Tek na nekoliko štandova mogli smo pronaći zanimljive komade nameštaja i dekoracije koje mogu privući vašu pažnju.

Sajam nameštaja u Beogradu je izgleda izgubio momentum. Taman je stao na noge, a onda je došla pandemija. Nakon toga je usledio pad koji se nastavio iz godine u godinu. Ovogodišnje izdanje je verovatno najslabije u njihovoj 59 godina dugoj istoriji.

Sajam nameštaja 2023. ne samo da je praznjikav po pitanju posete, što je uobičajeno za prvi dan, već je veoma slab i po pitanju izlagača. Velikog broja tradicionalnih izlagača nema, pa je tako Hala 3, koja je nekada bila krcata dizajnerskim nameštajem, sada ostala prilično neupražnjena. O Hali 1 ni ne treba trošiti reči jer se tamo već godinama unazad ne dešava ništa bitno za dizajnere enterijera.

Ali nije baš sve tako crno. Uspeli smo da pronađemo nekoliko štandova koji su nam privukli pažnju. Evo ih!

 

Ležaljka Link-Up od Nowy Styl

Ležaljake i fotelje Link-Up mogu se naslanjati jedna na drugu, stvarati redovi ili aranžirati odvojeno. Njihova modularnost garantuje zanimljiv vizuelni efekat, a sviđa nam se što imaju i USB priključak za punjenje telefona.

Cena je 1.300 evra.

Ležaljka Link-Up od Nowy Styl

 

Mobello iz BiH

Ovo je firma iz Bosne i Hercegovine koja proizvodi nameštaj od punog drveta a ove godine je predstavila tri kolekcije. U svojoj proizvodnji koriste hrast i orah pa im cene baš i nisu najpovoljnije. Barske stolice koštaju oko 770, a komodice 970 evra. Saznali smo da ova kompanije još nema predstavništvo u Srbiji ali je moguće poručivanje i isporuke iz BiH.

Tri nove kolekcije

Rokovi isporuke su od 15 do 60 dana, a iako nemaju predstavništvo u Srbiji moguće ih je poručiti.

Mobello iz Bosne i Hercegovine

 

Hrvatski Nunc

Poznati proizvođač dizajnerskog nameštaja Nunc predstavio se na sajmu sa širokim dijapazonom fotelja i stolica.

U Beogradu je u centru pažnje bila lounge stolica Dika koji im je i najprodavaniji model. Pravi se od hrasta ili američkog oraha dok je sedalni deo od tkanine ili kože.

Cena za model od hrasta i tkanine je 950, a kombinacija orah-koža košta 1.450 evra. Rokovi isporuke za našu zemlju su od 45 do 60 dana.

Novitet je i stočić Kosir koji se pravi od metala. Pravi se u tri varijante Z, G i C, a ovo na slikama je model C. Cena stola je 179 evra. Ovaj nameštaj se može poručiti u salonima Nitea.

Hrvatski Nunc

 

Stolovi na rasklapanje Pöttker

Domaćem tržištu predstavio je nemački Pöttker koji pravi mehanizme za rasklapanje. Međutim, između ostalog i su predstavili i gotove stolove, a najzanimljiviji je kružni model pod imenom Loft.

U pitanju je sto prečnika 100 centimetara, koji se vrlo lako produžava na 150 cm. Svi znamo kako je teško pronaći kružni sto na rasklapanje, zato su ovi mehanizmi spas za dizajnere enterijera.

Kružni sto na rasklapanje

Stolice od punog drveta

Trpezarijske stolice Bari predstavljene su na sajmu u interesantnoj nijansi drveta i zlatnim „čarapicama“ sa cenom od 32.416 dinara. Proizvođač Muun izložio je pored stolica još i stolove, fotelje i ostale komade izvedene od masiva.

Drvene stolice modernog dizajna

Ruske saksije koje se prave u Srbiji

Ove ručno pravljene saksije su zaista velike pa deluju teško… ali zapravo nisu.  One su veoma lagane, a zbog svoje veličine i efektne.

Zanimljivo je napomenuti da je Greenau Pots zapravo ruska firma koja ima proizvodnju u Srbiji.

U ponudi su razne veličine i oblici pa je najveća visine čak 170 centimetara. Saksije mogu imati točkove ili rupe ako se postavljaju outdoor.

Rokovi isporuke su dve nedelje, a cene za izložene modele su oko 140 evra.

Velike ali ne i teške saksije

 

Rebrasti pliš iz Poljske

U poslednje vreme u dizajnu enterijera veoma je popularan rebrasti pliš. Do sada se on proizvodio sa malim, uskim rebrima, ali ovako velika nismo do sada videli. Na sajmu se predstavila poljska firma Divis koja ima širok dijapazon ovog materijala u svim mogućim bojama.

Rebrasti pliš u modi

 

Garda ima novitete

Domaćeg proizvođača outdoor nameštaja Garda obožavamo i drago nam je da smo ih videli na Sajmu gde su predstavili par noviteta.

Za početak, tu je modularna sofa Grof sa dimenzijama modula 180 x 90 i 90 x 90. Cena većeg modula je oko 1.200 evra. Bogat kolorit nameštaja, koji je i njihov zaštitni znak, prikazali su i na ovom sajmu.

Domaća Garda

Garda je predstavila i fotelju Grof koja košta oko 500 evra.

Garda noviteti

 

Makedonske garniture

Jumis iz Makedonije, koji tradicionalno izlaže u Hali 3, predstavio je ugaonu garnituru Boston dimenzija 280 x 160 x 96 x 64 koja košta 4.280 evra, dok je klub sto Tom dimenzija 140 x 80 sa pločom od mermera 950 evra.

Jumisova garnitura

To je otprilike to.