Sigurni smo da ste primetili veliku popularnost koju teraco ima u poslednje vreme, a da li ste znali da ovaj materijal može da se napravi upotrebom recikliranog drveta?

Želeći da bude u koraku sa trendovima, kako onim u enterijeru, tako i onim u ekologiji, britanski proizvođač Foresso počeo je da proizvodi teraco od drveta koji nastaje kao ostatak u proizvodnji nameštaja.

Ovaj teraco napravljen je od kombinacije ostataka drveta, plastike, gipsa i smole, a njegova čvrstina omogućava korišćenje na podovima, u kuhinji i svim onim mestima gde smo navikli da viđamo teraco.

Od ostataka iz proizvodnje nameštaja, napravljen je materijal koji prikazuje svu lepotu raznolikosti drveta.

Kompaniju Foresso je osnovao dizajner Conor Taylor, koga je proizvodnji ovakve vrste teraca inspirisala istorija nastanka ovog materijala. Proizvodnja ovog materijala započela je u Italiji, još u doba starih Rimljana. Naime, umetnici koji su se bavili izradom mozaika na terasama, odbacivali su preostali materijal koji ih je privlačio svojim izgledom. Smislili su način kako da ostatke mozaika spoje čvrstom bazom, nakon čega je sledilo glačanje i tako je nastao tradicionalan teraco.

Taylor, koji je radio u stolarskoj radnji u Londonu, došao je na istu ideju kada je primetio količinu drveta koja ostaje posle proizvodnje svakog komada nameštaja. Rešio je da iskoristi drvene ostatke i da na ovaj način prikaže lepotu raznolikosti drveta.

Otpad iz industrije nameštaja

Kompanija Foresso koristi drvo koje je nastalo kao otpad iz industrije nameštaja, uglavnom one delove koji ne mogu biti iskorišćeni, poput drveta koje ima proreze ili čvorove. Sirovine nabavljaju od lokalnih proizvođača. Drvo, koje je zamenilo kamen, daje ovoj vrsti teraca posebnu teksturu i određeni nivo toplote.

Kako prenosi Dezeen, kompanija promoviše ekološke vrednosti, pa tako pored recikliranih sirovina koje koriste u proizvodnji, izbegavaju upotrebu plastike i trude se da materijale nabavljaju što bliže fabrici, kako njihov transport ne bi zagađivao vazduh.

Teraco od drveta može se koristiti za sve površine u enterijeru, uključujući stolove, podove i zidne površine. Dimenzije se lako mogu prilagoditi i menjati u zavisnosti od potrebe. Prva kolekcija koja je proizvedena, ima četiri različita dizajna i nosi naziv London, jer je inspirisana estetikom određenih delova britanske prestonice.