Mnogo ljudi koristi tapete u svom domu, a posebno u spavaćoj sobi. Problem je u tome što malo njih zna da iskoristi ovaj vid dekoracije na pravi način, jer one ne treba da budu samo sredstvo za prekrivanje zida ili nekih njegovih nesavršenosti. Iz tih razloga, donosimo vam četiri nova i jednostavna načina za korišćenje tapeta u spavaćoj sobi.

1. Izaberite paletu boja za celu spavaću sobu

Najbolji način da koristite tapetu u spavaćoj sobi je da odredite glavnu boju i njoj prilagodite sve ostale detalje. Na primer, ukoliko odaberete roze kao dominantnu boju, postarajte se da sve, od tapeta do ćebadi, bude u ovim nijansama. Ukoliko se odlučite za ovaj način, najbolje bi bilo da odaberete tapetu koja vam se baš dopada i ostatak enterijera gradite oko nje. Zapamtite da su patern na tapeti je takođe bitan i pravilo je vrlo jednostavno – veće sobe mogu imati veće detalje, i obrnuto.

Izaberite jednu boju i držite je se kroz celu sobu; Enterijer Sonje Brstine; Foto: Igor Conić

2. Istaknite jedan zid pomoću tapete

Pošto tapeta ima tu tendenciju da dominira prostorom i definiše stil, ukrasite s njom dominantan glavni zid. To je onaj zid koji se razlikuje od ostalih u prostoriji, po dizajnu, boji ili u našem slučaju tapeti. Kada se odlučite za ovaj način, patern i boje na tapeti su najvažnije i sve ostalo prilagođavate njima.

Kada govorimo o spavaćim sobama to će najčešče biti zid iza kreveta, ali postoje i izuzeci. Na plašite se da koristite veće šare i neobične boje.

Neka jedan zid dominira! Enterijer Sonje Brstine; Foto: Igor Conić

3. Ceo zid u tapeti

Znamo svi, kupovina i promena nameštaja može biti ozbiljna novčana investicija. Ukoliko niste u mogućnosti da kupite krevet koji ima lepo uzglavlje, efektna tapeta može biti dobro rešenje. Ovde, morate da obratite pažnju na veličinu, treba da bude malo veća od širine i visine vašeg kreveta. Takođe, odaberite zid koji je u što boljem stanju, kako bi tapeta što bolje prianjala površini i efekat bio što realističniji.

Dominantna tapeta iza uzglavlja

4. Dodajte teksturu

Tapetu možete korisiti i za dodavanje neke teksture ili materijala koji niste bili u mogućnosti da dodate na drugi način. Ugradnja raznih tekstura je veoma bitna za enterijer, jer prostor čini vizuelno zanimljivijim. Preporučuju se tapete inspirisane prirodnim materijalima, kao što su drvo ili kamen.

Razmislite koji od ovih predloga će najbolje pristajati enterijeru vaše spavaće sobe i uz malo umeća tapeta može postati vaše omiljeno sredstvo za dizajniranje prostora.

Pogledajte i kako se pravilno lepe tapete:

Pogledajte kako se pravilno lepe tapete