Brazilska kompanije Noori poželela je da svoje kupce vrati u vreme kada je kuvanje pored vatre bio deo tradicionalnog rituala, ali i svakodnevnog života. Tako je nastala višenamenska peć, čiji će vas dizajn oduševiti.

Noori peć ima zaobljen oblik tela koje je napravljeno od betona otpornog na toplotu. Sastoji se iz dva dela, a unutar peći je emajlirana cev u obliku slova L u koju se stavlja gorivo za loženje. Način na koji je napravljena peć omogućava potpuno sagorevanje pre nego što plamen dođe do površine za kuvanje, što rezultira visokom temperaturom bez dima i vatre.

Može da se koristi na više načina: kao roštilj, kao peć za pečenje pice ili kuvanje čorbe i kao otvorena, logorska vatra, prenosi Dezeen.

Ideja je bila da se savremeni čovek odvoji od svakodnevice i vrati u vreme kada je spremanje hrane pored vatre bilo srž drevnog rituala.

Kompanija Noori ugledala se na tradicionalne peći koje, u komori koja je povezana sa izolovanim dimnjakom, sagorevanju drva malih prečnika. Proizvod su osmislila tri prijatelja koja su zajedno studirala dizajn na IPEMA univerzitetu u Brazilu. Želeli su da se ponovo okrenu prirodi i da savremenog čoveka odvoje od svakodnevice i vrate u vreme kada je spremanje hrane pored vatre bilo srž drevnog rituala.

Želeli su da naprave proizvod koji prevazilazi standardni roštilj i na kom može da se priprema mnogo toga, pa zbog toga na Noori peći možete pripremati picu ili kuvati čorbu. Takođe, ukoliko dodate emajlirani poklopac s ugrađenim meračem temperature, na njemu možete grilovati povrće ili pripremati dimljenu hranu.

Modularni dizajn

Dizajneri su želeli da izbegnu to da ova peć bude iz jednog dela, kako bi se što bolje iskoristile njene mogućnosti. Zbog toga što je sklopljena iz delova, Noori peć se može lako premeštati, skladištiti i slagati u zavisnosti od toga za šta želite da je koristite.

Peć je postavljena na tronožac sa točkovima, što je čini još mobilnijom i fleksibilnijom. Praktično, vrlo je lako možete premestiti sa mesta na mesto.

Noori peć rezultat je želje da se napravi jednostavan proizvod, praktičnog dizajna koji će ljude okrenuti prirodnom uživanju u pripremanju hrane.