u Beogradu, ali vrlo retko doručak posle 11 sati.

Bar 8 ovde daje ležerniji pristup vikendu i svojim gostima kao opciju pruža branč varijantu od 11 do 17 h. Ovaj susret doručka i ručka, jednom rečju nazvan branč, pruža malo više fleksibilnosti i prostora da svoj vikend provedete gurmanski i lagano.

Bar 8 u tom smislu na svom meniju nudi jela ruske kuhinje, domaće proizvode, manje zalogaje i pažljivo odabrane specijalitete stranih kuhinja za one probirljive ili eksperimentisanju sklonije.

Osim hrane, posebno se ističe i probrana lista šampanjaca i koktela, koji nisu rezervisani za određeni deo dana, već kulturu ispijanja uz sitne zalogaje nude u bilo kom trenutku. Jedna od stranih tradicija i novina na koju bismo lako mogli da se naviknemo.

8 Bar poseduje probranu listu šampanjaca i koktela; Foto: Ilya Ivanov

Prva stanica u nizu Gastrošora

Gastrošor već sada nudi dobar broj ozbiljno različitih ugostiteljskih objekata. Prvi u nizu koji nam se dopao i o kome smo ovde pisali je ujedno i mesto koje već sada ima svoju stalnu postavku gostiju.

Miks domaćeg i stranog, različitih kuhinja, uređenja enterijera i afiniteta samih vlasnika na ovom terenu pravi raznovrsnu ugostiteljsku, restoransku i na kraju klupsku ponudu koja već sada privlači širok dijapazon ljudi.

Ono što je obeležilo našu prvu stanicu, 8 Bar, može se sažeti u par rečenica vlasnika bara: „Verujemo da vam ne treba povod za penušavo vino. Baš kao što je to za dobru večeru, branč sa prijateljima ili malu zabavu. Vidimo se!”

Foto-galerija

8 Bar u beogradskom Gastrošoru; Foto: Ilya Ivanov
8 Bar u beogradskom Gastrošoru; Foto: Ilya Ivanov
Prostorom dominira centralni šank; Foto: Ilya Ivanov
Prostorom dominira centralni šank; Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov