Pozvao me je prijatelj u potrazi za rešenjem problema koji je prilično uobičajen – plafon u njegovoj kući je izuzetno nizak! Pošto rušenje, naravno, nije dolazilo u obzir, pogledajte koje savete sam mu ponudila kako bi njegova prostorija delovala više. Možda i vama pomogne ako imate sličan problem.

Visina dnevne sobe u predmetnoj kući bila je 254 cm što ne bi bi tako veliki problem da prostorija nije velika čak 30 kvadrata pa zbog velike površine ona deluje još niže. Treba imati na umu da ako imate plafon od 2,5 m u prostoriji od 10 kvadrata, ona će delovati relativno visoko. Međutim, što je prostorija veća, sa istom visinom ona deluje niže jer se gube skladne proporcije.

Što je prostorija veća, s istom visinom ona deluje niže jer se gube skladne proporcije.

Lek naravno postoji, a njih smo predstavili sledećim dobrim i lošim primerima.

Ugaone lajsne – ne nikako!

Izbegavati ugaone lajsne: ako vam prostorija deluje nisko, na spoj zida i plafona nemojte postavljati ugaone lajsne. Zašto? Zato što ćete visinu zida sagledavati do donje ivice lajsne, a ne do plafona i tako ćete vašu prostoriju učiniti još nižom.

Zavese, da ali do poda

Zavese od poda do plafona: dakle, nikako ne stavljajte zidne garnišne već isključivo plafonske. Nemojte zavese seći do parapeta već ih pustite da padaju skroz do poda. Ovako ćete prostoriju učiniti vizuelno višom.

Nemojte zavese seći do parapeta već ih pustite da padaju skroz do poda.

Bez centralnog svetla, molim!

Centralno svetlo izmestite iz centra prostorije. Dakle, spot svetiljke postavite bliže ivicama zidova, a visilice smestite u ugao sobe, na primer, pored sofe ili u neki ugao da osvetljava komodu. Luster usred sobe vizuelno smanjuje visinu prostorije.

Više svetla

Potrebno vam je više izvora svetla jer jedan izvor svetla nije dobro rešenje. Predlažem nadgradne spot svetiljke koje linijski možete postaviti paralelno sa zidom.

Kaskade na plafonu zaobići u širokom luku

Ne postavljajte kaskade na plafon za ugradnu rasvetu ili LED svetlo. Ako želite LED trake, postavite ih na niše zidove, a ne na plafon. Ovako ćete naglasiti vertikalnost prostora!

Vertikalno, volim te vertikalno

Birajte vertikale: Odaberite tapetu na vertikalne štrafte ili drvene letvice postavite vertiklano kao dekorativni element na zidu ili bilo koji drugi elemenat koji će vizuelno naglasiti visinu prostorije.

Nadam se da su vam ovi saveti pomogli.

Ilustracije i render: Dizajnenterijera.rs