Enterijer restorana sa Mišelinovom preporukom je skladno osmišljen, a u obzir uzima svoju lokaciju i poziciju na samom vrhu objekta koji igra važnu ulogu u istoriji beogradskog modernizma.

Ova godina je na našu scenu dovela tri nova restorana sa čuvenom Mišelinovom preporukom. Drugačija stvar u odnosu na prethodni izbor jeste činjenica da su sva tri ova restorana smeštena u hotelima. Jedan od njih je i Restoran Twenty Two koji se nalazi na poslednjem spratu beogradskog Hotela Metropol.

Nikola Milović je šarmantni i posvećeni menadžer marketinga hotela sa kojim smo proveli popodne u razgovoru i druženju, trudeći se da saznamo šta je restoran Twenty Two za njegove goste. Ali priču ćemo voditi hronološki i prvo se uputiti na traženje korena, koncepta i ideja koji su izgradili prepoznatljiv identitet ovog mesta.

Dizajn je delo grčkog studija Inedito Architects; Foto: Sara Pilipović

Zamisao grčkih arhitekata

Restoran je nastao kao kreativna zamisao grčkog biroa Inedito Architects, na čijem je čelu Gregorio Konstantopoulos – idejni tvorac ovog nesvakidašnjeg restorana.

Enterijer je skladno osmišljen, a u obzir uzima svoju lokaciju i poziciju na samom vrhu objekta koji igra važnu ulogu u istoriji beogradskog modernizma. Na ovom primeru vidimo međusobno preklapanje i dopunjavanje atraktivne pozicije restorana i elegancije odmerenog dizajna.

Restoran pravi pun krug oko desetog sprata, jureći svaki pogled na Beograd koji jedan vidikovac može da pruži. Zatvoren staklom po čitavom obimu, mudro otvara čitav prostor i briše granice unutrašnjeg dela restorana i njegove terase. Ovako organizovan, restoran pruža čitav grad na dlanu.

Beograd se iz restorana pruža kao na dlanu; Foto: Sara Pilipović

Podela prostora na dva krila

Restoran je u svom novom ruhu otvoren pre pet godina, a kamen i prirodni materijali dominiraju prostorom. Sasvim nepretenciozno i minimalistički, kako bi se ostavilo prostora da hrana, pogled i usluga pričaju priču za sebe. Međutim, neformalna podela prostora na dva krila je konceptualno i organizaciono posebno interesantna.

Pri izlasku iz lifta na sprat restorana, pre bilo čega drugog primetićete centralno postavljen masivan kamin. Nastao od isklesanog crnog kamena, najavljuje eleganciju i luksuz koje pružaju dva krila restorana.

Desno krilo restorana je prostrano i društveno. Svedeni enterijer razbuđuje centralni mermerni sto za velika i značajna okupljanja bilo da imate razloga za slavlje ili ste ga izmislili na licu mesta. Tople boje, kamen i drvo zaokruženi su suptilnim zlatnim detaljima daju notu nonšalantnog luksuza.

Svedeni enterijer razbuđuje centralni mermerni sto; Foto: Sara Pilipović

Mermerni sto je centralna figura i oslonac restorana.

Nikolu smo pitali šta je njemu omiljeni deo enterijera. „Mermerni sto za kojim sedimo“ – odgovor je dobijen iste sekunde. „Centralna je figura i oslonac restorana. Povod je za jedan lep rođendan, jedno lepo okupljanje, veče sa prijateljima i druženje, fine dining, razmenu energije, osmeha i ukusa. Mermer je ekskluzivnost“.

Levo krilo restorana su vaši lični prostori u malom. Krase ga nenametljiva elegancija, intimnost i privatnost prostora. Podeljeno u nekoliko celina, predviđeno je za različite tematske događaje, privatne proslave, prezentacije i druga dešavanja koja zahtevaju izdvojeno mesto samo za vas.

Levo krilo restorana su vaši lični prostori u malom; Foto: Sara Pilipović

Veličanstven pogled na Beograd

Prvo što ćete primetiti na ovom mestu je veličanstven pogled na čitav grad. Naime, da se nalazite u Beogradu, potvrdiće vam i omiljeni deo lokala svakog stanovnika našeg glavnog grada – otvorena terasa.

