Projekat savremene urbane vile u samom centru Beograda ocenjen je kao najbolji u prošloj godini i od strane publike i od strane stručnog žirija.

Sedam dana nakon što su čitaoci portala Gradnja dali svoj glas na takmičenju za Kuću godine 2022, i stručni žiri je gotovo jednoglasno, sa 48 od maksimalnih 50 poena, odabrao Kuću na Dorćolu kao projekat po kome ćemo sasvim sigurno pamtiti 2022. godinu.

Objekat koji se prostire na 700 m² površine, a čiji su autori Mina Obradović, Maša Obradović i Ivan Obradović iz beogradskog studija Supra Architecture, osvojio je ovu laskavu titulu zahvaljujući temeljnom celokupnom promišljanju prostora, kao i pažnjom uloženom u svaki segment.

„Kuća na Dorćolu odaje utisak ličnog, nikako nečega generičkog, i spolja i iznutra. U nekim momentima pogled luta sa zone na zonu, nemirno je, ali i prijatno za boravak“ – navodi se u obrazloženju žirija.

Objekat se prostire na 700 kvadratnih metara površine; Foto: Miloš Martinović

Kuća godine u brojkama

Cilj dodela Nagrade za kuću godine je popularizacija arhitekture i primera dobre prakse. Glasanje za Kuću 2022. godine – Powered by Xella privuklo je veliku pažnju. U izboru za nagradu za  pristiglo je 2.274 pojedinačnih glasova.

Objavljeni članci portala Gradnja o najbolje izvedenim porodičnim kućama u Srbiji pročitani su zbirno 139.904 puta, sa ukupnim zadržavanjem od preko 348.000 minuta. Dve najave glasanja na ovom portalu imale su 15.283 pregleda.

Vest o izboru najbolje kuće 2022. godine prema glasovima publike objavili su mnogi domaći portali, kao što su eKapija, Mondo, Biznis Telegraf, Kurir i mnogi drugi.

Prizemlje vile zamišljeno je kao prostor spektakla; Foto: Miloš Martinović

Ovako je glasao žiri:

U najuži izbor za nagradu Kuća 2022. godine – Powered by Xella ušlo je 10 realizovanih projekata. Stručni žiri zasedao je u sastavu Jovana Miletić (Unknown Studio), Jelena Mitov (Modelart Arhitekti), Vesna Stojčić (Arhitekton), Predrag Milosavljević (Hemplicity) i Igor Conić (Gradnja.rs).

Žiri je kao najbolje odabrao sledeće kuće:

 1. Kuća na Dorćolu
  Supra Architecture (48 poena)
 2. Kuća na Fruškoj gori
  N-Martin Studio (39 poena)
 3. Kuća u Grockoj
  MZ Studio (34 poena)
 4. Kuća na Kopaoniku,
  Evozome Design (32 poena)
 5. Kuća u Nišu
  KontraStudio (30 poena)
Drveno deblo pronađeno u šumi doneto je u prostor i minimalno je obrađeno; Foto: Miloš Martinović

A ovako je glasala publika:

Top 3 najpopularnija projekta na Gradnji, prema broju ukupnih pregleda, bile su Kuća u Grockoj (32.996 čitanja), Kuća na Kopaoniku (29.521 čitanja) i Kuća u Petrovaradinu (28.312 čitanja).

Publici su se, prema ukupnom broju glasova, najviše dopale sledeće kuće:

 1. Kuća na Dorćolu
  Supra Architecture (15.761 poena)
 2. Kuća u Grockoj
  MZ Studio (15.451 poena)
 3. Kuća na Fruškoj gori
  N-Martin Studio (15.395 poena)
 4. Kuća na Kopaoniku,
  Evozome Design (15.276 poena)
 5. Kuća u Valjevu
  KEJ (14.672 poena)

Pokrovitelji

Cilj dodela Nagrade za kuću godine je popularizacija arhitekture i primera dobre prakse. Nagradu dodeljuje portal Gradnja.rs sa svojim partnerima.

Generalni sponzor ovogodišnje nagrade bila je kompanija  Xella Srbija, a promociju najboljih arhitektonskih ostvarenja podržale su i kompanije Alumil EuroDOM.