Ušuškano u sve uređenijem Podgrađu u Novom Sadu, ovo je mesto koje briše granice između lokalnog i francuskog. Restoran se oslanja na sezonske domaće namirnice, originalne tehnike i radost susreta, a goste osvaja tihim šarmom, mirisima iz kuhinje i atmosferom koja poziva da se ostane duže nego što ste planirali.
Kad bismo konsultovali enciklopedije, ili u današnje vreme – realnije – veštačku inteligenciju, sigurno je da bismo sve odlike tipičnog francuskog bistroa prepoznali u restoranu Le Klok.
Smešten na adresi Prote Mihaldžića 6 u Gradiću Petrovaradinske tvrđave, jedini je restoran ovog tipa u toj zoni. Sa svega 35 sedećih mesta u zatvorenom i baštom koja leti diše punim plućima, prostor nosi intimu, ali i specifičnu energiju karakterističnu za šarmantne lokale francuskog podneblja i u Novi Sad donosi duh pariskih ulica.
Ulazak u Le Klok podseća na trenutak kada se zakorači u mali lokal na Monmartru – mesto koje osvaja toplinom boja, intimnim svetlom i pažljivo odabranim detaljima.
Zidovi u zagasitoj terakota nijansi, elegantne tapete sa floralnim motivima i uramljeni vintidž posteri čine da ambijent odiše šarmom prošlih vremena.
Prepoznatljive bistro stolice, beli stolnjaci i sveže cveće unose eleganciju, dok je svetlo diskretno prigušeno, baš koliko treba da se razgovori i zvuci escajga stapaju u prijatnu atmosferu.
Iz svakog ugla proviruje poneka flaša vina, a stara kaljeva peć i dekorativne police doprinose osećaju da ste u prostoru koji je stvaran za uživanje, a ne samo obedovanje.
Zidovi u terakota nijansi, tapete sa floralnim motivima i vintidž posteri čine da ambijent odiše šarmom prošlosti.
“Hajde da napravimo nešto što će biti drugačije iz ugla doživljaja gosta”, bila je početna ideja, pre nego što se vlasnica Danica Bebić odlučila da upravo ovde, a ne u centru Sremskih Karlovaca, otvori svoj restoran.
Vizija je bila jasna: francuski bistro koji ne imitira, već iskreno spaja tehnike visoke kuhinje sa autentičnim lokalnim ukusima.
Radost kuvanja, ali i rada
U Le Kloku ništa ne nastaje brzo. Hrana se krčka lagano, a dan počinje već od sedam ujutru – pripremama koje traju satima kako bi restoran bio spreman da otvori vrata u podne.

“Ugostiteljstvo je kao pozorište – ujutru nabaciš kostim i osmeh i izađeš pred goste sa osmehom”, objašnjava naša sagovornica i pomalo razbija romantične predstave o bistrou kao glamuroznom mestu.
Uprkos izazovima, od slabo razvijene mreže dobavljača do konstantnog osluškivanja sezonskih namirnica, tim restorana Le Klok ostaje veran ideji da većina namirnica mora biti lokalno uzgajana. Vina su francuska i italijanska, dok su ukusi na tanjiru ukorenjeni u našem podneblju.
Prepoznatljive bistro stolice, beli stolnjaci i sveže cveće unose eleganciju, dok je svetlo diskretno prigušeno.
Put do navike
Le Klok je restoran koji polako ulazi pod kožu. “Treba da prođe nekoliko godina dok se ljudi ne naviknu da dolaze”, kaže Danica Bebić. Ipak, gosti koji jednom sednu za sto – vraćaju se.

Bistro nije mesto gde se hrana brzo servira, iako ime vuče koren od ruske reči “быстро” (brzo). Ova mala etimološka zbrka postaje simbol svega što Le Klok jeste, a to je mesto koje se ne vodi trendovima, već emocijama.
U vremenu kada se mnogo govori o luksuzu i glamuru, Le Klok nudi nešto sasvim drugo – iskustvo.
Pristup koji ostaje
Iako je otvoren 2023. godine, Le Klok je već postao prepoznatljiv deo gastronomske mape Novog Sada. U vremenu kada se mnogo govori o luksuzu i glamuru, Le Klok nudi nešto sasvim drugo – iskustvo. Osećaj koji se ponese sa sobom. I to je, kako vlasnica kaže, najbitnije.