U trenutku dok pričamo sa našim sagovornikom, pripreme za novu sezonu su već počele. Nikola nam objašnjava da gosti posebno vole letnje večeri na otvorenom, koktele i džez, svetla grada i dobru hranu. Stiče se utisak da je ovo mesto zasigurno oaza hedonista.

„Ono što je meni mnogo interesantno je da pogled ne ostavlja bez daha strance , već upravo Beograđane! Gosti imaju taj momenat – ‘Jao, vidi, moja zgrada’, ‘Ne mogu da verujem da odavde vidim svoju školu’. Potpuno drugačiju perspektivu grada dobijaju.“

Stiče se utisak da je ovo mesto zasigurno oaza hedonista; Foto: Sara Pilipović

Otvoren prostor u samom centru grada pruža pogled na sve strane sveta, uz mirnu atmosferu i kulinarska umeća.

Ono što kod nas nećete tako lako naći jeste upravo otvoren prostor u samom centru grada koji vam pruža pogled na sve strane sveta, uz mirnu atmosferu i kulinarska umeća.

Prostor koji vas izmešta na kratko putovanje i daje vam panoramsku razglednicu Beograda. Prostor kome se svakodnevno možete vratiti kada želite da otputujete na kratko, a da ste ipak i dalje na istom mestu.

U ovom prostoru Nove godine je dočekivao i Josip Broz Tito; Foto: Sara Pilipović

Sinteza Grčke i Srbije

Kako je sam koncept svojevrsna sinteza grčkih korena i ovdašnje lokacije, Nikola nam objašnjava šta je to što je u restoran ugrađeno iz Grčke, a šta iz Srbije.

Odgovor nas navodi na zaključak da su se u ovom slučaju sličnosti regiona udružile u procesu stvaranja. „Mislim da je kamen kao materijal povezao i Grčku i našu istoriju. Smatram da je čitav Balkan veza svega što imamo i u enterijeru, hrani i u celoj našoj priči.“

Sličnosti regiona udružile su se u procesu stvaranja; Foto: Sara Pilipović

Posebno istaknuto nasleđe i koreni su i polazna tačka, ali i odredište.

„Naš novi šef Zdravko Štrbac je talentovani mladi šef sa već dosta iskustva iza sebe. Trenutno kreira naš novi meni koji će prikazati ovu sintezu uz uticaje fine dininga, molekularne kuhinje ali pre svega naše tradicije. Ono što je srž novog menija je upravo vraćanje na tradiciju. Meni počinjemo sa dekonstruisanim burekom prepoznatljivim za Balkan. Rekonstruišemo tradiciju, prezentujemo strancima ali i lokalcima, kako bi znali da cene ono što imaju i da to ponude na drugačiji način upakovano upravo tom strancu.“

Nikola nas podseća na istorijske trenutke i slavne ličnosti koje su prodefilovale ovim mestom. Najpoznatija ličnost ovih prostora je zasigurno Tito, koji je na ovom mestu proslavljao i Nove godine, a čime je inspirisano i novo jelo – Smuđ u aspiku. Ovim se spajaju nove metode i stare tradicije koje su ovo mesto izgradile.

Posebno istaknuto nasleđe i koreni su i polazna tačka ali i odredište, zaokružujući na taj način čitav kreativni proces nastanka jednog restorana.

U restoranu Twenty Two spajaju se nove metode i stare tradicije; Foto: Sara Pilipović

Mesto za hedonizam

Hrana, usluga i kompletno iskustvo podsetiće vas da je ovo hotelski restoran. Dakle, ovde su usluga i ambijent postavljeni na visok nivo koliko i sama hrana. Sve je podređeno zaokruženosti ambijenta i užitka. Ovo je mesto za hedonizam.

Naš sagovornik nam dalje objašnjava da je ovaj restoran mesto otvoreno za apsolutno sve, te da nam povod za dolazak čak i ne treba.

“Još uvek ljudi imaju određenu averziju prema hotelima i ne znaju da li su samo za goste ili i za Beograđane. Da, jesu za Beograđane i svi su slobodni da dođu svakog dana od 12 sati do ponoći kako bi uživali u pogledu, hrani i ambijentu. Dajemo poziv za dobru kafu da li to bila prva popodnevna kafa ili ručak sa prijateljicom, proslava godišnjice ili bilo koji drugi povod. Twenty Two vam može i sam za sebe biti povod.”

