Od lokacije, preko detalja, do odabira sanitarija u toaletu – sve u vezi ovog stana je vrhunskog kvaliteta.

Miloš Milivojević, beogradski dizajner i arhitekta, realizovao je stambeni enterijer kojeg krase pedantnost detalja, besprekornost u izvođenju i istančanost ukusa u odabiru materijala i opreme. Apartman 12/10 nalazi se u novoizgrađenom objektu na Vračaru, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save. Ekskluzivnost ovog stana ogleda se u uravnoteženosti oštrih ivica i nežnih oblina, vrhunskih brendova i unikatnom nameštaju.

Detalji su svedeni, uglavnom crni, a njihova oskudnost u količini naglašava njihovu oblikovnost i prisutnost.

U maniru „manje je više“, ambijent stana lišen je svih nepotrebnosti. „Detalji su svedeni, uglavnom crni, a njihova oskudnost u količini naglašava njihovu oblikovnost i prisutnost. Potpuno svedeni i jasno definisani oblici, lišeni su svih suvišnih detalja i oplemenjeni prirodnim teksturisanim materijalima“ – ističe Milivojević za naš portal. Međutim, mora se primetiti da je dizajn toliko sveden da pomalo deluje prazan.

Hirurški precizni radovi

No, sitne pojedinosti prave velike razlike. Na uporno insistiranje arhitekte, tokom izvođenja, uklapanje materijala (kamena, keramike i drveta) vršeno je hirurški precizno. Svaka fuga u kupatilu identične je širine. Ovako pedantno izvedeni radovi zahtevali su puno truda i zalaganja – umešnost majstora, perfektne crteže i stalno prisustvo projektanta na gradilištu.

Na primer, toalet u ulaznoj zoni je rešen gotovo skulpturalno. Zidovi su sa potpuno zaobljenim uglovima i finalno obloženi lanenim tapetama pesak zlatne boje. U prostoru dominiraju masivni kameni blok koji nosi WC šolju i slobodnostojeći spiralni lavabo. Između je postavljeno nežno vertikalno ogledalo koje je dodatno potencirano pozadinskim svetlom.

Prelaz između zona naglašen je džinovskim vratima u crnoj boji i pozicijom okruglog trpezarijskog stola.

Veština arhitekte očitava se i u preglednosti organizacije osnove. Optimizacija osnove dovedena je do krajnjih granica. Zajednički i individualni sadržaji nižu se oko središnjeg kupatila, a tako što degažman povezuje dve zone aktivnosti (dnevnu i noćnu). Prelaz između zona naglašen je džinovskim vratima u crnoj boji i pozicijom okruglog trpezarijskog stola (po ugledu na salonski stan).

U vrhunskom stanu, i oprema neophodno mora biti vrhunska. Za rasvetu su korišćeni brendovi Flos i Vibia, parket marke Berti, dok komadni nameštaj potpisuje hrvatska kuća Prostoria.

Osnova:

Fotogalerija:

Faktografija:

  • autor:Miloš Milivojević
  • mesto: Beograd (Vračar)
  • površina: 164 m2
  • godina: 2019.
  • fotografija: Miloš Martinović