Sa funkcijom na prvom mestu, novi prostor kraj poznatog skijališta ne pleni samo bogatstvom detalja već i nesvakidašnjim enterijerskim elementima.

Beogradski A4 Studio, koji smo na našem portalu upoznali kroz projekte restorana Ritual u Beogradu i igraonice Le Petit Cirkus u Pančevu, enterijerski je prošle godine oblikovao i restoranski deo ugostiteljskog objekta Galeria na olimpijskoj planini Jahorini kraj Sarajeva.

Restoran ima, ukupno sa kuhinjom, 500 m² i proteže se kroz 3 etaže, a u dizajnerskom smislu ambijenti su tretirani kao moderna interpretacija restorana na planini sa upotrebom kvalitetnih materijala i modernog brendiranog nameštaja.

Ukupno sa kuhinjom, restoran zauzima 500 kvadratnih metara; Foto: Miloš Martinović

Funkcija na prvom mestu

Kako za portal Gradnja.rs objašnjavaju iz A4 Studija, zahtev klijenta je bio napraviti urban, moderan enterijer, ali u skladu sa lokacijom.

“Kao i svaki put kada radimo ovakav tip objekta – ugostiteljstvo, funkcija je na prvom mestu. Kretanje gostiju, zaposlenih kao i raspored sedenja. Svako mesto u restoranu mora da bude dobro, ni jedno mesto ne sme da bude manje važno ili zapostavljeno” – kažu autori za Gradnju.

Autori su pribegli različitim tipovima sedenja; Foto: Miloš Martinović

Svaki gost treba da se oseća prijatno, bilo da želi da sedi pored kamina, gleda ka napolju ili sedi u separeu, na lounge sofi…

Dodaju da su pribegavali različitim tipovima sedenja, u smislu visine sedenja, kao i kombinacijama pripajanja i odvajanja u skladu sa situacijama.

“Svaki gost treba da se oseća prijatno, bilo da želi da sedi pored kamina, gleda ka napolju ili sedi u separeu, na lounge sofi itd. Trudimo se da nađemo mesto za community table za velika društva” – navode iz beogradskog studija.

Community table namenjen je za velika društva; Foto: Miloš Martinović

Prizemlje kao opušteniji deo

Prostor je formiran kroz 3 etaže u okviru novoizgrađenog objekta, za koji projekat arhitekture i dizajna apartmana potpisuje Mersiha Karić iz biroa Stilistica.

Na etaži -1 smešteni su kuhinja, toaleti i servisne prostorije, dok se na prizemnoj etaži nalazi restoran sa barom i komunikacijama. Na spratu, etaži +1, smešten je restoranski prostor sa barom, delom za degustaciju vina i hrane, kao i toaleti i kancelarija.

“Prizemlje restorana je koncipirano kao opušteniji deo, sa više vrsta sedenja, dok je sprat namenjen pravim hedonistima i uživaocima u dobroj hrani, i namenjen je više za poslovne ručkove, razne događaje i degustacije” – navode arhitekte.

Osnova prizemlja

Drvene piramide su rađene od furnira, a svaki segment plafona je pomerljiv da bi bio pristupačan servisiranju.

Na dva nivoa restorana izvedeni su različiti plafoni, koji u oba slučaja skrivaju mašinske instalacije, objašnjavaju dalje arhitekte.

U prizemlju imamo kombinaciju rastera od isteg lima u metalnom ramu na mestima gde treba da cirkuliše vazduh i drvenih segmenata piramidalnog oblika.

„Drvene piramide su rađene od furnira, a svaki segment plafona je pomerljiv tj. revizija na neki način, da bi bio pristupačan servisiranju“ – kažu sagovornici portala Gradnja.

Drveni segmenti piramidalnog oblika smešteni su na plafonu u prizemlju; Foto: Miloš Martinović

Granitna keramika vs. pancerice

Na spratu iznad je sličan princip rešavanja plafona (sakrivanje instalacija), ali je dizajnom drugačiji.

Budući da je lokacija skijalište, i to u neposrednoj blizini polazišta gondole, velika frekvencija ljudi u pancericama je neminovna.

