Prostor od 60 kvadrata sa vidljivim tragovima pređašnjeg života će vas svojim “nesavršenim” izgledom navesti da se tokom jela osećate kao kod kuće.

U blizini nekoliko beogradskih škola i fakulteta, u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu, u decembru prošle godine otvoren je TT Eatery, restoran brze hrane i kafe od 60 kvadrata koji polagano postaje novo mesto okupljanja đaka i studenata, ali i svih drugih Beograđana koji žele da prezalogaje nešto ili popiju piće u pomalo drugačijoj atmosferi.

Tako je polazna tačka za dizajn enterijera bila upravo hrana koja se tamo priprema, sa demokratijom i pristupačnošću kao osnovom koncepta, te gosti u ovom lokalu ne moraju da strahuju zbog toga što će uprljati ruke burgerom, budući da vas prostor svojim “nesavršenim” izgledom takoreći navodi da se tokom jela osećate kao kod kuće.

Restoran zauzima površinu od 60 kvadratnih metara; Foto: Ilya Ivanov

Prostor ofarban u četiri osnovne boje

Tako su dizajneri iz studija FREYA Architects, nakon potpune rekonstrukcije, odlučili da sačuvaju originalne, pomalo ruinirane zidove sa rupama i drugim tragovima pređašnjeg života prostora.

“Prostor smo ofarbali u četiri osnovne boje: belu, žutu, plavu i crnu. Takođe, koristili smo bele pločice u kuhinjskom prostoru”, rekla je za portal Gradnja Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan, osnivačica FREYA Architects.

Osnova

 

Za akcente su odabrane vintidž stolice iz vremena Jugoslavije sa crvenim naslonom i nekoliko stolova iste crvene boje.

Dizajneri su za akcente odabrali vintidž stolice iz vremena Jugoslavije sa crvenim naslonom i napravili nekoliko stolova iste crvene boje. Barski pult napravljen je od građevinskih blokova i ofarban u svetlo sivu boju.

Najzanimljiviji detalji u enterijeru su PVC-zavese koje odvajaju ulaz u WC od glavnog hola, kao i veliki mural iza barskog stola, inspirisan prženim krompirom.

„Ova dva svetla oblika stvaraju kompozicijsko jezgro kafića, a plavi zidovi oko njega se skupljaju u harmoničnu kompoziciju“, kaže sagovornica Gradnje, te dodaje da su kao osvetljene korišćene plafonske i zidne svetiljke iz Ikee.

Akcenti u crvenoj boji na podu i nameštaju; Foto: Ilya Ivanov

Izgradnja kao najveći izazov

Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan navodi da je u ​​realizaciji ovog projekta najteža bila sama izgradnja.

„Prostor ima potpunu konfiguraciju zakrivljenosti tako da smo morali da promenimo mnoge stvari u skladu sa iskrivljenim zidovima“, objašnjava arhitektkinja.

Savršeno nesavršen enterijer; Foto: Ilya Ivanov

Sve dok u ljudi ispred lokala stoje u redu, mogu da pretpostavim da je mesto zaista popularno.

Na kraju, ističe da sa sigurnošću mogu reći da je koncept prihvaćen iz prvog pokušaja, da su se svi „zaljubili“ u boje i nameštaj, a da je pritom rezultat isti kao na njenim prvim skicama.

„Sve dok u ljudi ispred lokala stoje u redu, mogu da pretpostavim da je mesto zaista popularno, tako da mislim da su klijenti veoma zadovoljni“, rekla je Gradnju Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan.

Foto-galerija

Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Restoran-kafe TT Eatery u Beogradu; Foto: Ilya Ivanov
Restoran-kafe TT Eatery u Beogradu; Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov

Faktografija

  • naziv projekta: TT Eatery
  • lokacija: Beograd
  • autori: FREYA Architects
  • glavni arhitekta: Kristina Koivistoinen-Katlamadžijan
  • površina: 60 m²
  • godina završetka: 2022.
  • fotografije: Ilja Ivanov