Trendovi se smenjuju, dolaze novi, vraćaju se stari… Ponekad ih je teško pratiti, a nekada vam se i ne dopadaju, zar ne? Zbog toga vodeći svetski dizajneri savetuju da je najvažnije pronaći sopstveni stil.

Poznati modni dizajner Iv Sen Loran, rekao je jednom prilikom ”Moda bledi, stil je večan.” Ono čemu dajete svoj lični pečat, sami izgradite i postanete prepoznatljivi po tome, to možete da nazovete sopstveni stil. Kada je moda u pitanju izuzetno je važan, ali ništa manji značaj nema i kada je u pitanju vaš dom, prenosi Apartment therapy.

Lični stil nije nešto što možete izgraditi preko noći. Potrebno je vreme, mnogo samosagledanja i istraživanja sopstvene ličnosti. Odmah ćemo vas upozoriti da taj proces nije ni malo lak, ali evo 5 načina koji će vam pomoći u tome.

1. Sakuljupljajte ideje

Današnja dostupnost informacijama omogućila nam je pristup mnogobrojnim stilovima širom sveta. Možete biti u toku sa svim poznatim svetskim dizajnerskim kućama i pratiti šta se dešava, a pored toga možete pratiti i potpuno anonimne inspirativne ideje. Jednostavno, počnite da prikupljate sve što vam se dopada, sve što vam je zapalo za oko na Pinterestu, Instagramu i svim ostalim društvenim mrežama i raznoraznim sajtovima i blogovima. Na kraju, kada sagledate tu gomilu ideja i inspirativnih enterijera, sigurni smo da ćete pronaći zajedničke tačke – i to je ono što će definisati vaš stil.

2. Mislite o svom životnom stilu

Možda vam na fotografijama savršeno izgledaju prostori sa autentičnim antikvarnim nameštajem, možda vas privlače moderni prostori… Ipak, morate razmisliti o svom životnom stilu pre nego što definišete lični stil vašeg doma. Postavite sebi neka pitanja: da li imate decu ili kućne ljubimce, da li imate mali prostor koji zahteva što funkcionalniji nameštaj… i još mnogo, vama bitnih stvari, koje će vam pomoći da ne srljate i kupujete stvari koje vam se dopadaju, ali ipak nisu za vas.

3. Eksperimentišite što više

Kada je reč o uređenju doma nemojte biti vođeni vašim modnim stilom. To što vam je garderober pun odeće neutralnih boja ne znači da automatski treba da težite minimalističkom ili skandinavskom stilu. Čak šta više, iskustva dizajnera enterijera su najčešće takva da ljudi sa vrlo svedenim modnim ukusom žive u kućama sa puno detalja i ukrasa. Eksperimentišite, najvažnije je da se vi osećate prijatno u vašem domu.

4. Dajte sebi dovoljno vremena

Ništa se nije izgradilo preko noći, pa tako ne očekujte da izgradite svoj lični stil brzo i lako. Kada je reč o uređenju doma, smirenost i strpljenje donose najbolje rezultate. Možda imate tačnu sliku kako želite da vaš dom izgleda, ali nemojte kupiti sve predmete odmah. Postoji mogućnost da vam se ta slika promeni, da uočite neke stvari koje vam se ne dopadaju. Zbog toga, vaš dom treba da uređujete polako i smisleno. I što je najvažnije, na ovaj način ćete uživati u ovom procesu mnogo više.

5. Budite zadovoljni

Neka vam na umu uvek bude sledeća misao – vaš dom treba da bude mesto koje vas svakodnevno čini radosnim. Zbog toga je vrlo važno da u svaku sobu unesete nešto što volite. To će uvek podsećati na vaše ciljeve, želje, stremljenja, na kraju krajeva to će vas uvek vraćati vama samima.