Tako je na oba nivoa korišćena granitna keramika visokog stepena protivkliznosti.

Granitna keramika ima visok stepen protivkliznosti; Foto: Miloš Martinović

Nađeno je kompromisno rešenje u vidu drvo keramike koja će ostaviti isti utisak, a biti bolja u praktičnoj upotrebi.

U prizemlju je izvedena imitacija epoxi poda/mikrocementa, beton, a na spratu imamo interesantan slog drvo dekora, ali isto keramika (Panaria).

Za gornji deo restorana, koji je zamišljen kao intimniji, arhitekti su u startu planirali drveni pod – parket kao odlika topline i ušuškanosti.

„Međutim, jako brzo smo shvatili da zbog eksploatacije moramo naći kompromisno rešenje u vidu drvo keramike koja će ostaviti isti utisak, ali biti bolja u praktičnoj upotrebi“ – kažu iz studija.

Drveni pod primenjen je kao odlika topline i ušuškanosti.Foto: Miloš Martinović

Umetnički murali za dodatni kvalitet

Dodaju da se u svakom enterijeru koji potpisuju trude da uključe dizajnere i umetnike, jer smatraju da je njihov značaj u procesu jako važan, a pritom enterijer dobija dodatno na kvalitetu.

Murali su dizajnerska interpretacija aktivnosti i sadržaja koje nudi planina, osmislila ih je agencija „Italic studio“, koja je bila zadužena za brending i dizajn, a oslikao umetnik Emir Kapetanović.

Komadi nameštaja su sa potpisom proizvođača kao što su CaligarisArtisanProstoria

Murale je oslikao umetnik Emir Kapetanović; Foto: Miloš Martinović

Restoran se izvodio paralelno sa izgradnjom, pa smo na vreme mogli da planiramo instalaciju dimnjaka kroz objekat.

Na obe etaže postoji kamin, estetski drugačije tretiran, a arhitekte naglašavaju da su oba kamina u „prava“, odnosno na drva i pelet.

„Restoran se izvodio paralelno sa izgradnjom objekta pa smo na vreme mogli da planiramo instalaciju dimnjaka kroz objekat“ – kažu iz studija.

Svaki kamin je drugačije tretiran u prostoru; Foto: Miloš Martinović

Pomeranje granica uz podršku na lokalu

Ističu da je u projektovanju/dizajniranju najveći izazov bio uskladiti sopstvene zahteve i zahteve investitora.

„Mi se uvek trudimo da pomerimo naše granice i uradimo nešto što do sada nismo. Poseban deo je realizacija, naročito kad lokacija nije blizu da možemo svakodnevno da obilazimo gradilište“ – objašnjavaju autori.

Zato je, napominju na kraju, potrebna velika podrška lokalnih saradnika, razumevanje i uključenost investitora, sa čime su, kako kažu, ovog puta zaista imali sreće.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

 

Foto-galerija

Enterijer restorana Galeria na Jahorini; Foto: Miloš Martinović
Enterijer restorana Galeria na Jahorini; Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Ukupno sa kuhinjom, restoran zauzima 500 kvadratnih metara; Foto: Miloš Martinović
Ukupno sa kuhinjom, restoran zauzima 500 kvadratnih metara; Foto: Miloš Martinović
Community table namenjen je za velika društva; Foto: Miloš Martinović
Community table namenjen je za velika društva; Foto: Miloš Martinović
Autori su pribegli različitim tipovima sedenja; Foto: Miloš Martinović
Autori su pribegli različitim tipovima sedenja; Foto: Miloš Martinović
Drveni segmenti piramidalnog oblika smešteni su na plafonu u prizemlju; Foto: Miloš Martinović
Drveni segmenti piramidalnog oblika smešteni su na plafonu u prizemlju; Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Community table namenjen je za velika društva; Foto: Miloš Martinović
Community table namenjen je za velika društva; Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Granitna keramika ima visok stepen protivkliznosti; Foto: Miloš Martinović
Granitna keramika ima visok stepen protivkliznosti; Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović