Moderni restoran smešten je u zgradi od talasastog metala iz 1990. godine, koja je spolja osvežena sivom i plavom bojom, kao i potpuno novim enterijerom u koji je unet osećaj topline poput one u planinskoj kolibi.
Studio Schaum Architects upotrebio je brezovu šperploču, kolor-bloking i strateški postavljene krovne prozore kako bi metalnu garažu u Hjustonu pretvorio u restoran.
Arhitekte su uspele da preurede radionicu od metala sa drvenim ramom i dvovodnim krovom u luksuzni lokalni restoran.
Restoran nazvan Camaraderie (prev. Drugarstvo), koji je otvoren u martu 2025. godine u istorijskom kvartu Hjuston Hajts, ideja je nagrađivanog šefa kuhinje Šona Goula (Shawn Gawle) i ovo je njegov, kako kaže, “prvi lokal od cigle i maltera”.
Brezova šperploča za toplinu i prozračnost
Okružen bungalovima i viktorijanskim kućama u pešački pristupačnom delu grada, restoran sa 75 mesta smešten je u zgradi od talasastog metala iz 1990. godine, koja je osvežena sivom i plavom bojom spolja i potpuno novim enterijerom.
Strukturna metalna nadstrešnica, rasveta i grafički natpis krase minimalističku spoljašnjost objekta, dok natkrivena terasa od 37 m2 produžava liniju krova duž ulice.

U enterijeru, tim je zadržao postojeće drvene krovne grede i betonsku ploču, dok su zidove, plafon i klupe obložili šperpločom breze, koja prostoru daje toplinu i prozračnost.
“Perforirane, ofarbane metalne ploče u zoni bara referišu na spoljašnje metalne panele, dok zidovi od maltera, koje je izradio lokalni majstor, dodaju ručno izrađen, lični pečat”, objašnjavaju za Dezeen iz hjustonskog studija.
Restoran je smešten u zgradi iz 1990. godine, koja je osvežena sivom i plavom bojom spolja i potpuno novim enterijerom.
Osećaj planinske kolibe
Osnivač studia Schaum Architects, Troj Šaum (Troy Schaum), kaže da je Goul želeo da unese osećaj topline poput one u planinskoj kolibi, uprkos urbanom okruženju, a sve kako bi se gosti osećali dobrodošlo i opušteno.
“Ta napetost između neformalnog i sofisticiranog dovela nas je do inspiracije u profinjenim švajcarskim brvnarama i japanskim rjokanima. To je deo svojevrsne logike ‘urbane kolibe’ koja je vodila dizajn trpezarije”, otkriva Šaum.

Topao efekat u prostoru stvara i prirodna svetlost koja se sliva niz bele metalne grede i nežne drvene panele, a kroz tri krovna prozora postavljena na dvovodnom krovu.
“Visok, svodni plafon sa krovnim prozorima između visećih drvenih panela donosi dramatičan efekat zgradi koja spolja izgleda skromno”, dodaje Šaum.

Čitav raspored je proizašao iz ideje otvorene kuhinje, gde svaki deo restorana ima pogled na pripremu hrane, ali i sama kuhinja ipak zadržava sopstvenu atmosferu.
“Kuhinju smo tretirali kao pozornicu, sa prednjim pultom na kome šef završava jela i dodaje poslednje detalje, koji funkcioniše kao proscenijum. Serija prolaza uokvirenih poput slika lagano razdvaja kuhinju, trpezariju, bar i terasu”, kaže arhitekta.
Čitav raspored je proizašao iz ideje otvorene kuhinje, gde svaki deo restorana ima pogled na pripremu hrane.
Izdašno i nenametljivo okruženje
Pokretne police za vino služe i kao žardinjere, razdvajajući glavnu trpezariju od bara i prostora za opuštanje, koji karakterišu teget plafon i kružni stalak za boce.
“Šon nam je kuvao pre nego što smo počeli da projektujemo i odmah je bilo jasno da želi da stvori prostor za serviranje vrhunski osmišljenih i pripremljenih jela, ali u izdašnom i nenametljivom okruženju”, rekli su na kraju iz Schaum Architects.
Foto-galerija
Grafički prilog

Faktografija
- naziv projekta: Camaraderie Restaurant
- autor: Schaum Architects
- lokacija: Hjuston, Teksas
- godina: 2025.
- fotografije: Leonid Furmansky
Primeri dobre restoranske prakse na BuildUp 2025
Ovogodišnja konferencija BuildUp 2025 biće posvećena HoReCa sektoru, sa fokusom na dizajn hotela, restorana i barova, a sve to objedinjeno temom “Horekatura: Arhitektura ugostiteljstva”.
Program donosi razgovore i panele sa vodećim stručnjacima iz regiona, uz priliku da se na jednom mestu sagledaju najnoviji trendovi u uređenju prostora namenjenih ugostiteljstvu. Ulaznice su u prodaji na zvaničnom sajtu konferencije.