Globalna održivost postala je tema kojom se svi danas bave, a vodeće kompanije iz svih oblasti ulažu velike napore kako bi svet u kome živimo bio bolje mesto u budućnosti. Na polju arhitekture i dizajna stvar je od izuzetne važnosti, jer proizvodi ovih industrija biće tu i za nekoliko decenija.

Holandski arhitektonski sudio UNStudio i švedski proizvođač boje Monopol Colors napravili su izuzetno reflektujuću belu boju koja može značajno uticati na količinu toplote u zgradama i smanjiti uticaje globalnog zagrevanja. Time što reflektuje svetlost, ova boja smanjuje količinu toplote koja se apsorbuje u prostoru i time smanjuje potrebu za klima uređajima.

Nazvana The Coolest White, ova boja predstavlja deo trenda koji vlada u svetu dizajna i arhitekture, a to je maksimalna okrenutost na globalnu održivost. Glavni arhitekta UNStudija, Ben van Berkel izjavio je za Dezeen da je očigledno da se gradovi sve više zagrevaju i da je na vodećim kompanijama da urade sve da zaustave ili da ublaže taj trend.

Boja će smanjiti toplotu

Dve najvažnije osobine nove bele boje su da čini površine otpornijim i drastično smanjuje toplotu u gradu. Ona reflektuje sunčeve zrake više od drugih boja i samim tim smanjuje količinu energije potrebne za unutrašnje hlađenje zgrada. Studio se nada će ovom bojom uspeti da pokrije čitavu jednu oblast u jugoistočnoj Aziji.

Refleksija materijala se meri svojom ukupnom vrednošću sunčeve refleksije (TSR), koja se meri na skali od 1 do 100. Što je veća TSR vrednost materijal će više reflektovati sunčeva zrake i samim tim smanjiti količinu toplote koju apsorbuje.

The Coolest White ima izuzetno visoku TSR vrednost, preko 80, dok ostali beli materijali imaju između 70-75. Tamne boje uglavnom imaju između 15 i 35.

Ben van Berkel smatra da treba razvijati one tehnologije koje će doneti nano rešenja, a razvijanje ove boje je upravo to. Na taj način se doprinosi rešenju jednog od najvažnijih problema današnjice – klimatskim promenama.

UNStudio je ovim proizvodom pokazao da je je svestan da mala promena može da napravi veliku razliku na globalnom nivou. Boja je sertifikovana i dostupna za kupovinu.