Unjihovoj radionici u Zemunu možete i sopstvenim rukama kreirati pravo umetničko delo iz mašte koje će na originalan način oplemeniti vaš enterijer.

Manifestory kao brend predstavlja tim dizajnera – na čelu sa Tamarom Bajić, industrijskom dizajnerkom iz Beograda – koji vas uči o novom zanatu zvanom tafting (eng. tufting).

Oni kreiraju tepihe po porudžbini od prirodne vune po želji klijenata, to može biti bilo koji oblik ili dizajn – potrebno je da donesete samo crtež, željene boje i dimenzije.

Pored toga Manifestory tim vikendom održava radionice na kojima možete da se oprobate u taftovanju.

Tepih sa likom Merilin Monro; Foto: Manifestory

Oblik i dizajn van standardne forme

Tafting predstavlja poluručnu izradu tepiha na vertikalnom platnu uz pomoć tafting pištolja koji „upucava“ vunu u džepiće na iscrtanom platnu i tako kreira površinu tepiha.

Ova tehnika omogućava da dobijemo nešto unikatno za kratak vremenski period, dok oblik i dizajn mogu biti van standardne forme i tako zadovoljiti svačije potrebe i želje.

Tafting tehnika i alat vas ne ograničavaju samo na tepihe, takođe mogu se kreirati i srodni proizvodi kao što su taburei, jastučnice itd.

Tafting pištolj upucava vunu u džepiće na iscrtanom platnu i tako kreira površinu tepiha; Foto: Manifestory

Manifestory postoji tri godine godine i aktivno kreira svest i zajednicu svih ljubitelja ovog zanata.

„Ideja je nastala spontano uz aktivno istraživanje tržišta i lične potrebe za tepihom koji je nestandardan i lak za održavanje što i odgovara jedinom materijalu koji mi koristimo, a to je prirodna vuna“ – kaže za naš portal Tamara Bajić koja je imala i drugih pokušaja kroz dizajn nakita, knjiga… ali se tek danas može reći da je na pragu da kreira brend jer je skupila dovoljno iskustva, znanja i podršku divnog tima ljudi iza sebe.

Postoje tri godine godine i aktivno kreiraju svest i zajednicu svih ljubitelja ovog zanata. Imali su priliku da učestvuju na Nike i Buzz aktivacijama, Snikervil i 2hot4stage festivalima.

Njihov dalji cilj je da objave prvu ozbiljnu kolekciju tepiha kako bi naveli ljude na razmišljanje i možda dali neke nove ideje kako sve tepih može da izgleda danas.

Manifestory daje nove ideje kako sve tepih može da izgleda danas; Foto: Manifestory

Umetničko delo iz mašte

Takođe, cilj im je da edukuju naše tržište o potencijalima ove tehnike i uključe u svakidašnji dizajn enterijera, jer na kraju svakog dizajniranja prostora dođe tepih koji ne mora nužno biti običan – baš on može biti istaknut i dati potpuno drugačiji utisak o prostoru.

„Mi koristimo samo prirodnu vunu i to garantuje visok kvalitet i trajnost tepiha, uz naše iskustvo možete dobiti pravo umetničko delo iz mašte i nešto sasvim unikatno što nema u klasičnim prodavnicama tepiha“ – kaže Tamara Bajić koja se poslednjih deset godina aktivno bavi dizajnom proizvoda.

Njih inspirišu klijenti koji predlažu dizajn rešenja i oni to pretvaraju u stvarnost.

Nakon objave tepiha u obliku air max patika na društvenim mrežama, telefon nije prestajao da zvoni.

Na pitanje da li postoji „best seller“ odgovor je bio potvrdan – tepih u obliku air max patika, gde nakon objave na društvenim mrežama, telefon nije prestajao da zvoni.

Tako su bile primećene i od strane Nike i Buzz kompanije koja ih je pozvala da učestvuju na njihovim aktivacijama i postali član jedne zajednice i obožavaoca air max patika, gde i dan danas aktivno učestvuju na svim događajima.

Tamara priznaje da ovo ranije nije mogao biti primaran posao jer je bila svesna da sam fakultet nije dovoljan i da je morala dosta iskustva prikupljati kroz rad u korporacijama i drugim strukama, u odnosu sa klijentima i potrebama tržišta.

Popularne Najke u verziji studija Manfestory; Foto: Manifestory

Dizajnirajte sami i nosite kući

Manifestory tim možete posetiti u Zemunu u njihovoj radionici, videti materijale, boje ali takođe i oprobati se u taftingu.

„Kod nas možete doći na radionicu i oprobati se u “taftovanju” na manjim ramovima, a za one detaljne i komplikovanije forme možete se obratiti našem timu da napravi tepih za vas“  – kaže Tamara za naš portal.

Trajanje radionice je 5 h – u grupama od po maksimalno 4 osobe. Radionica je namenjena svima sa i bez predznanja, a sav materijal alat i obuka su obezbeđeni.

Tepih možete da dizajnirate sami i nosite kući – potrebno je samo da donesete crtež ili se prepustite mašti, osmislite boje i oprobate se u ručnom radu koji može biti vrlo opuštajuć.

U prostorijama Manifestoryja možete svašta videti, ali i naučiti.

Jedna tafting radionica traje 5 sati: Foto: Manifestory

Cene tepiha

Rok isporuke ovih tepiha je od 3 do 7 dana u zavisnosti od gužve i zahtevnosti dizajna, a možete ih kontaktirati preko njihovog naloga na Instagramu.

Cene su 6.000 (mali ram, 50 x 50) i 12.000 dinara (veliki ram, 100 x 50).