Luksuzni materijali i specifični procesi obrade rezultirali su enterijerom kakav najčešće viđamo samo u filmovima.

Kada se mladi bračni par sa prinovom na putu obratio SGA studiju za pomoć u nameri da rekonstruišu i adaptiraju prizemnu kuću sa naglašenom mansardom i od nje stvore svoje porodično gnezdo, ukupne površine nešto veće od 100 m2, pored kompleksnog projektnog zadatka arhitekte su dobile i “usmeni” foto-robot budućih klijenata.

Kroz razgovore prilikom prvog sastanka klijenti su izneli svoje zahteve po pitanju funkcionalne organizacije samog objekta, ali i ukazali na specifičnu estetiku i životnu filozofiju kojom se vode.

“Dosta zahteva, dosta oblika, dosta boja, različitih tekstura, a prostor prilično ograničen. Kako ukopiti sve to, kako primeniti ‘go big’ u tako ograničenom i skučenom prostoru… šta je recept? Pa, nema ga… Hajde da sve to spojimo zajedno… i avantura je počela”, objašnjavaju za naš portal autori projekta. .

Širenje prostora rešilo probleme

Naizgled jednostavan objekat pravougaone osnove, u svojoj unutrašnjosti je krio nepravilnu geometriju zidova, a okosnica organizacije je bila pozicija stepeništa i dimnjačne vertikale koju je trebalo sačuvati.

Već nakon prvih analiza jasno je bilo da na prizemnoj etaži nema dovoljno prostora za sve željene sadržaje, pa je ideja arhitekte o izgradnji aneksa sa oduševljenjem prihvaćena.

“Dodatnih 20 m2 poda i oko 40 kvadrata staklenih portala trajno su rešili sve postojeće probleme u organizaciji, doprineli boljem osvetljenju ali i povezanosti kuće sa dvorištem brišući granicu spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora”, navode autori za naš portal.

Ponovljeni motiv mansardnog krova, sa visinom mansarde od skoro 5 metara, čiji je unutrašnji deo dekorisan motivima tropske prašume, dodatno je naglasio atraktivnost same forme objekta ali i podigao kvalitet kompletnog ambijenta.

Dnevna zona; Foto:

Kombinacija stilova rezultovala je eklektičnim ambijentalnim izrazom, najčešće viđenim samo u filmovima.

Nakon iskristalisane prostorne organizacije, izgradnje aneksa, kompletne rekonstrukcije stepeništa, kupatila i garderobe na spratu, skoro svih instalacija, klijenti dobijaju objekat po svojoj meri, vertikalno podeljen po zonama, sa svim potrebnim tehničkim i funkcionalnim celinama koje sa sigurnošću mogu pružiti komforan i ispunjen život.

I onda na scenu stupa skoro najbitniji adut, savršena ambalaža svih tih funkcija i segmenata. Prisutan klasičan izraz kako na samim komadima nameštaja tako i na zidnim dekoracijama, reminescencije glam stila minulih decenija, motivi art decoa, retro elementi uokvireni savremenim potrebama korisnika, luksuzni materijali i specifični procesi obrade – ali i stari zanati uobličeni novim idejama – rezultirali su eklektičnim ambijentalnim izrazom, najčešće viđenim samo u filmovima.

Master spavaća soba, Foto: Vasilije Bajilov

Paterni, reljefi, dekoracija, impozantne dimenzije

Na samom putu do formiranja glamuroznog enterijera neophodno je bilo koristiti mnoštvo paterna, koji se sa komada nameštaja prelivaju na zidove, ili pak formiraju fizičke barijere i zaštitne ograde.

Duborez i profilacija elemenata na nameštaju koji je izrađen po meri daju klasični šarm elementima impozantnih dimenzija poput kamina koji zauzima centralni prostor dnevne sobe, monolita biblioteke koji čini kulisu dnevne sobe ili kuhinje sa ostrvom koja je žižna tačka okupljanja i komunikacije u dnevnoj zoni.

Dekorativne plastike; Foto: Vasilije Bajilov

Master spavaća soba pruža upravo onaj ugođaj zadovoljstva i spokoja koji osećate kada odsednete u nekom luksuznom dizajnerskom hotelu.

Gornja etaža, tačnije spavaći blok, pored master spavaće sobe i buduće dečije sobe, sadrži kupatilo sa prostranom tuš kabinom, odnosno privatnom kišnom šumom kako su je klijenti u šali nazvali, kao i adekvatnu “walk in” garderobu.

Master spavaća soba pruža upravo onaj ugođaj zadovoljstva i spokoja koji osećate kada odsednete u nekom luksuznom dizajnerskom hotelu, primenjeni materijali, kolorit, ambijentalna rasveta uvode vas u opuštajući svet sna, a ekstravagantni komadi nameštaja poput visećeg ogledala/nosača TV-a impozantnih dimenzija, ručno rađenih tepiha ili bogatih draperija čine da se u tom svetu uvek osećate glamurozno.

Master kupatilo; Foto: Vasilije Bajilov

Zavojito stepenište u toplom masivu

Kako navode dizajneri iz SGA studija, najekstravagantniji kutak ove kuće, stepenišni prostor nezgodno pozicioniran u okviru dnevne zone, uspeo je da podmiri i najosnovniju funkciju vertikalne komunikacije formiranjem zavojitog stepeništa u toplom masivu, ispod koga je smešten prostor za odlaganje.

Zidovi stepenišnog prostora obloženi su vertikalnim trakama ogledala koje vas skoro uvode u iluziju i ponovo brišu granicu između dve celine, ali ih istovremeno i neraskidivo povezuju reflektujući međusobne sadržaje doprinoseći još više dinamici prostora.

Jedna celina, puno vinjeta

Svaki mali segment prostora, mala celina, priča svoju priču, ističe svoju lepotu, hvali se svojim raskošnim zanatskim ili umetničkim detaljima, a opet toliko različite vinjete se koherentno nadovezuju formirajući nesvakidašnji mikrokosmos, baš onakav kako su autorima iz SGA studija svestrani klijenti predstavili svoje ličnosti prilikom prvog razgovora.

Rezultat – apsolutna refleksija klijenata kroz njihov životni prostor, a samo takav prostor postaje dom.

Grafički prilozi

Prizemlje pre i posle
Mansarda pre i posle

Foto-galerija

Trpezarija po projektu SGA studija: Foto: Vasilije Bajilov
Trpezarija po projektu SGA studija: Foto: Vasilije Bajilov
Master spavaća soba, Foto: Vasilije Bajilov
Master spavaća soba, Foto: Vasilije Bajilov
Master kupatilo; Foto:
Master kupatilo; Foto:
Dekorativne plastike; Foto: Vasilije Bajilov
Dekorativne plastike; Foto: Vasilije Bajilov
Dnevna zona; Foto:
Dnevna zona; Foto:

Faktografija

  • ime projekta: enterijer porodične kuće u Sremskoj Kamenici po projektu studija SGA
  • lokacija: Sremska Kamenica, Srbija
  • autor: SGA studio
  • površina: 125 m2
  • godina projektovanja: 2021.
  • godina realizacije: 2021.
  • fotografija: Vasilije Bajilov