Kada je arhitektonski studio dobije zadatak da radi na rekonstrukciju enterijera internacionalne firme koja je usmerena na mnogo različitih oblasti, onda je potrebno napraviti takav prostor koji će dovoljno izolovati timove, ali i jasno vizuelno asocirati na najvažnije, a to je u ovom slučaju – komunikacija.

Projektni biro Dubbeldam Architecture + Design sarađivao je sa svetski poznatom kompanijom Informa i dobio je zadatak da uredi njihovo predstavništvo u Torontu, smešteno u zgradi u centralnom jezgru grada.

Informa Kanada organizuje godišnje preko 45 velikih konferencija, velike sajmove u oblasti dizajna, umetnosti, zanata, nekretnina, nameštaja i mnogobrojnih drugih oblasti. Kompanija je poznata po svom globalnom pristupu, nudeći uvid na svetskom nivo, kada je određena industrija u pitanju.

Raspored koji poboljšava koordinaciju timova, kreativnost i komunikaciju značajno je uticao na bolje rezultate kompanije.

Rastući broj od trenutno 110 zaposlenih smešten je na skoro 1.500 kvadratnih metara. Prvobitno je bilo potrebno razdvojiti timove koji rade na različitim oblastima, ali ipak napraviti prostor za zajedničku komunikaciju i na taj način uticati na bolju umreženost i produktivnost.

Pogledajte kako je prostor podeljen po timovima:

Svetao prostor za rad

Timovi koji rade u različitim oblastima podeljeni su po bojama i skoncentrisani na obode, dok su zajedničke prostorije smeštene na sredinu celokupnog prostora. Kancelarije su ovako smeštene kako bi dobijale što više prirodnog svetla, a privatne kancelarije i sale za sastanke imaju staklene pregrade, tako da svuda vlada transparentnost.

Raspored koji poboljšava koordinaciju timova, kreativnost i komunikaciju značajno je uticao na bolje rezultate kompanije.

Murali i drvo

U hodniku se nalazi veliki logo firme sa pokazivačima pravca urađenim u njihovim brendovskim nijansama plave. Iza recepcije nalazi se mural lokalnog umetnika Mikea Parsonsa, koji prikazuje teme sa nekih događaja kompanije. Upotreba svetlog drveta dala je prostoru određenu dozu topline i razbila korporativnu monotonost.

Krajni rezultat saradnje između kompanije i arhitektonskog biroa Dubbeldam Architecture + Design je kancelarijski prostor čiji izgled uspešno komunicira Informa brend i njihov prelazak iz nepovezanog, slabo osvetljenog okruženja u otvoreni radni prostor preplavljen svetlom.