Umetnička slika ne treba da bude nešto što dolazi na kraju, već ona može biti ideja vodilja za kreiranje celog ambijenta. Saznajte i zbog čega treba birati slike velikih formata.

Jeste li se nekada pitali kako izabrati pravu umetničku sliku i koliko za njih treba izdvojiti novca pri opremanju jednog enterijera? Zbog toga smo se obratili Dejanu Aleksiću, vlasniku kragujevačke galerije Aleksić.

Galerija se bavi isključivo prezentacijom savremene umetničke scene regiona. Okuplja umetnike mlađe i srednje generacije sa Balkana, a pored svoje izložbene uloge bavi se i prodajom umetničkih radova.

Detalj iz enterijera; Foto: Aleksić galerija

Među kupcima ima i samih dizajnera enterijera koji trebaju biti i role model za krajnje korisnike.

Što se tiče njihove klijentele, vlasnik Dejan Aleksić ističe da galerija sarađuje sa nekoliko dizajnerskih studija koji se bave uređenjem enterijera kako za poslovne korisnike tako i za rezidencijalna zdanja.

„Jako je širok spektar kupaca. Od toga da se radi isključivo o investicionom ulaganju – što je jako bitan segment rada galerije – do čisto estetskog pitanja uređenja prostora“, navodi Aleksić za naš portal.

Dodaje da kupci imaju razne zahteve u pitanju odabira umetnina za svoj privatni ili poslovni prostor, ali im je svima zajednička crta da to što kupuju ima visoku umetničku vrednost.

„Naravno da među kupcima ima i samih dizajnera enterijera koji trebaju biti i role model za krajnje korisnike“, kaže vlasnik Aleksić galerije.

Goran Rakić, Sahara, kombinovana tehnika na platnu, 200 x 140 cm, 2022. godina; Foto: Aleksić galerija

Poslovne investitore referiše umetnost koja je više neutralna i tada zahtevi obično budu da slike i skulpture budu apstraktne.

Zamoljen da nam otkrije koji motivi dominiraju na izloženim delima, a koji najviše privlače pažnju kupaca u galeriji, Aleksić navodi da je to složeno pitanje na koje se teško može odgovoriti.

„Najvažnije za umetnost je da se ona jako puno razlikuje od umetnika do umetnika i svako od njih nosi svoj autentični pečat, što je najbitnija komponenta – biti originalan i imati svoj umetnički rukopis“, ističe kragujevački galerista i nastavlja:

„Ako napravimo podelu samo na figurativnu i apstraktnu umetnost onda je i takva podela u popularnosti, pola-pola. Možda poslovne investitore referiše umetnost koja je više neutralna i tada zahtevi obično budu da slike i skulpture budu apstraktne, dok je to kod privatnih kupaca stvar ličnog afiniteta“.

Dodaje da je jedan od razloga zašto galerija nudi širok dijapazon pravaca i taj da se može za svakog klijenta pronaći nešto što bi odgovaralo za prostor koji se oprema.

Detalj iz Galerije, Petar Mošić, Kićenje neveste, diptih, dva puta po 120 x 120cm, ulje na platnu, 2023. godina; Foto: Aleksić galerija

Idealan format slike za iznad sofe

Kada su pak u pitanju dimenzije slika, naš sagovornik kaže da se Aleksić galerija pozicionira kao mesto gde se mogu kupiti veliki formati, kao i da je i sama privatna kolekcija iz koje je galerija nastala imala fokus na veliki format.

„Ono što je neki dobar standard, da navedemo primer rešavanja glavne slike u dnevnoj sobi iznad sofe, je format 140 x 200 cm, recimo. Složeni su zahtevi oko izbora formata samih radova i to je prilično personalizovano“, zaključuje naš sagovornik.

Davor Dmitrović, „Možda večeras?“, akril na platnu, 180 x 260 cm, 2023. godina

Najčešća prodajna cena za koju se kupci opredele je između tri i šest hiljada evra.

Aleksić galerija u ponudi ima različit opseg cena radova, a što je rad referentniji – izlagan, reprodukovan itd. – to je i njegova cena viša, navodi Aleksić.

„Cena zavisi od jako puno faktora. Samog umetnika, formata, tehnike, ciklusa kome sam rad pripada… Najčešća prodajna cena za koju se kupci opredele je između tri i šest hiljada evra. Naravno, postoje i značajno skuplji radovi koji imaju svoju publiku“, objašnjava naš sagovornik.

Slikari i vajari koji su trenutno dostupni u galeriji su: Goran Rakić, Davor Dmitrović, Hanna Dujmović, Petar Mošić, Duci Jović, Ivana Živić, Petar Hranuelli, Hajdana Kostić, Vladan Sibinović, Mile Šaula, Marko Crnobrnja, Gala Čaki, Biljana Milenković, Milan Stepović, Mirza Čizmić i Sanja Rosić.

Petar Hranuelli, izložba skulptura, oktobar 2023, Aleksic galerija; Foto: Aleksić galerija

Podizanje svesti o važnosti investiranja u umetnost

Za trenutnu umetničku scenu u regionu kaže da je jako dinamična, te da se galerija može pohvaliti kao mesto koje je potpuno u koraku sa svetskom scenom.

„Skoro svi autori čija dela možete videti u galeriji su prisutni na svim kontinentima sveta, i što se tiče izložbenih aktivnosti, sajmova umetnosti i što se tiče prisutnosti u značajnim privatnim kolekcijama“, navodi sagovornik našeg portala i dodaje:

„Prateći trenutno vizuelne umetnosti i ono što nose najmlađi predstavnici scene, siguran sam da ćemo još više biti prisutni van granica zemalja iz regiona i na takav način dodatno podići svest o važnosti investiranja u art i nastavku kontinuiteta odličnih umetnika“.

Otkriva nam da će galerija na godišnjicu rada imati jednu jako važnu prezentaciju, baš u kontekstu svetske prisutnosti umetnika iz ovog regiona, te da ćemo više detalja o tome saznati za mesec-dva.

Marko Crnobrnja, „Zimi Leti“, kombinovana tehnika, 20 x 27 x 61 cm, 2023. godina; Foto: Aleksić galerija

Sa dizajnerima do najbolje opcije za investitora

Kada je u pitanju savet koji bi upustio dizajnerima enterijera, Aleksić naglašava da je bitno da dizajneri budu svesni važnosti prisutnosti umetnosti u prostorima koje rade i da već u svojim prvim nacrtima predoče krajnjem kupcu tu ideju.

„Aleksić galerija ima poseban sistem koraka koji su u tom procesu važni kako bi se ideja realizovala do kraja i potpuno u tom delu sarađuje sa dizajnerima kako bi se došlo do najbolje opcije za investitora“, navodi na kraju Dejan Aleksić.