Ukusi su različiti i složićete se sa nama da nisu svi ljubitelji svetlih tonova. Jedan apartman smešten u istorijske zidine uređen je tako da njime dominiraju tamni tonovi.

Smešten u španskom gradu Valensija, u zgradi koja datira još iz 1929. godine, apartman je redizajniran od stane studija Francesc Rifé kao mešavina istorijskih i savremenih elemenata.

Dizajnerski studio koji se nalazi u Barseloni naglasio je za Dezeen da je istorijski značaj ovog prostora, kao i prethodni život koji se ovde vodio odigrao ogromnu ulogu i redizajniranju i novom izgledu.

Sačuvana osnova

Prvi deo rada na projektu podrazumevao je sačuvati sve istorijsko i odstraniti sve naknadno ubačeno, savremeno i nepotrebno kako bi se napravila dobra osnova za dalji rad. U prostoru je ostalo nekoliko vrsta podnih pločica i ogoljen plafon, a raspored stana prilagođen je tako da u fokusu bude otvoren dnevni boravak sa pregradama od tamnog drveta.

Korišćenjem crne, neutralne boje postignuto je to da je svaki istorijski detalj više vidljiv.

Prostor je originalno već bio dosta otvoren, ali je studio dodatno povezao nekoliko prostorija koje su ranije bile spojene. Korišćenjem crne, neutralne boje postignuto je to da je svaki istorijski detalj više vidljiv.

Crno, što više crnog

Korišteno je crno drvo kako bi se napravila razlika između ulaznog hodnika i kuhinje. Takođe, ovaj materijal je korišten da se napravi polica za knjige u dnevnom boravku, ali i dugačak sto koji se nalazi odmah ispod police. Ovaj sto može služiti za ručavanje, ali i za obavljanje posla od kuće.

Intima prostora

Pregradni zid od crnog drveta sa suptilno ugrađenim vratima vodi do privatnih prostorija kao što su spavaća soba i kupatilo, koje imaju kontrastne bele elemente.

Iako većina ljudi uživa u što svetlijim prostorima, tamne boje čuvaju intimu prostora i daju određenu dozu elegancije i mističnosti.

Pogledajte grafičku podlogu: 

Fotografije: David Zarzoso