Odsustvo boja i pravilne linije apartmana napravljenom tako da zadovolji prostorne potrebe jedne osobe pravi su primer kako lepota može biti u jednostavnom i svedenom.

Kada pomislite na stanove u kome živi jedna osoba najčešće vam na um padaju male kvadrature, ali to ovde nije slučaj. Smešten u Minsku, u Belorusiji, ovaj stan ima čak 51 metar kvadratni i nije prostor taj koji je diktirao ovakav enterijer, već zahtev klijenta koji je postavljen pred studio Zrobym architects.

Najveći izazovi na ovom projektu bio je zadržati što veću otvorenost kako bi se zadržala sloboda kretanja i što bolja povezanost između dnevne zone i dela za odmaranje. Cilj je bio napraviti što udobniji i što funkcionalniji prostor za život.

Roze u monohromatskom okruženju

Dnevna soba i kuhinja su ujedinjeni i njima dominiraju sivi i svetlo plavi tonovi, svedene i jednostavne linije i odsustvo detalja. Monohromatski izgled razbila je roze sofa u dnevnom boravku i visoke barske stolice u kuhinji čiji su nasloni i sedalni deo presvučeni roze materijalom.

Monohromatski izgled razbila je roze sofa u dnevnom boravku i visoke barske stolice u kuhinji u roza boji.

Svetlo koje utopljava

Klijent je imao zahtev da se kod nameštaja potupno odbaci drvo kao materijal i da se umesto toga koriste hladne nijanse svetlo plave. Iako stan karakteriše odsustvo boje i detalja, osećaj topline dolazi od velike količine prirodne svetlosti koja dopire sa velikim prozora prisutnih u dnevnom boravku, ali i prostoru za spavanje. Mali, ali potpuno funkcionalnim kupatilom takođe domira siva boja.

Romb koji unosi dinamiku

Spavaća soba odvojena je od ostatka stana staklenim kliznim panelom s strane kuhinje i pregradnim poluzidom sa strane dnevne sobe i na ovaj način predstavlja mirnu oazu u ovom otvorenom prostoru. Veliki plakar nalazi se dužinom hodnika, a u dnevnoj sobi nalazi se neobična polica sa policama i udubljenjima u obliku romba što unosi određenu dinamiku u ovaj jednostavan životni prostor.

Pogledajte još fotografija: 

Fotografije: Yanina Novikova