Najveći sajam nameštaja na svetu prati još nekoliko zanimljivih događaja, a ono što je dizajnerima i ljubiteljima umetnosti posebno zanimljivo je Milanska nedelja dizajna. Dezeen je odabrao najvažnije instalacije i izložbe koje će obeležiti ovogodišnji događaj.

Jedna od najznačajnijih nedelja u dizajnerskom kalendaru, period od 9. do 14. aprila u Milanu, pored poznatog sajma nameštaja Salone del Mobile ujedinjuje i nekoliko važnih događaja, kao što je Milanska nedelja dizajna, sajam osvetljenja Euroluce i mnogobrojne druge izložbe koje će se održavati u ovom italijanskom gradu.

Pored nameštaja vrhunskih svetskih brendova i mnogobrojnih drugih noviteta iz oblasti dizajna, ovih 16 izložbi obeležiće Milansku nedelju dizajna.

Pleasure & Treasure 

Smeštena u Sala Reale, prostoriji koja je nekada služila kao privatna čekaonica kraljevske porodice na stanici u Milanu, izložba Pleasure & Treasure prikazaće nameštaj i proizvode za enterijer više od 40 austrijskih dizajnera i arhitekata. Ono što ovoj izložbi daje posebnu dozu zanimljivosti je to što posetioci da bi ušli u prostor od 400 metara kvadratnih i videli postavku, moraju da prođu kroz more od pene.

Conifera 

Arthur Mamou-Mani stoji iza ovogodišnje COS instalacije koja posetioce vraća u period 16. veka u Palazzo Isimbardi. Više od 700 cigli sa 3D štampom protežu se celim prostorom. Ovaj digitalno dizajniran objekat izrađen je drveta i prozirnih bioplastičnih materijala, što omogućuje posetiocima da steknu osećaj da se instalacija pomera.

Caffè Populaire

Na ovom kafeu-instalaciji radili su Lambert & Fils i DWA Design Studio i u njemu se nalaze kolekcije iz oba studija, kao i nameštaj koji je dizajnirao Mariotti Fulget u saradnji sa DWA. Postavljen je na temeljima nekadašnje fabrike sa zidovima napravljenim od gipsa nudi savršen predah posetiocima od užurbanosti sajma.

A Space for Being

Ova instalacija prostire se kroz nekoliko soba galerije Spazio Maiocchi. Naime, Google Design studio će ovde istraživati neuroestetiku i to kako različita estetska iskustva imaju potencijal da utiču na nas i na našu dobrobit. Posetiocima će biti data narukvica koja meri fiziološke reakcije u različitim prostorijama i oni će na kraju dobiti izveštaj o tome koja soba je njima najviše odgovarala.

Perfect Darkness

Elisa Ossino, arhitekta i dizajner enterijera, uredila je šareni prostor u stanu u delu Milana koji se zove Brera. Saradnik na ovoj instalaciji je Josephine Akvama Hoffmeyer. Celokupan nameštaj i predmetu u ovom stanu dolaze iz studija House of Finn Juh, a pored njih doprinos su dali Artcoustic, Astep, File Under Pop, Frama, H+O, Mad et Len, Officine Saffi, Stine Goya i Menu.

Alcova Sassetti

Organizovana u saradnji sa kustosima Alice Stori Lichtenstein i Fondazione Kenta, Alcova Sassetti će se sastojati iz niza razgovora, izložbu, performanasa i projekcija u bivšoj fabrici kašmira u Isoli, koja se nalazi u autentičnom stanju iz tridesetih godina prošlog veka.

Ro Plastic-Master’s Pieces

Izložba koja ima za cilj podizanje ekološke svesti i prikazuje trideset objekata napravljenih isključivo od reciklirane plastike koji će biti izloženi železničkom paviljonu Milanskog muzeja nauke i tehnologije.

Life in Vogue

Drugo izdanje ove izložbe, ali ono što je isto kao prošle godine je da kancelarije najpoznatijeg svetskog modnog časopisa zauzima grupa od osam arhitekata i dizajnera. Oni će razgovarati i debatovati o tome kakav je odnos mode i dizajn. Učesnici su David/Nicola, Jonathan Anderson i Massimiliano Locatelli. Ono što je novina ove godine je da će kancelarije časopisa biti otvorene za javnost tokom trajanja Milanske nedelje dizajna.

Shape of Gravity

Wonderglass će predstaviti izložbu nameštaja od stakla u svim oblicima koju je dizajnirao japanski studio Nendo. Najzanimljiviji komad koji posetioci ovde mogu da vide je luster od livenog stakla dužine čak dva i po metra koji izgleda kao da lebdi iznad kolekcije nameštaja.

Broken Nature: Design Takes on Human Survival

Spajajaući više od 120 dizajnerskih i arhitektonskih projekata iz poslednje tri decenije, Broken Nature kroz njih istražuje u kojoj meri je oštećen naš odnos sa prirodom i šta može da se učini da se to popravi. Kustos izložbe Paola Antonelli se nada da će ovo pitanje privući pažnju i onih van sveta dizajna.

The Manzoni

Prvi izložbeni salon i restoran u kontinentalnoj Evropi, koji je otvorio dizajner Tom Dixion predstavlja odličnu priliku za lansiranje tri nova asortimana proizvoda. Posle velikog uspeha sličnog projekta u Londonu, koji kombinuje bar, restoran i prodavnicu, The Manzoni ima za cilj drugačije šoping iskustvo za klijente u Evropi.

Echo

Čileanski arhitektonski studio Pezo von Ellrichshausen zadužen je za instalaciju Echo, reflektujuću strukturu koja spaja unutrašnjost i spoljašnjost, postavljenu u dvorištu Palazzo Litta. Instalacija je prekrivena sa delićima stakla uz pomoć kojih posetioci iz unutrašnjosti objekta mogu da vide nebo.

Vitra Accessories

Instalacija koja omogućava obavljanje kupovine Vitra dodataka 24 sata dnevno. Ljudi koji prolaze pored mogu kupiti šta žele direktno od instalacije, samo skeniranjem QR koda.

FAR

Ogroman izložbeni prostor u Nilufar depou će prikazati način na koji funkcioniše kolektiv i kako se rađaju ideje u timu.

Hemma Gone Wild

Švedski arhitektonski studio Joyn Studio prikazuje proizvode švedskih dizajnerskih brendova i ova instalacija nudi ideju o domu koji je usko povezan sa prirodom. U pojektu učestvuju mnoge državne institucije, uključujući i Švedski nacionalni muzej, čije obnavljanje je bilo inspiracija za kolekciju nameštaja.

The Up by Gaetano Pesche 

The Up armchair by Gaetano Pesche

I za kraj nezaboravite da vidite fotelju The Up, koja stavlja u prvi plan odnos prema ženama u partijahalnom društvu. Gigantska fotelja od umetnika Gaetano Peschea biće izložena ispred Duoma.