Nasuprot ljudi koji vole monohromatske palete, postoje i oni kojima boje igraju veoma bitnu ulogu u životnom prostoru. Vlasnik jednog stana u Parizu obožava boje i želeo je dom koji maksimalno koloritan.

Francuska arhitektica Sophie Dries spojila je dva pariska stana iz 19. veka kako bi napravila jedan veći prostor u kome će dominirati boje.

Dva udružena stana imaju površinu od 100 kvadratnih metara i renovirana su za život četvoročlane porodice.

Poštovanje istorije

Ovi stanovi sagrađeni su još u periodu Osmanove rekonstrukcije Pariza koja se dogodila u drugoj polovini 19. veka. Arhitektica je objasnila da su pri rekonstrukciji ostavili originalne delove stanova kao što su parket i kamin, ali su im dodali savremen duh, prenosi Dezeen.

Trudili su se da prostor načine što više otvorenim, gde god je to bilo moguće. U stanu postoji mnogo malih soba i zbog toga su se trudili da izbegnu zatvaranje prostora.

Sobe različitih boja

Za svaku sobu odabrana je druga dominantna boja i na ovaj način se napravio kontrast sa originalnim detaljima koji su ostali u beloj boji. Dominantna boja je u nekim sobama izražena kroz zidove, a u nekim su to detalji poput zavesa ili nameštaja.

Ono na šta se posebno obratila pažnja je da se boje usklade sa umetničkim delima koje se nalaze u svakoj prostoriji. Vlasnici stana veliki su ljubitelji ulične umetnosti i dela umetnika poput Banksija i Joko Ono. Boje su pomogle u tome da umetnička dela još više dođu do izražaja.

Vlasnici stana veliki su ljubitelji ulične umetnosti i dela umetnika poput Banksija i Joko Ono.

Zidovi u kuhinji, čak i plafon, obojeni su suptilnom nijansom crvene, a sivi kuhinjski elementi čine kontrast toj boji. Nasuprot kuhinje nalazi se lučni otvor koji vodi u drugu prostoriju čije zidove ukrašava alternativna umetnost. Za dečiju sobu odabrana je žuta boja, a za spavaću tirkizno plava. Pored dominacije boja i alternativnih umetničkih dela, enterijer ovog stana karakteriše kombinacija retro i modernog nameštaja.

Upotreba boja, kombinacija modernog i klasičnog, kao i savremena umetnička dela učinila su stan iz 19. veka savršenim mestom za život moderne porodice.