Dinamične boje, grafike i skulpture krase ovaj moderan i reprezentativan prostor dobijen na jednostavan način.

Arhitekti Mihailo Ivić i Goran Grgić iz mlade beogradske firme Bureau BACC potpisuju projekat enterijera novog sedišta domaće kompanije Termovent, smeštenog u kuli Skyline u Beogradu na površini od oko 1.200 kvadrata.

Zadatak je bio stvoriti moderan i reprezentativan poslovni prostor u skladu sa konceptom poslovanja i vrednostima klijenta – dinamičan prostor koji može da se razvija u skladu sa potrebama i da oslikava razvoj kompanije.

Prostorom dominiraju mikrocement i itison na podu, kao i drvene zidne obloge u kombinaciji sa inoksom; Foto: Darko Ilić

Podela prostora na dve zone

Glavna ideja za oblikovanje enterijera proistekla je iz organizacije same kompanije, njihovih potreba da se jasno odvoje i povežu celine sektora po kojima je podeljena kompanija, njihova međusobna povezanost u procesu projektovanja, proizvodnje i razvoja.

Osnova zgrade je jasno podelila prostor na dve zone što je i bio osnovni zahtev klijenta.

„U velikoj meri je i prostor bio definisan time, što je kako pomoglo tako i stvorilo zahtevno ograničenje u slobodnoj dispoziciji funkcija i sektora prema zahtevima“ – navode arhitekti za portal Gradnja.rs.

Glavna ideja za oblikovanje enterijera proistekla je iz organizacije same kompanije; Foto: Darko Ilić

Prostorom dominiraju mikrocement i itison na podu, kao i drvene zidne obloge u kombinaciji sa inoksom.

Inspiracija za enterijer dobijena iz samog tehnološkog procesa kompanije, naprednih tehnoloških rešenja i prirode sa kojom su povezani.

Kada su materijali u pitanju, prostorom dominiraju mikrocement iitison na podu, kao i drvene zidne obloge u kombinaciji sa inoksom.

Takođe, tu su i staklene pregrade, dok su se po pitanju rasvete dizajneri enterijera odlučili za SLV.

Javne prostorije potpuno su transparentne, ali odvojene staklenim pregradama; Foto: Darko Ilić

Potpuno transparentni javni prostori

Ono što po mišljenju autora najviše karakteriše prostor jeste upravo komunikacija, odnosno oblikovno formiranje prostora i zona koje je proisteklo iz koncepta/komunikacije.

Koncept karakteriše odnos prema funkcijama zaposlenih u kompaniji, stoga su tretirali direktorske kancelarije kao netransparentne/potpuno izolovane kubuse, menadžerske kancelarije kao polutransparentne kubuse, gde je veći deo kancelarija zatvoren, sa malim staklenim otvorima.

Konferencijske sale, odnosno javne prostorije potpuno su transparentne, ali odvojene staklenim pregradama, dok je prostor potpuno otvoren, ali vizuelno tretiran u različitim bojama, kako bi odvojili određene divizije u sklopu same firme (inženjeri, razvoj, administracija, itd).

Konferencijska sala odvojena je staklenim pregradama; Foto: Darko Ilić

Autorka grafika primenila je karakteristične boje, materijale i elemente koji su sastavni deo kompanije Termovent.

Skulpture u enterijeru izradila je umetnica Magdalena Pavlović, koja je za njihove klijente izradila skulpture i za kancelarijski prostor koji su radili 2018. godine, a koje su se savršeno uklopile i u novi ambijent.

Autorka grafika je Dragana Gleđa, koja je primenila karakteristične boje, materijale i elemente koji su sastavni deo kompanije Termovent, objašnjavaju beogradski arhitekti.

Grafike Dragane Gleđe dodatno su oplemenile prostor; Foto: Darko Ilić

Zanimljiv prostor dobijen na jednostavan način

Najveći izazov u projektovanju predstavljao je zahtev da se stvori zanimljiv prostor na jednostavan način, u jednom stereotipu, kako zamišljamo poslovni prostor i njegovoj osnovnoj nameni za korišćenje velikog broja zaposlenih.

Što se tiče same realizacije najveći izazov je bio rok, kažu kratko arhitekti iz Bureau BACC. Na njihovu radost, kako dodaju na kraju, klijenti su jako dobro reagovali na projekat.

„Od samog početka su prepoznali da koncept jasno oslikava njihovu kompaniju, samim tim su nam pomogli da realizujemo koncept u potpunosti“ – zaključuju arhitekti.

Koncept karakteriše odnos prema funkcijama zaposlenih u kompaniji; Foto: Darko Ilić

Foto-galerija

Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Enterijer Termoventa u kuli Skyline u Beogradu; Foto: Darko Ilić
Enterijer Termoventa u kuli Skyline u Beogradu; Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Konferencijska sala; Foto: Darko Ilić
Konferencijska sala; Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić
Foto: Darko Ilić

Faktografija

  • ime projekta: Termovent HQ Skyline
  • autor: Bureau BACC, Mihailo Ivić, Goran Grgić
  • kvadratura: cca 1.200 m2
  • lokacija: Skyline, Beograd
  • godina projektovanja: 2021.
  • godina realizacije: 2021.
  • fotografija: Darko Ilić