Svesne trenutnih ekoloških problema, velike kompanije počele su za proizvodnju da koriste alternativne sirovine. Taj trend prisutan je i u dizajnu enterijera.

Pravi primer ekološkog trenda je najnoviji model jednostavne stolice izašla iz proizvodnje internacionalnog studija za arhitekturu i dizajn Snohetta, prenosi Curbed.

Ranije je važilo pravilo da morate da napravite kompromis – ili ćete imati lepo dizajniran komad nameštaj ili će on biti napravljen po ekološkim standardima, teško ste mogli imati i jedno i drugo. Kako su potrebe za očuvanjem životne sredine rasle, tako se menjao i način korišćenja ekoloških materijala, pa danas imate vrhunski dizajnirane predmete izrađene od recikliranih sirovina.

Plastika je vađena u radijusu od 12 milja i uglavnom je od korišćenih ribarskih mreža u zelenoj, plavoj u žutoj boji.

Stolica S-1500 koju je Snohetta dizajnirala napravljena je reciklirane plastike, skupljane u njihovom neposrednom okruženju, u Norveškoj.

Konačnom proizvodu, stolici, nije dodata ni jedna boja, već je ovaj autentični dizajn i izgled koji podseća na mermer postignut zbog materijala koji je korišten za njenu izradu.

Proizvod će se naći u prodaji kasnije u toku godine.

Fotografije: Bjørnar Øvrebø