Verujemo da ste često u potrazi za originalnim, kvalitetnim i pre svega dizajnerski lepim saksijama napravljenim od gline, stoga vam danas predstavljamo jedan domaći brend koji ćete obožavati vi, ali i vaše biljke.

Brend Glinka privukao je našu pažnju autentičnim bojama, koje retko viđate na ovom tipu proizvoda. Dosadili su nam ustaljeni motivi na glinenim saksijama i Glinka je došla kao pravo osveženje. Moderne boje i dizajn, ali i ručna izrada, ono su što ove saksije čini vrednim vaše pažnje, a ako još uvek niste, pogledajte njihov Instagram profil i počnite da uživate u divnim fotografijama. Sigurni smo da ćete pronaći vašu omiljenu Glinku, a možda i više njih.

U želji da saznamo više o tome kako nastaju saksije i gde možemo da ih kupimo, razgovarali smo sa Mirjanom Starčević, čija kreativnost stoji iza Glinka brenda.

Kako i kada je nastao Glinka brend?

– Glinka brend je relativno mlad brend, oko pola godine prisutan na tržištu. Sama ideja nastala je mnogo ranije, samo je bilo potrebno vreme da se odlučim za oblik i boje. Takođe, kako je glina specifičan materijal, testiranje boja koje su po svom sastavu odgovarajuće definitivno je bio najduži proces. Tako da, nakon jedno godinu dana mozganja i istraživanja, upustila sam se u realizaciju.

Drago mi je da se kroz Glinku promoviše stari zanat, za koji smatram da je zaista dragocen i da je umetnost.

Kako ste došli na ideju da spojite tradicionalni proizvod sa modernim dizajnom?

– Zaista sam tragala za lepom, modernom saksijom pastelnih boja u okviru jednog projekta i s obzirom da nisam pronašla odgovarajuću na našem tržištu, odlučila sam da sama osmislim saksiju. Oduvek sam se interesovala za grnčariju, to što mogu sama da izaberem oblik koji mi se dopada, dimenzije i uradim dizajn. Drago mi je da se kroz Glinku promoviše stari zanat, za koji smatram da je zaista dragocen i da je umetnost.

Ko stoji iza imena Glinka? I gde magične saksije nastaju?

– Ja sam tvorac ideje i pokretač brenda, a Glinka saksije nastaju u Beogradu. Moje formalno obrazovanje nije vezano za dizajn, jer po struci sam inženjer organizacionih nauka i od završetka studija bavim se poslovima koji se tiču organizacije raznih događaja, snimanja, marketing aktivnosti… Zaista nisam mogla ni da pretpostavim da ću danas raditi na razvoju svog brenda, još manje da će to biti saksije. Sve je nastalo spontano i u tome i jeste čar Glinke.

Kako izgleda proces stvaranje jedne saksije od početka do kraja? Kakve boje i materijale koristite?

– Glinka saksije se prave vrlo zahtevnom tehnikom oblikovanja gline na točku, nakon toga se glina prirodno suši par dana i peče i ceo taj proces traje oko dve nedelje. Nakon toga sledi ručna obrada saksije i farbanje, trudim se da koristim ekološke i kvalitetne boje. Tako da praktično za jednu saksiju proces izrade traje minimum dve nedelje. Ručni rad zahteva dosta posvećenosti, strpljenja i zaista morate da volite to što radite da bi krajnji proizvod bio ovako lep kao što su Glinka saksije.

Gde pronalazite inspiraciju?

– Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, na raznim putovanjima, trudim se da se informišem što više o trendu koji je aktuelan kada je opremanje enterijera u pitanju. Takođe u saradnji sa saradnicima dobijam konstruktivne ideje koje mi dosta pomažu. U ovom trenutku radim letnju kolekciju Glinki koja je inspirisana morem i različitim nijansama plave boje, a sve je počelo u saradnji za opremanje jednog objekta na primorju.

Ručni rad zahteva dosta posvećenosti, strpljenja i zaista morate da volite to što radite da bi krajnji proizvod bio ovako lep kao što su Glinka saksije.

Koje dimenzije postoje? Da li pored standardnih radite i dimenzije po narudžbini?

– Za sada postoje četiri dimenzije Glinki (prečnika 25cm, 18cm, 14cm i 10cm) i izrađuju se u jednom obliku, ali kada sarađujem sa dizajnerima enterijera i arhitektama, onda radimo prema zahtevima klijenata, tako da su boje i dimenzije podložne dogovoru.

Gde najčešće izlažete i gde, osim putem interneta, ljudi mogu da kupe Glinka saksije? Koje su okvirne cene proizvoda?

– S vremena na vreme izlažem u okviru festivala, noćnih marketa, postoje i tri prodajna mesta u Beogradu gde možete pogledati uživo i kupiti Glinka saksije. To su Lifestore Noah by Noah, cvećara Flower Store i rasadnik Urban Garden. Cene zavise od dimenzija saksije, a kombinacije boja biraju klijenti.

Da li šaljete poštom? Ukoliko šaljete, koliko se čeka na isporuku?

– Sve isporuke van Beograda šaljem poštom i čeka se maksimalno dva dana. Osim, ukoliko nemam saksiju u traženoj kombinaciji boja, onda se čeka par dana duže da bude gotova. U suštini, sve je stvar dogovora.

Koje biljke preporučujete za Glinka saksije?

Glinka saksije su dekorativne, pretežno za enterijere, i veličine su prilagođene većini sobnih biljaka. Iako su impregnirane iznutra, uvek preporučujem da se biljka u postojećem ulošku ubaci u Glinka saksiju ili prilikom direktnog sađenja neophodno je da se uradi drenažni sloj.

Za manje prostore preporučujem saksije manjih dimenzija i pastelnih boja, dok za veće predlažem saksije intenzivnijih boja i većih dimenzija.

U kakve enterijere se Glinka saksije najlepše uklapaju?

– S obzirom na jednostavnost u dizajnu, svedenost oblika, kao i široku paletu boja Glinke se zaista lako uklapaju u različite enterijere, bilo da se radi o skandinavskom stilu, industrijskom, ili nekom drugom. Za manje prostore obično preporučujem saksije manjih dimenzija i pastelnih boja, dok za veće prostore predlažem saksije intenzivnijih boja i većih dimenzija, ali sve zavisi od ukusa.

Razgovarala: Mirela Kuč; fotografije: Glinka.rs

Sada kada imate saksije, pogledajte koje biljke su najbolje za poslovne prostore:

5 najboljih biljaka za poslovne prostore