Velike vesti za sve ljubitelje vrhunske kuhinje i putnike koji ovog leta planiraju odmor na Jadranu. Novo izdanje Mišlenovog vodiča za Hrvatsku za 2025. godinu donelo je dva nova restorana sa čuvenom zvezdicom – Rovinj i Split sada su još primamljiviji gastronomski odabir.
Ko se ovog leta nije zaputio prema hrvatskoj obali, kao da nije ni osetio pravi početak sezone. Od trenutka kada zakoračite na obalu, Jadran osvaja sva čula – miris borova, zvuk talasa, kamen pod nogama, li i neizostavna potraga za restoranom koji će vas raspametiti.
U pravo vreme stižu savršene vesti: Hrvatska je bogatija za dva nova restorana sa Mišlenovom zvezdicom, koja će vašu morsku avanturu pretvoriti u nezaboravno iskustvo “ića i pića”.
Rovinj kao epicentar “fine dininga”
Veliki dobitnik ovogodišnjeg vodiča je Cap Aureo u Rovinju, smešten u luksuznom hotelu Grand Park.
Šef Džefri Vela (Jeffrey Vella), poznat po viziji moderne kuhinje i posvećenosti lokalnim, sezonskim namirnicama, dobio je svoju prvu Mišlenovu zvezdicu.
Cap Aureo je već godinama među restoranima koji oblikuju gastronomsku scenu Istre, a sada je i zvanično upisan među kulinarske hramove Hrvatske.
Prva zvezdica u Splitu
Još veće iznenađenje donosi Split: restoran Krug, koji vode Karlo Kaleb i Jurica Delić, osvojio je prvu Mišlenovu zvezdicu za ovaj primorski grad.
Krug je u kratkom roku postao miljenik domaćih i stranih gostiju, a kreativnost i iskustvo tima, koji su učili od svetskih kulinarskih velikana, sada su nagrađeni i od strane Mišlenovih inspektora.
Jača pozicija na gastro mapi Evrope
S novim priznanjima, Hrvatska danas ima ukupno 12 restorana s jednom zvezdicom, dok je restoran Agli Amici iz Rovinja uspešno potvrdio svoje dve zvezdice, ostajući na samom vrhu domaće gastronomije.
Posebno priznanje zaslužili su i restorani posvećeni održivosti: oznaku Michelin Green Star zadržali su Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). U kategoriji pristupačne vrhunske kuhinje, Bib Gourmand, listi su se pridružili Konoba Pescaria u mestu Mošćenička Draga i K.užina iz Splita.
Za ukusno leto
Ako ste se pitali gde da rezervišete sto na putu prema moru, nova Mišlenova mapa vodi pravo do Cap Aurea u Rovinju i Kruga u Splitu – mestima koja obećavaju kulinarsko iskustvo za pamćenje i potvrđuju da je Hrvatska sve snažnija destinacija za ljubitelje vrhunske gastronomije.
O važnosti restoranskog iskustva
Ako vas inspirišu priče o restoranima sa Mišlenovim zvezdicama i želite da saznate više o tome kako arhitektura i dizajn kreiraju ugostiteljsko iskustvo, ne propustite konferenciju BuildUp 2025: Horekatura – arhitektura ugostiteljstva, koja će se 23. oktobra održati u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.
Tema narednog izdanja posvećena je hotelima kao tipologiji prostora, investicionom potencijalu i arhitektonskom izazovu, ali i važnosti vrhunskog iskustva u restoranima kao jednog od ključnih segmenata HoReCa industrije.
Prijavite se već danas na zvaničnom sajtu konferencije i ostvarite 10% popusta na “early-bird” ulaznicu. Ponuda je vremenski ograničena.