Posetioci Milanske nedelje dizajna mogli su da vide mnogobrojne umetničke instalacije i izložbe, a među njima se nalazi i jedan antidigitalni bistro.

Kanadski dizajnerski studio Lambert & Fils je u saradnji sa DWA Design Studio iz Milana napravio šestodnevni kafe koji će svoje posetioce naterati da vode dinamične razgovore o hrani.

Kao deo Alcova izložbe, koja je nastala prošle godine u Milanu, Caffè Populaire kako je nazvan ovaj nesvakidašnji kafić ugostiće mnogobrojne posetioce koji su došli iz svih delova sveta na Salone del Mobile i Milansku nedelju dizajna.

Bez ekrana

U prostoru gde je nekada bila fabrika, Frederik De Wachter i Alberto Artesani iz DWA studija kreirali su prostor za ručavanje koji u prvi plan stavlja sirove materijale, a ne digitalne tehnologije. De Wachter za Dezeen objašnjava da je ceo koncept kafea da bude antidigitalan, jer su želeli da podstaknu ljude da razgovaraju o hrani ili o onome što su videli na Salone del Mobile, nego da provode vreme gledajuću u ekrane svojih telefona, pa zbog toga u ovom prostoru ne postoje nikakvi ekrani.

Gazde su želele da podstaknu ljude da razgovaraju o hrani ili o onome što su videli na Salone del Mobile.

Dizajneri su želeli da naprave mesto koje je suprotno od onoga što se obično vidi na sajmu nameštaja i suprotno od onoga kako se najčešće digitalno predstavlja njihov rad. Želeli su veoma društveno i prijatno mesto. 

Sto u središtu prostora

Centralni deo prostora zauzima veliki sto, oblikovan u slovo U, a inspiraciju su dobili sa slika iz perioda 18. veka. Napravljen je od materijala koji se zove Silipol, a dobija se mešavinom mermerne i granitne prašine, koja se kasnije formira u ploče. Materijal je napravio italijanski arhitekta Franco Albini, koji je ovim pločama obložio i italijanski metro. Okružen je zelenim stolicama, a hrana se servira na porcelanskom posuđu francuskog proizvođača Revol.

Za osvetljenje su zaduženi Lambert & Fils koji su prikazali svoje nove kolekcije Sainte i Hutchinson. Svetla dolaze u jednostrukim, dvostrukim, trostrukim i četvorostrukim elementima i vise na crnim trakama

U tekstu projekta stoji da Cafe Populaire predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti, da je hrana oduvek bila ta koja spaja ljude, kao i da i to da ovaj kafić posetioce Salone del Mobile neće podsticati da objavljuju fotografije na društvenim mrežama.

Fotografije: Arseni Khamzin

O ostalim instalacijama i izložbama koje su privukle pažnju na Milanskoj nedelji dizajna pročitajte ovde.