Usluga i ambijent postavljeni su na visok nivo koliko i sama hrana; Foto: Sara Pilipović

Restoran je do 17 sati fleksibilan, da bi nakon toga dobio svoju elegantnu notu i nadograđenu priču.

Restoran je do 17 sati fleksibilan i ovde možete svratiti na kafu i odmor, ili pak popodnevni ručak, da bi nakon toga dobio svoju elegantnu notu i nadograđenu priču.

„Svakog petka ili subote imamo rooftop night, naše muzičke večeri. Imamo di-džeja Aleksandru Poček, subotom je za vas tu saksofonista Maks Kočetov i Dušan kao naš di-džej, tako da oplemenjujemo naš sadržaj i minimalističku arhitekturu“.

Kao što smo se uverili, povoda za posetu ovoj lokaciji ne manjka.

Poslednje tri godine bile su krucijalne za gastro scenu Beograda; Foto: Sara Pilipović

Mišelinova preporuka

Restoran je ove godine dobio još jednu potvrdu kvaliteta – Mišelinovu preporuku.

Na listi od 17 beogradskih restorana koji su dobili ovo prestižno priznanje nalazi se i Restoran Twenty Two sa svim svojim kvalitetima koje nudi, pored onog najbitnijeg – hrane kao događaja.

Milović naglašava da su poslednje tri godine krucijalne za gastro scenu Beograda, sa dolaskom najpoznatijeg Mišelinovog vodiča, kao i čuvenog Gault Millau vodiča.

„Mi se nalazimo u regionu gde su kolege iz Hrvatske i Slovenije 10 godina ispred nas, od kojih učimo šta je fine dining, šta je ta Mišelin preporuka, šta je ta Mišelin zvezdica. Srbija još nije došla do tog nivoa prepoznavanja, ali ja mislim da mi ove ili sledeće godine dobijamo zvezdicu. Definitivno postoji nekoliko lokala u gradu koji to treba da ponesu.“

Osim toga, on posebno izdvaja činjenicu da se iza ovakvih postignuća krije priča i koncept, kvalitet hrane i virtuoznost šefa, a ne sam enterijer, lokacija, ekskluzivnost i sredstva koja se investiraju u restoran.

Danas, se daleko više prepoznaje dobra usluga i hrana koju kvalitetna mesta svojim gostima pružaju.

Nikola Milović u razgovoru s našom saradnicom; Foto: Sara Pilipović

Nezaboravna panorama

Za kraj ove priče, hteli smo da saznamo od našeg ljubaznog domaćina šta je buduća vizija restorana. Ovo je zahtevalo i pokaznu turu kroz novu celinu restorana: čitav deo izdvojen je kao mali privatni kutak, sa elegantnim enterijerom kao zasebna celina.

Ideja za korišćenje ovog prostora ima na pretek. To mogu biti vaše privatne večere, masterclass šefa restorana, prezentacije, gostovanja novih šefova i sve ostalo što Nikola drži u svojoj glavi, a nama tek planira da prezentuje.

Otkriveno nam je eto toliko da zagolica maštu i stvori nestrpljenje. Čekamo i razmišljamo o tome šta nam sve spremaju. Do tada, pijemo popodnevnu kafu i jedemo taljatele kojima bi i svaki Italijan bio raspamećen.

Ukoliko već niste, Twenty Two je restoran koji morate da posetiti zbog prvoklasnog menija, autentičnog enterijera i nezaboravne beogradske panorame.

Mišelinova preporuka je više nego opravdana.

Foto-galerija

Dizajn je delo grčkog studija Inedito Architects; Foto: Sara Pilipović
Dizajn je delo grčkog studija Inedito Architects; Foto: Sara Pilipović
Restoran Twenty Two u Hotelu Metropol; Foto: Sara Pilipović
Restoran Twenty Two u Hotelu Metropol; Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Beograd kao na dlanu; Foto: Sara Pilipović
Beograd kao na dlanu; Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Nikola Milović u razgovoru s našom saradnicom; Foto: Sara Pilipović
Nikola Milović u razgovoru s našom saradnicom; Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović