Da li ste razmišljali o tome kako bi neki predmet izgledao kada biste mogli da ga oblikujte svojim mislima? Dizajneri su otišli korak dalje i počeli su da eksperimentišu s metodama koje bi vam u budućnosti to mogle omogućiti.

Dizajnerski studio José de la O udružio je snage sa firmom Mirai Innovation kako bi zajedno došli do rešenja koje bi ljudima omogućilo da mogu da obliku izgled jedne vaze samo uz pomoć svojih misli.

Pogledajte video u kome je prikazano kako ovaj eksperiment funkcioniše:

Osobe su sedele okrenute prema računaru i, s uređajem na glavi, gledali su kako mislima mogu da kontrolišu izgled vaze.

Cilj ovog projekta je, kako prenosi Dezeen, eksperimentisati na taj način koji će ljude koji nisu vešti i nemaju znanja o dizajnu dati hrabrosti da sami naprave nešto. Na ovaj način neće vam biti potrebno bilo kakvo tehničko znanje da dizajnirate neki proizvod – jedino vaše misli.

Studio je poznat po inovacijama i ovom prilikom je hteo da vidi kakve sve koristi dizajn može imati od tehnoloških noviteta koji nas okružuju. Eksperiment je napravljen uz pomoć uređaja koji se zove Aura, a služi profesionalcima u oblasti zdravstva, obrazovanja i biznisa.

Korak po korak eksperimenta

Uređaj Aura stavi se na glavu i njegovi senzori prate različite signale iz mozga. Tokom eksperimenta dva učesnika, koja nemaju nikakvo dizajnersko znanje, zamoljena su da sede u prostoriji u kojoj se ne ometaju njihove misli i stavljena im je Aura na glavu. Sedeli su okrenuti prema računaru i gledali su kako mislima mogu da kontrolišu izgled vaze.

Nakon što su učesnici bili zadovoljni izgledom koju su formirali, podaci su poslati do 3D štampača koji je napravio vazu fizički napravio.

Smislite dizajn prema vašoj meri

Studio smatra da ovaj eksperiment ukazuje na to da će u budućnosti potrošači imati sve veću ulogu u stvaranju predmeta koje žele u svom domu.

Uvek se trudimo da predmeti u našoj kući imaju lični pečat, ovaj eksperiment je tu potrebu podigao na jedan potpuno novi nivo.